Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

10.02.2006 12:38
Autor: KBC/Patria

MTEL: Výsledky za 4Q05 budou zveřejněny v pondělí 13. února
Společnost MTEL zveřejní výsledky za 4Q05 v pondělí 13. února. Očekáváme, že tržby meziročně vzrostly o 2,8 % z 601 mld. HUF na 618 mld. HUF, při růstu v mobilním sektoru 4,2 % a zpomalování poklesu u pevných linek na -1,6 %. Očekáváme, že EBITDA FY05 meziročně vzrostla o 10 % na 245,7 mld. HUF, při růstu marží o 270 bazických bodů. Domníváme se, že se prezentace zaměří hlavně na údaje ohledně dividend, které by měly být oficiálně oznámeny v březnu, po výroční valné hromadě. Budeme si všímat případných podrobností o pozitivech z fúze a potenciálních M&A transakcí. Trvá naše hodnocení Koupit pro akcie MTEL, když jsou akcie zajímavě oceněny na 5,1x EV/EBITDA 2006 a nabízejí 19,7% nárůst proti našemu odhadu fundamentální ceny 1 150 HUF.

MOL: Maďarsko možná nabídne 1,7% podíl v MOL soukromým investorům
Jak včera potvrdil mluvčí APV, plánuje maďarská privatizační agentura APV Rt prodej minimálně 1,7 % ze svého 11,7% podílu v MOL prostřednictvím veřejného prodeje. Velikost a načasování veřejného prodeje záleží na tom, kdy MOL využije své opce na nákup 10 % svých vlastních akcií od APV. Mluvčí potvrdil, že opce vyprší 27. října. Jestli MOL této opce nevyužije, APV možná prodá více akcií, i když množství a datum prodeje ještě nebylo stanoveno. Tato zpráva potvrzuje předchozí spekulace na trhu, že 1,7% podíl MOL bude prodán do rukou domácích soukromých investorů. Toto by mohlo mít krátkodobě negativní vliv na cenu akcií MOL několik týdnů před aukcí, ale momentálně tuto zprávu hodnotíme jako neutrální.

Egis: Ruský vývoz možná vzroste o víc jak 25 %
Společnost Egis včera po zveřejnění čtvrtletních výsledků pořádala analytickou prezentaci. Zástupce generálního ředitele László Marossfy přisuzuje lepší než očekávané výsledky za první čtvrtletí hlavně nákupům leků na domácím trhu a posílení amerického dolaru. Marossfy dále uvedl, že cílem Egisu bylo meziročně navýšit vývoz do Ruska o 25 % v rámci střednědobé strategie, ale nejnovější čísla tento cíl překonávají a při současných trendech můžou být tyto cíle překonány. Dále potvrdil, že tržby v Rusku by mohly v roce 2006 dosáhnout 1-1,3 mil. USD za měsíc což by podle našeho modelu představovalo zhruba 15 % z celkového obratu Egisu v Rusku. Také nám bylo sděleno, že slabé tržby v 1Q06/05 byly pouze dočasným stavem a společnost počítá s pozitivním výsledky pro zbytku fiskálního roku. V souvislosti s velmi dobrými vývozy na Ukrajinu (meziroční nárůst 160 %), finanční ředitel prozradil, že společnost posílila svojí prodejní síť v zemi o dalších 100 doktorů a vnímá tento trh jako velmi nadějný. Egis potvrdil, že tržby v ostatních východoevropských zemích vzrostly o 15 %. Nicméně tržby z prodejů léků a aktivních směsí do západní Evropy budou i nadále klesat. Projekce, které nám včera společnost poskytla, jsou v souladu s našimi odhady. Nicméně si myslíme, že bychom měli upravit předpovědi tržeb v Maďarsku a na Ukrajině směrem nahoru, stejně jako náš odhad hrubého zisku Egisu. I když prezentace nepřinesla žádná velká překvapení, management tím vlastně potvrdil náš pozitivní náhled na společnost. Brzy zveřejníme naši bleskovou zprávu o Egisu, s možnou úpravou odhadů výsledků a doporučení.

TPSA: Výsledky za 4Q05 budou zveřejněny v pondělí 13. února
Společnost TPSA v pondělí 13. února zveřejní svoje výsledky za 4Q05. Naše předpověď meziročního poklesu tržeb o 1,2 % je v souladu s projekcemi společnosti, které odhadují pokles 1-1,5 %. Domníváme se, že tržby z pevných linek budou i nadále zpomalovat, očekáváme meziroční propad o 11 % na 9,9 mld. PLN. Na druhou stranu mobilní sektor pokračuje v růstu a očekáváme, že tržby meziročně vzrostly o 16 % na 5,7 mld. PLN. Očekáváme mírné navýšení EBITDA marží o 70 bazických bodů, i když si myslíme, že vyšší finanční náklady stlačily čistý zisk dolů o 2,7 % na 2,18 mld. PLN ve srovnání s 2,24 mld. PLN v roce 2004.

Očekáváme, že pozornost bude soustředěna především na projekce společnosti pro rok 2006, po prohlášeních společnosti, že nové projekce budou založeny na velmi konzervativních předpokladech a budou počítat s větší konkurencí. TPSA musela v roce 2005 své projekce dvakrát upravovat směrem dolů. V roce 2006 předpovídáme 2,4% pokles tržeb proti projekcím společnosti (listopad 2005) na vyrovnaný růst tržeb. Věříme, že si TPSA stanoví cíle, které může překonat a které i překoná, a tudíž i když čekáme v pondělí negativní reakce na konzervativnější odhady, nahlíželi bychom jakékoliv oslabení akcií jako příležitost ke koupi, když společnost pravděpodobně příjemně překvapí. I nadále doporučujeme Koupit akcie TPSA, odhadovaná fundamentální cena je 28 PLN za akcii.

PKN Orlen: Otazníky kolem Mazeikiu
Podle ruského deníku Vedomosti, který cituje nejmenovaný zdroj, rozhodla litevská vláda o zestátnění rafinérie Mazeikiu, a tudíž zruší tendr na většinový podíl v této rafinérii. Vláda se údajně rozhodla uplatnit svoje právo odkup podílu, který je momentálně v držení Jukosu. Litevská vláda by si musela vzít úvěr, vzhledem k ceně za tento podíl, která by určitě přesáhla 1 mld. USD, a to by byl podstatný zásah do rozpočtu země s pouhými 3,6 mil. obyvateli. Pokud se tato zpráva potvrdí byla by pro PKN Orlen negativní, protože případná akvizice Mazeikiu by otevřela společnost vývozní trasy na západoevropské trhy a snížila by konkurenční tlak v severovýchodní části Polska. PKN Orlen se vyjádřil v tom smyslu, že dosud nemá žádné oficiální informace a výsledky tendru čeká v několika příštích týdnech. Opakujeme naše doporučení Koupit akcie a odhadovanou fundamentální cenu 69 PLN za akcii, ta je založena na očekávaném příspěvku petrochemických výrobků k zisku a na vlivu konsolidace s Unipetrolem.

Bank Pekao/BPH: Polský premiér je přesvědčen o dosažení dohody s Unicreditem
Podle agentury Reuters řekl polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz, že si je „100% jistý“, že dosáhne dohody s Unicreditem ohledně fúze Bank Pekao a Bank BPH. Marcinkiewicz zopakoval obavy vlády z dominantní pozice fúzované banky na trhu, ale řekl, že doufá, že jednání s generálním ředitelem Unicredita Alessandrem Profumem nabídnou řešení, které bude vyhovovat oběma stranám. Premiér dále uvedl, že „toto (budoucí dohoda) může znamenat pochopení ze strany italské banky, že svými kroky porušuje dřívější smlouvu a čestně se vzdá svého plánu, ale také to může znamenat nalezení nějakého kompromisu, který by naplňoval dřívější smlouvu mezi Polskem a Unicreditem, a zároveň by bance umožnil fúzi dokončit.“ Náměstek ministra státního pokladu Pavel Szalamacha vedl jednání na toto téma s evropským komisařem Philipem Lowe. Evropská komise se zatím k výsledku jednání nevyjádřila. Mluvčí Evropské komise uvedl, že komise potřebuje čas na důkladné prozkoumání, jestli privatizační smlouva o Bank Pekao z roku 1999 je po vstupu Polska do EU platná.


Váš názor
  • A co UNI ?
    10.02.2006 11:39

    Zajímalo by mne , kdy Patria zveřejní cílovou cenu Unipetrolu a své investiční doporučení . Slibovalijste to do konce r.2005 !
    Kofrak
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data