Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Anketa: Investiční pobídky - ekonomická nutnost, nebo krátkozraké plýtvání?

09.02.2006 13:55
Autor: 

Krachující továrna na obrazovky LG.Philips rozvířila diskusi o poskytování investičních pobídek velkým zahraničním investorům. Vláda se jasně postavila za pobídky, avšak ani argumenty proti nim nejsou zrovna slabé. Zajímavý je zejména konflikt aplikace ekonomických principů s praktickým uplatněním v hospodářské politice. Jaká jsou tedy pro a proti v této otázce?

Pro pobídky hovoří například pozitivní vliv na zaměstnanost. Většinou jde o velké investice směřované do oblastí s vysokou nezaměstnaností. Je lepší „připlatit“ za vytvoření pracovních míst než jen vyplácet nezaměstnaným dávky. Udržují se tak pracovní návyky a omezuje deziluze z nezaměstnanosti, což má na trh práce pozitivní vliv. I když jsou přicházející firmy mnohdy osvobozeny od daní, a tedy stát z investice samotné dlouho nic nedostává zpět, zapojení dalších dodavatelů zvyšuje efekt investice ve smyslu zlepšení zaměstnanosti a zvýšení celkového produktu.

Velmi důležitým argumentem pro je fakt, že „ostatní do dělají také“. Nutnost jít s davem je zde evidentní – pokud firma jinde pobídky dostane, do ČR bez nich nikdy nepřijde, ekonomika tak přichází o velké investice. Vedle ekonomických zmiňme také politické hledisko: Přilákání velké investice a vytvoření několika set pracovních míst se dá velmi dobře prodat veřejnosti.

Proti investičním pobídkám stojí myšlenka rovných podmínek na trhu. Zvýhodnění jedné velké firmy výrazně deformuje trh. Na jedné straně sice umožní navázání dodavatelských firem, na druhou stranu znevýhodňuje případnou konkurenci. Faktické dotování zvolené investice se děje ze státních peněz, skrze daně ji tak podporují stávající firmy. Mnohdy se proto může stát, že menší domácí firma dotuje příchod vlastního konkurenta – velkou mezinárodní korporaci. Stranou pak ponechme proklamace vlád o podpoře malého a středního podnikání.

Ekonomicky čistším způsobem, jak podpořit podnikání, by samozřejmě bylo plošné snížení firemních daní. Není jednoznačné, jestli má v současné době Česká republika možnost snížit daně natolik, aby přilákala i velké korporace bez pobídek. Minimálně vzhledem k podpoře menších domácích podniků by však tato varianta stála aspoň za pokus. Tendencí vlády (která o pobídkách rozhoduje) je přeceňovat roli velkých zahraničních investic na zaměstnanost.

Také snadnost, s jakou lze stěhovat výrobu, je argumentem proti pobídkám. Triviálním příkladem je firma, která využije pobídky, a za několik let, až se výhody vyčerpají, jde jinam (nejlépe opět s pobídkami). V praxi je situace složitější, stát si chce smluvně zajistit, že pobídky nebudou vynaloženy nadarmo a že společnost v zemi bude působit dlouhodobě. Spory táhnoucí se léta (Nomura) či prohrané arbitráže ale ukazují, že zabránit odchodu firmy je velmi nesnadné.

A nakonec znovu k LG.Philips. Formálně společnost vyhlásila ochranu před věřiteli, tedy bankrot, a zastavila výrobu. Za několik dní ji však opět obnovila a vláda začala usilovně přemýšlet, jak továrnu podpořit a zachránit několik stovek pracovních míst. Zde tkví další nebezpečí investičních pobídek. Vláda evidentně vidí, že podporu, kterou poskytla, při krachu firmy zpět asi nedostane, snaží se tak přilitím další podpory neztratit peníze, které už vynaložila. Dotováním neperspektivní výroby by pak její ztráty jenom narůstaly.

Otázka, která v nedávné době vyvstala, je jednoznačná: Je zvýhodňování velkých investorů přínosem? Má vláda tyto investory podporovat pobídkami? Zajímá nás Váš názor!

Hlasování a diskuse o tématu probíhá ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university