Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční pobídky: Ekonomická nutnost, nebo krátkozraké plýtvání?

Investiční pobídky: Ekonomická nutnost, nebo krátkozraké plýtvání?

02.02.2006 16:38
Autor: 

Krachující továrna na obrazovky LG.Philips rozvířila diskusi o poskytování investičních pobídek velkým zahraničním investorům. Vláda se jasně postavila za pobídky, avšak ani argumenty proti nim nejsou zrovna slabé. Zajímavý je zejména konflikt aplikace ekonomických principů s praktickým uplatněním v hospodářské politice. Jaká jsou tedy pro a proti v této otázce?

Pro pobídky hovoří například pozitivní vliv na zaměstnanost. Většinou jde o velké investice směřované do oblastí s vysokou nezaměstnaností. Je lepší „připlatit“ za vytvoření pracovních míst než jen vyplácet nezaměstnaným dávky. Udržují se tak pracovní návyky a omezuje deziluze z nezaměstnanosti, což má na trh práce pozitivní vliv. I když jsou přicházející firmy mnohdy osvobozeny od daní, a tedy stát z investice samotné dlouho nic nedostává zpět, zapojení dalších dodavatelů zvyšuje efekt investice ve smyslu zlepšení zaměstnanosti a zvýšení celkového produktu.

Velmi důležitým argumentem pro je fakt, že „ostatní do dělají také“. Nutnost jít s davem je zde evidentní – pokud firma jinde pobídky dostane, do ČR bez nich nikdy nepřijde, ekonomika tak přichází o velké investice. Vedle ekonomických zmiňme také politické hledisko: Přilákání velké investice a vytvoření několika set pracovních míst se dá velmi dobře prodat veřejnosti.

Proti investičním pobídkám stojí myšlenka rovných podmínek na trhu. Zvýhodnění jedné velké firmy výrazně deformuje trh. Na jedné straně sice umožní navázání dodavatelských firem, na druhou stranu znevýhodňuje případnou konkurenci. Faktické dotování zvolené investice se děje ze státních peněz, skrze daně ji tak podporují stávající firmy. Mnohdy se proto může stát, že menší domácí firma dotuje příchod vlastního konkurenta – velkou mezinárodní korporaci. Stranou pak ponechme proklamace vlád o podpoře malého a středního podnikání.

Ekonomicky čistším způsobem, jak podpořit podnikání, by samozřejmě bylo plošné snížení firemních daní. Není jednoznačné, jestli má v současné době Česká republika možnost snížit daně natolik, aby přilákala i velké korporace bez pobídek. Minimálně vzhledem k podpoře menších domácích podniků by však tato varianta stála aspoň za pokus. Tendencí vlády (která o pobídkách rozhoduje) je přeceňovat roli velkých zahraničních investic na zaměstnanost.

Také snadnost, s jakou lze stěhovat výrobu, je argumentem proti pobídkám. Triviálním příkladem je firma, která využije pobídky, a za několik let, až se výhody vyčerpají, jde jinam (nejlépe opět s pobídkami). V praxi je situace složitější, stát si chce smluvně zajistit, že pobídky nebudou vynaloženy nadarmo a že společnost v zemi bude působit dlouhodobě. Spory táhnoucí se léta (Nomura) či prohrané arbitráže ale ukazují, že zabránit odchodu firmy je velmi nesnadné.

A nakonec znovu k LG.Philips. Formálně společnost vyhlásila ochranu před věřiteli, tedy bankrot, a zastavila výrobu. Za několik dní ji však opět obnovila a vláda začala usilovně přemýšlet, jak továrnu podpořit a zachránit několik stovek pracovních míst. Zde tkví další nebezpečí investičních pobídek. Vláda evidentně vidí, že podporu, kterou poskytla, při krachu firmy zpět asi nedostane, snaží se tak přilitím další podpory neztratit peníze, které už vynaložila. Dotováním neperspektivní výroby by pak její ztráty jenom narůstaly.

Otázka, která v nedávné době vyvstala, je jednoznačná: Je zvýhodňování velkých investorů přínosem? Má vláda tyto investory podporovat pobídkami? Zajímá nás Váš názor!

Hlasování a diskuse o tématu probíhá ZDE


Váš názor
  • zachvili z toho bude neprime vydirani
    07.02.2006 17:22

    Nejenze je to cele uplne absurdni... firma ma vydelavat a ne zebrat od statu, ale co kdyz to zachvili zacnou delat i jini ,,investori,, as se jim sknci prazdniny? Chapu podporit firmu ktera ma kratkodobe potize, ale tihle to bali nejen v CR ale i u nas na Slovensku, takze cpat tam prachy, to asi ne.
    student VSE
  • Váš názor byl zrušen
    03.02.2006 9:37

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    bob
  • nazor
    03.02.2006 7:41

    vyse je napsano "zajima nas Vas nazor", takze se neco napisu. predem upozornuji, ze je to zjednodusene a mozna spatne (ale neni nesmyslna velka spousta principu, na kterych politici stavi fungovani spolecnosti?) existence pobidek mi prijde podobna jako dotace zemedelcum. a tam mne napada jednoduche reseni. zrusime zcela zemedelstvi a budeme pouze kupovat potreviny dotovane jinymi staty. to usetrime, cha, cha. to se budeme mit, cha, cha...
    • a můj názor
      03.02.2006 10:23

      Dotace zemědělcům jsou taky nesmysl.
      Dušan D.
  • Česká diskuze
    02.02.2006 23:28

    Jak článek, tak i diskuze jsou typicky české. Filizofování o samozřejmostech. Asi tak, jako dumat nad tím, zda je lepší dýchat nebo nedýchat. A protože je ta diskuze v Česku, tak většina lidí dojde k názoru, že lepší je nedýchat. Tak si ty investiční pobídky zrušte, pak budete znát odpověď, zda mají nebo nemají smysl. Pár roků okusování stromků, ale zato zažitý poznatek a méně slovanské iracionality.
    Rilev
    • souhlas
      03.02.2006 8:24

      Přesně tak, nevím, kdy a jak konkurují zahraniční investoři domácím podnikatelům, jestli nějaký z nich by někdy začal vyrábět auta či televize. Silně pochybuji. Když zrušímě pobídky, budem se jen dívat s děravýma kapsama, jak je v obchodech nablýskané polské a slovenské zboží. Viz třeba za Klause Opel chtěl stavět v Ostravě, nedostal pobídky, šel do Gliwic kousek za hranicema a teď je tam největší zaměstnavatel. Poučky o čistém rovném trhu patří do učebnic ekonomické teorie, ne do reality.
      james
      • Ne souhlas
        03.02.2006 9:55

        Tvé vidění ekonomiky je též fatamorgána !
        aaa
        • Nesouhlas
          03.02.2006 11:11

          No já vím, v tvém vidění naší ekonomiku teď táhnou Soudek, Stehlík, Junek, Pětroš atd. Spi dál...
          james
  • Podporovat mrtvoly ?
    02.02.2006 20:14

    Nemyslim si ze je spravne podporovat "mrtvoly". At uz jde o Aero Vodochody nebo Philips... (udrzovat umelou zamestnanost je vzdy pochybne). Ceske vlady rozprodaly co se prodat dalo.Penize jsou davno projedene a hleda se dal. Najit kupce pro Aero bude asi tvrdy orech... Na pobidky vlady vsak marne ceka treba i druhy (cesky) vyrobce obrazovek v Roznove. Maji smulu jsou totiz domaci.
    Thyronx
    • Bush - GM Ford.
      02.02.2006 20:19

      Bushova administrativa nepodpori americke automobilky financne ani danovymi prazdninami. Duvod je jasny: Automobilky musi prijit s inovaci, a konkurenceschopnymi vyrobky. Musi si pomoct proste samy. Pomoc mohou hledat firmy ktere maji perspektivu, moderni a zadanou vyrobu, produktivitu a potrebuji "jump start" injekci. Do trhu prace,a podnikani nema stat zasahovat vubec.
      Thyronx
  • Neuvěřitelné
    02.02.2006 18:01

    Frederic Bastiat r. 1848 napsal: Stát je velká fikce, jejimž prostřednictvím se každy pokouší žít na útraty vsech ostatních. A vysvětluje také, že na každé pracovní místo vytvořene vládou, zanikne nebo nevznikne jedno pracovni místo v soukromém sektoru. Jinými slovy, pokud si vydělám 10 kč a stát mi 5 sebere, nemohu těmi 5ti korunami podpořit (dát práci) např: řemeslníkum, kadeřníkoví, místní restauraci atd. To, že v Hranicích má práci 1300 lidí, to JE VIDĚT (tím se také vláda může pochlubit), ale ze stejný nebo větší počet prac. míst v soukr. sektoru zanikl nebo nemohl vzniknout, to NENÍ VIDĚT.
  • deja vu?
    02.02.2006 17:24

    Přijde mi nejvíce zarážející fakt, že vláda přemýšlí o podpoře krachující firmy. Připomíná mi to situaci z devadesátých let, kdy velké státem vlastněné banky lily další a další finanční prostředky do krachujících podniků ve snaze je zachránit a zístkat později získat peníze zpět. Všichni víme jak to dopadlo...
    Martin K.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data