Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snížit dividendy

Snížit dividendy

01.02.2006 16:03

Společnost K1 začne platit dividendu a její akcie poklesnou, protože investoři si to vysvětlí jako indikaci menšího předpokládaného růstu. Stejná společnost za čas dividendu sníží, akcie ale opět poklesne, protože trh vnímá snížení jako další známku její slabosti.

Společnost K2 začne platit dividendu a její akcie vzrostou, protože investoři rádi vidí výplatu hotovosti místo nerozvážných akvizic. Stejná společnost za čas dividendu sníží, akcie ale opět vzroste, protože trh vnímá zvýšení jako indikaci toho, že vyšší organický růst a možná nějaká malá dobrá akvizice je na obzoru.

Těžko najít v reakcích akcionářů na dividendovou politiku jednoznačné schéma. Problematika dividend v sobě krásně odráží komplexnost financí, počínaje ideálním světem teorií struktury financování a konče naším světem nesymetrických informací, emocí, dohadů a nápadů. Základní scénář je jednoduchý - společnost generující volné cash flow (FCF) nejprve hodnotí, zda toto může být investováno do projektů zvyšujících její hodnotu - tj. do těch, jejichž návratnost překročí nebo alespoň pokryje návratnost do společnosti investovaného (a v ní zadrženého) kapitálu. Pokud taková příležitost není a společnost je spokojena se strukturou svého financování (tj. nechce FCF použít na amortizaci dluhu), hotovost je vyplacena ve formě dividend, ať s ní vlastnící naloží podle svého mínění (spotřeba, nebo reinvestice do jiných společností/projektů).

Historie u obchodovaných společností ukazuje výrazně vyšší fluktuace zisků ve srovnání s dividendami - dlouhodobá standardní odchylka (reálných) dividend na vyspělých trzích je cca třikrát menší než u zisků. To indikuje snahu firem o určité vyhlazení dividendového toku změnou výplatního poměru. Mimo uvedeného základního rozhodovacího modelu totiž do velikosti dividend promlouvají i následující (často protichůdné) faktory, jejichž příklady jsou:

1. Management může mít tendenci pro “budování říší”, která vede k tomu, že všechny zdroje, které jsou k dispozici, jsou proinvestovány. Akcionáři tak nevidí dividendy jako takové, ale jako pojistku proti přeinvestování. Dalšími faktory ovlivňujícími chování managementu ve smyslu jeho snahy přeinvestovávat může být snaha o zvýšení své ceny na trhu práce, nebo snaha o krátkodobé zvýšení cen akcií podniku.

2. Náklady, které musí být vynaloženy na verifikaci cash flow (jeho využití ku prospěchu akcionářů) způsobují, že atraktivita akciového financování na trzích s nedostatečnou transparentností a etickou výší klesá – klesá externí nabídka akciových fondů. To vede k tomu, že firmy více zadržují vnitřně generované zdroje (klesá výplatní poměr v obdobích vyšších zisků), investují je do likvidních aktiv s nízkým úrokem, čímž vytváří nutný polštář pro možné budoucí vyšší nároky na financování.

3. Problém negativního výběru a informační asymetrie může vést i ke známému jevu, kdy akcionáři (management) v případě nadměrného dluhového financování mohou podnikat už jen rizikové projekty (buď a nebo strategie), protože jejich možný výdělek je nesymetrický – v případě bankrotu ztratí pouze svou investici (která již sama o sobě může mít minimální hodnotu), v případě zdařilého projektu jim zbude vše po odečtení fixního nákladu dluhu. Existující a noví věřitelé tak z tohoto a jiných důvodů mohou (a taky to běžně dělají) limitovat množství dalšího dluhu. Tento jev pak plošně ovlivňuje všechny firmy, takže i ty schopné jsou schopny vyplácet méně dividend, protože musí téměř vše ufinancovat z FCF.

Uvedené je přirozeně jen ukázkou problematiky dividend. V případě reakce akcie na ohlášení (změny) výplaty dividend je situace ovlivněna zejména dohady, které se točí kolem toho, co změna znamená. Dividendová politika se tak někdy stává dost drahým způsobem komunikace s akcionáři, popř. ostatními externími stranami. Supluje tak buď nedostatečnou, nebo nedůvěryhodnou komunikaci firmy s externími stranami, zejména s akcionáři. To např. v případech, kdy si společnost plete IR s marketingovou propagací svých akcií typu "naše akcie je lepší než běžná akcie".

Dividendy jsou v tomto článku brány jako ekvivalent distribuce hotovosti akcionářům. To ovšem nejsou - vedle nich existuje i v Evropě stále populárnější výkup a zrušení vlastních akcií firmou. Proklamace v nadpise tak nemusí znamenat celkové snížení výplaty hotovosti akcionářům, ale změnu formy - téma, kterému se zde budeme věnovat příště.


Váš názor
  • dokolečka dokola
    01.02.2006 17:57

    kolikrát tento příspěvek budete ještě udávat,je to trapné
    pozorný čtenář
    • dokola?
      01.02.2006 21:20

      Nevidím na tom absolutně nic trapného. Tak to nečtěte...jestli už to znáte.
      Pozorný čtenář II
Aktuální komentáře
16.04.2024
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m