Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhy českých domácností… palcové titulky budou bít na poplach

Dluhy českých domácností… palcové titulky budou bít na poplach

31.01.2006 16:31
Autor: David Marek

Církev a ekonomie mívají pramálo společného, alespoň na první pohled. Přesto se v poslední době jedno společné téma našlo: zadluženost domácností. Zdá se, že s dluhy domácností je již na pováženou. Ovládl české domácnosti mamon a nerozum skutečně natolik, že to se svými dluhy přehnaly?

Dnes zveřejnila Česká národní banka měnovou a bankovní statistiku za prosinec loňského roku. Hlavní informací je loňské zvýšení měnové zásoby (M2) o 8,2 procent, ale to dnes zajímá jen hrstku akademiků. Zato informace o zvýšení objemu úvěrů poskytnutých domácnostech o 32,5 procent (102 miliard korun) na 418 miliard korun dnes a zítra zaplaví mediální prostor. Dynamika těchto úvěrů je v posledních čtyřech letech velmi vysoká. Roční přírůstek vždy přesáhl třicet procent. Miliardy dluhů mohou vypadat ještě děsivěji, zahrneme-li i půjčky od nebankovních institucí, nákupy na splátky a leasing. V metodice národních účtů se podle našeho odhadu na konci roku dluhy domácností téměř dotkly hranice půl bilionu korun.

Relativní výše a přiměřenost zadluženosti domácností se obvykle používá poměr půjček a disponibilního důchodu. Před deseti lety se pohyboval tento poměr kolem 12 procent, v roce 2004 již činil 25,8 procent a loni podle našeho odhadu dosáhl 32,5 procent. Pro srovnání stejný ukazatel dosahuje v EU v průměru asi 65 procent, tj. dvojnásobku české hodnoty.

Přiměřenost dluhů je možné poměřovat také ukazatelem úrokového krytí, tj. porovnat náklady na dluhové financování s disponibilním důchodem domácností. I zde vychází finanční analýza výkazů domácností velmi dobře. Zatímco u podniků je obvyklé, že roční provozní zisk vydá na pět až deset ročních splátek úroků, disponibilní důchod domácností vydá na 44 let splácení úroků. Jinými slovy na splátky úroků padne 2,3 procenta disponibilního důchodu domácností. Zde je zajímavý rozklad tohoto ukazatele. Zatímco růst objemu dluhů vede ke zvyšování úrokových nákladů, klesající úrokové sazby působily na ukazatel úrokového krytí opačným směrem.

V případě bankovní statistiky se můžeme podívat i na skladbu úvěrů. Podíl dlouhodobých úvěrů poskytnutých domácnostem se loni zvýšil na 78 procent z předloňských 73 procent. Splatnostní strukturu můžeme brát jako ukazatel refinančního rizika dluhů domácností. Příčinou je skutečnost, že nejvíce si lidé půjčují formou dlouhodobých hypoték. Objem hypoték a úvěrů ze stavebního spoření se loni zvýšil o 71 miliard korun. Spotřebitelských úvěrů přibylo za 26 miliard korun.

Závěr? V mezinárodním měřítku není zadluženost českých domácností nadměrná a její rychlá dynamika souvisí s konvergencí životního stylu i bankovních služeb v ČR k vyspělým západoevropským společnostem. Stejným procesem prošly například Řecko či Portugalsko. Domácnosti si půjčují především na pořízení bydlení. Pro banky je to dobrá zpráva, neboť takové úvěry jsou zpravidla zajištěny nemovitostí. Pro církev také, neboť potřeba bydlet asi není projev marnotratnosti.


Váš názor
  • To se rozmava ted hodne v USA.....
    14.02.2006 22:42

    Tak zvana "equity" pujcka kde se zastavi nemovitost (dum) a na jeho (superrychlem) odhadu bankou Vam pujci az 80% z jeho trzi ceny. Vubec to nemusite splacet, jen platite uroky ale ....pokud mezitim dum ztrati na "atraktivite" a tedy i cene...muzete byt dluznici. Pokud takovou pujcku nesplacite, coz ani neni nezbytne, banka to ani nevyzaduje, pripadne jednou vase nemovitost, bance. I ja mel takovou pujcku a uroky z ni byly asi 6,75%. Hmmmm jenze ja si ji splatil a ta pujcka mi tehdy i vydelala. Koupil jsem za ni nemovitost (stavebni parcelu na Floride) v cene asi 12,000 a prodal za 4 roky za 75,000 USD. Well.. nic neobvykleho. Pri pouzivani kreditnich karet a pujcek je vsak treba hodne premyslet. Kazdy zdatny hospodar se chce co nejrychleji zbavit samozrejme tech pujcek, ktere maji nejvyssi uroky. Pujcka na auto e netrapila, tam je urok nulovy, stejne tak u nabytku, a vetsiny spotrebniho zbozi, ale hypoteky a dluhy kreditkach je treba "zlikvidovat" co nejdrive.
    Thyronx
  • to je jedno
    11.02.2006 19:30

    Stejne to radsi ty banky opravdu prodaji a maji jisty kapital a nechaji to na nekom jinem co se s tim bude zabyvat at si nespini ruce spatnou raputaci. Taky bych to prodal nez abych se musel tahat nekde a zase rok cekat na rozhodnuti. At si lidi pujcujou, ale letos uz to nebude tak svetle
    MalýJen
  • Nemovitost "není" zajištění
    31.01.2006 21:23

    U zajištění nemovitosti jako "záruky" pro banku bych byl opatrný. Už jste někdo viděli, že by někdo (kromě Ivanů z Afghánistánu samozřejmě :-) v ČR vystěhoval neplatiče v řádu měsíců, natož týdnů? Díky socialismu tady trvá spíše roky, než se banka ke svému majetku dostane :(
    Honza
    • toho bych se nebal
      01.02.2006 10:17

      pominu-li vyslovene podvody s kolateralem, tak uz samo riziko ztraty nemoviosti (zda se) pusobi jako dostatecne odstrasujici. krome toho banka muze pohledavku prodat nekomu, kdo bude umet "byznys" se ziskanim zastavene nemovitosti docela efektivne.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data