Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

31.01.2006 13:18
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov v minulom týždni zvýšila svoj sklon. Na prudké zhodnotenie koruny reagoval predovšetkým jej krátky koniec, výnosy poklesli cca o 5 bps. Na druhej strane dlhý koniec krivky sa posunul smerom hore a to pod vplyvom rastu európskych výnosov.

V tomto týždni sa investori sústredia na už spomínané zasadnutie Bankovej rady NBS. Po silnom posilnení kurzu koruny neočakávame, že by prišlo k zmene sadzieb. Zhodnocovanie kurzu totiž prirodzeným spôsobom sprísni menové podmienky. Dôležitý však bude následný komentár NBS, ktorý buď potvrdí alebo zmierni jastrabiu náladu obchodníkov. Z faktorov, ktoré banka vnímala ako riziko, pominul aspoň jeden. Rast miezd sa tak v októbri ako i v novembri zmiernil. Významná z hľadiska trhov bude aj nová inflačná prognóza, ktorá zrejme prinesie zvýšenie odhadovanej miery inflácie pre tento rok. Napriek posilneniu koruny nevylučujeme, že NBS môže v tomto roku sadzby zvýšiť. Mala by si však podľa nášho názoru počkať na prvé inflačné čísla tohto roka. Až tie ukážu, ako sa v cenovej hladine prejavili úpravy regulovaných cien, a či sú viditeľné sekundárne efekty, alebo dopytové tlaky. Takisto bude jasnejší i ďalší vývoj kurzu.

Pokiaľ zostanú sadzby nezmenené, reakcia trhu by mala byť minimálna. Celkovo predpokladáme skôr stagnáciu trhu. Pre pohyb dlhého konca krivky zostane naďalej rozhodujúci vývoj výnosov na vyspelých trhoch.

Polsko
Přes úspěšný start nebyl minulý týden pro polské dluhopisy zvláště příznivý. I když investoři přijali celkem optimisticky slabší údaje o maloobchodních tržbách a reagovali rovněž příznivě na schválení rozpočtu Sejmem ve verzi, která se příliš nelišila od vládního návrhu, netrvala jejich dobrá nálada příliš dlouho. Ta se v celém regiónu zhoršila poté, co agentura S&P snížila Maďarsku hodnocení země ze stabilního na negativní. Na polském trhu dopad snížení ratingu ještě zvýšily obavy, že nemožnost dohody v Sejmu povede k předčasným volbám. Díky tomu, i přes silné očekávání trhu, že dojde ke snížení sazeb, vzrostly výnosy v druhé polovině týdne o více než 10 bps. Je zajímavé, že trh nereagoval na podle nás významné prohlášení Mariana Nogy, který vyjádřil přesvědčení, že výbor by měl v lednu snížit sazby, aby se inflace rychleji vrátila k inflačnímu cíli centrální banky. Podle tradice se pak Leszek Balcerowicz pokusil uklidnit očekávání dalších snížení sazeb prohlášením, že pokles inflace spočívá čistě na straně nabídky, a tedy nemusí být permanentním znakem. Takové vyjádření prezidenta NBP známého svými jestřábími výroky však trh nepřekvapilo a na pohyb výnosů nemělo vliv.

Předpokládáme, že dokud se polická situace nestabilizuje, budou se výnosy pohybovat horizontálně stejně jako se pohybují již od začátku roku. Úterní rozhodnutí o úrokových sazbách pak bude klíčovou událostí týdne. Výprodeje koncem týdne vedou k domněnce, že přes očekávané snížení sazeb, je možné očekávat ještě mírný pokles výnosů, pokud výbor sazby sníží o 25 bps. Předpokládáme však, že stejně důležité bude prohlášení po zasedání výboru spolu s vyjádřením k inflaci, které bude zveřejněno poprvé a nahradí dříve publikovaný výhled (bias). V úterý bude rovněž zveřejněn výhled inflace.

Maďarsko
Dluhopisům se sice v první polovině minulého týdne dařilo díky uklidnění politické situace v Polsku. Dluhopisy dokonce posilovaly i v okamžiku, když již eurozóně vládla zřetelně medvědí nálada. Nicméně zhoršení výhledu ratingů ze strany agentury S&P způsobilo výprodej, který se odehrál především na dlouhém konci křivky. Ta opět nabrala zřetelně pozitivní sklon, přičemž výnosy u dluhopisů s delší splatností se ocitly nad hranicí 6.80 %.

Tento týden je nabytý významnými zahraničními událostmi mezi nimiž nechybí např. zasedání Fedu či ECB. Klíčová budou pro trhy dluhopisů rovněž americká data, kde na prvním místě stojí publikování idexu ISM a výsledků amerického trhu práce. Existuje přitom značné riziko, že jak Fed tak ECB zvýší oficiální úrokové sazby o 25 bazických bodů (v prvním případě je přitom zvýšení sazeb téměř jisté), což může dále umocnit medvědí náladu na trzích dluhopisů ve vyspělých zemích. V těchto nepříznivých podmínkách se přitom bude konat aukce tří a patnáctiletého vládního dluhopisu. Očekáváme, že trh může být před aukcí velmi nervózní, což může dlouhý konec křivky vyhnat až k rezistenci na úrovni 7,0 %. Pokud by výnosy tuto hranici prorazily, nelze, podle našeho názoru, vyloučit, že vládní agentura pro řízení dluhu (ÁKK) bude nucena zkrátit původní nabídku dluhopisů (65 mld. HUF, resp. 20 mld. HUF). To by přitom mohlo dále zhoršit sentiment na sekundárním trhu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.