Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: Česko podpoří kompromisní návrh o evropské DPH, zachová si tak většinu výhod

MF: Česko podpoří kompromisní návrh o evropské DPH, zachová si tak většinu výhod

30.01.2006 9:15
Autor: 

Po úpravách dohody o DPH se Česká republika rozhodla podpořit kompromisní závěry Rady Ecofin. Konečný návrh umožňuje České republice zachovat naprostou většinu současných výhod i po roce 2007 a zdražování výstavby nových bytů a domů či tepla nehrozí. I kdyby některá jiná země návrh blokovala, většina výstavby a rekonstrukce bydlení bude moci zůstat v nižší sazbě DPH.

České republice se v průběhu týdne podařilo řadou intenzivních jednání dohodnout úpravy podmínek dohody o snížených sazbách DPH. "Výsledná dohoda nakonec zachovává naprostou většinu našich výhod a dává nám právo udržet si výhodné podmínky pro bytovou výstavbu i pro dodávky tepla. Zároveň otevírá diskusi o rovnosti podmínek pro jednotlivé členské státy. Věcné vyřešení českých požadavků nám umožňuje jako zodpovědnému členovi Evropské unie dohodu podpořit," říká první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

Konečná podoba dohody znamená, že Česká republika bude moci bez časového omezení zdaňovat dodávky tepla a teplé vody sníženou sazbou DPH. "Dojde tak k faktickému prodloužení jedné ze dvou výjimek, které jsme si vyjednali před vstupem do EU a která pomáhá snižovat náklady domácností na bydlení," vysvětluje Bohuslav Sobotka.

Druhým významným úspěchem je potvrzení možnosti České republiky uplatňovat sníženou sazbu DPH na výstavbu a rekonstrukci bydlení (tedy na byty i rodinné domy), která je součástí sociální politiky státu. Je tedy na české vládě, aby sama určila pravidla pro výhodnější zdaňování výstavby bydlení (limitem může být určitá velikost nebo cena bytu či domu, popřípadě kombinace těchto parametrů). "Cílem vlády je podpořit zejména středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny obyvatel a pomocí nižší sazby DPH jim i v budoucnu usnadnit získání nového bydlení. I tuto výhodu může Česká republika uplatňovat bez časového omezení," zdůrazňuje Bohuslav Sobotka. Snížená sazba DPH se bude vedle výstavby bytů a domů v rámci sociální politiky státu vztahovat také na výstavbu domovů důchodců, azylových domů, domů s pečovatelskou službou a dalších podobných zařízení.

Třetím bodem dohody je možnost uplatňovat sníženou sazbu DPH na tři druhy služeb z přílohy K Šesté směrnice o DPH. V současné době ČR uplatňuje nižší sazbu na domácí pečovatelské práce a na úklid domácnosti včetně mytí oken. V budoucnu by Česká republika uplatňovala sníženou sazbu také na rekonstrukce a renovace soukromých obydlí. "Nyní použití snížené sazby na rekonstrukce a renovace pokrývá výjimka získaná v rámci přístupových dohod, po jejich vypršení v roce 2007 bude možno uplatňovat nižší sazbu až do roku 2010," vysvětluje další bod dohody Bohuslav Sobotka.

Závěrečným bodem kompromisní dohody je plán, podle kterého Evropská komise do poloviny roku 2007 předloží analýzu dopadů nižších sazeb DPH na místně poskytované služby na hospodářský růst a zaměstnanost. "Dohodli jsme se s Evropskou komisí, že otázka DPH na bydlení bude jedním z klíčových bodů této analýzy. Nepochybuji, že analýza ukáže prospěšnost výjimek v oblasti stavebních prací a podpoří tak argumenty nových členských států na prodloužení dojednaných výjimek," říká Bohuslav Sobotka.

Právě otázka prodloužení výjimek a rovného zacházení s členskými státy byla základem sporu na úterním jednání Ecofinu. "Rovné zacházení s novými členskými státy je jednou z mých priorit a jsem rád, že si řada kolegů ze starých členských zemí uvědomila existující nerovnosti. Očekávám, že se v Radě zahájí intenzivní diskuse o rovnosti podmínek tak, aby postupně mizely důvody pro rozdělování na staré a nové členské státy. Narovnání podmínek bude jednou z priorit české politiky v rámci Evropské unie," uzavírá Bohuslav Sobotka.

Výše uvedené bude platit v situaci, kdy Polsko i Kypr podobně jako Česká republika podpoří závěry dohody o DPH. Pokud by jedna z těchto zemí dohodu zablokovala, budou se muset orgány Evropské unie k otázce DPH opět vrátit. I v případě nedohody ale bude moci ČR využít stávajících pravidel a uplatňovat sníženou sazbu DPH na výstavbu a rekonstrukci bydlení, která je součástí sociální politiky státu.

K okamžiku vydání této tiskové zprávy nemá MF informace o stanovisku Polska. Kypr podle informací MF vyjádřil s dohodou souhlas.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m