Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna opět

Koruna opět "zlobí" aneb vzhůru k novým rekordům

09.04.2002 14:02
Autor: 

komentář doplněn
Vývoj kurzu koruny dnes nabral jasný směr. Koruna od rána posiluje a zdolala další rekord, když posílila až na 30,05 CZK/EUR. Na této úrovni však setrvala jen krátce a nyní se obchoduje kolem 30,15 CZK/EUR. Magická hranice 30 CZK/EUR je však již na dohled a zdá se, že je pouze otázkou času, kdy se ji trh pokusí překonat.

Připomeňme, že minulý čtvrtek ČNB intervenovala na úrovni 30,20 CZK/EUR. Vliv intervence tedy zcela zmizel po pouhých třech pracovních dnech. V této souvislosti je zajímavá domněnka uvedená agenturou Reuters. V jedné její zprávě se uvádí, že ČNB byla na trhu i v pátek, aby zabránila opětovnému posílení koruny. Prozatím nejsou známy okolnosti, jež vedly k dnešnímu posilování měny. Riziko dalšího vstupu ČNB na trh enormně vzrostlo. Prolomením psychologické bariéry na 30,0 CZK/EUR by posilování české měny mohlo dostat nový impuls.

Momentálně jsou jen velmi omezené možnosti, jak zabránit dalšímu bobtnání spekulační bubliny, jak současné posílení měny označila ČNB. Intervence ČNB mají jepičí život, slovní intervence také nepomáhají. Podle premiéra Miloše Zemana by se kurz měl nyní stabilizovat díky dohodě mezi vládou a ČNB. Tento názor vyslovil dnes na semináři Hospodářské komory. Obchodníci na devizovém trhu však mají evidentně zcela odlišný názor. Co může ČNB a vláda dělat? ČNB nemůže dělat nic jiného, než skrytě či otevřeně intervenovat, nebo nechat kurzu volnou cestu a počkat na skokové splasknutí bubliny. Intervence je však nákladná záležitost. Prodejem korun na trhu se zvyšují devizové rezervy ČNB, jejichž držení s sebou přináší náklady v podobě nízkého výnosu ve srovnání s náklady sterilizace dodatečného zvýšení peněžní zásoby. Pokud však ČNB nechá kurz posilovat, snižuje se korunová hodnota stávajících devizových rezerv. Obě cesty jsou tedy špatné, ČNB se musí rozhodnout, která cesta je horší.

Více však mohla učinit vláda. Privatizace je jistě užitečná věc, naplánovat však tolik privatizačních projektů, kdy do ČR proudí značný objem ostatních investic ze zahraničí, však nebylo příliš šťastné.

O tom, že nadměrné posílení kurzu s sebou přináší rizika na mikroekonomické i makroekonomická úrovni, jsme již psali. Tento názor podporuje tzv. Trutnovská výzva proti silné koruně apelující na ČNB a vládu, již podpořilo 40 firem. Adekvátním způsobem zhodnocení makroekonomického rizika by bylo odhadnutí, zda negativní vliv posílení kurzu na reálný vývoz převáží nad pozitivním vlivem zlepšení směnných relací na nominální saldo zahraničního obchodu. Druhý efekt se projevuje velmi rychle, takřka okamžitě. Prvně jmenovaný efekt se dostavuje s určitým zpožděním. Proto nejdříve schodek obchodní bilance klesá, což je současný stav české ekonomiky, a teprve následně se zhoršuje. Pokud by reálný efekt převážil nad cenovým vlivem (tj. platila by Marshall-Lernerova podmínka - součet poptávkových elasticit vývozu a dovozu by byl větší než jedna), skončila by ekonomika po úplném přizpůsobení kurzové změně s hlubším schodkem obchodní bilance a běžného účtu. A jak zjistíme, který případ představuje česká ekonomika? První možností je pokusit se o ekonometrický odhad, což při charakteristice dostupných časových řad a existenci strukturálních změn může vést k nevalným výsledkům. Druhou možností je přesvědčit se na vlastní kůži. V sázce je však příliš - schodek zahraničního obchodu, vyšší nezaměstnanost, pokles tempa růstu ekonomiky, ...

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data