Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace zahájila očekávaný sestup. Kam až klesne?

Inflace zahájila očekávaný sestup. Kam až klesne?

09.04.2002 9:13
Autor: 

komentář doplněn
Index spotřebitelských cen se v březnu snížil o 0,1%. Inflace, měřená meziroční změnou indexu spotřebitelských cen, tak nyní činí 3,7%. K poklesu indexu spotřebitelských cen přispěly zejména nižší ceny potravin a posezónní slevy cestovních kanceláří. Nadále také pokračovalo zlevňování v prodejnách oděvů a obuvi. Opačným způsobem zasáhlo do vývoje inflace zdražení benzínu a nafty. To však proběhlo spíše v druhé polovině měsíce a promítne se více v dubnových číslech.

Nejvýrazněji ovlivnily březnovou inflaci ceny potravin. Pokles o 0,6% je důsledkem snížení cen masa, jež se týkalo především vepřového a drůbeže. Například kuře zlevnilo zhruba o 5%. Vzhledem k tomu, že maso má relativně velkou váhu ve spotřebním koši stáhlo směrem dolů celý cenový index ve skupině potravin i celkovou inflaci. Opačným způsobem zasáhlo do vývoje inflace zvýšení cen zeleniny a ovoce, a v růstu cen pokračovaly také brambory. "Zimní bramborový efekt" postupně odeznívá, v květnu či červnu nás však čeká další cenový šok, při uvedení ranných brambor na trh.

Podle očekávání se s končící zimní turistickou sezónou odhodlaly ke slevám cestovní kanceláře. V průměru snížily své ceny o 0,6%. Slevy by měly pokračovat také v dubnu.

Na druhé straně spektra inflačních faktorů se ocitly pohonné hmoty. Vzestup cen ropy na světových trzích zastavil osm měsíců trvající sestupný trend. Průměrná březnová cena severomořské ropy BRENT se ve srovnání s únorovým průměrem zvýšila o 17%. K růstu cen ropy však došlo již v lednu a únoru. Nárůst dovozních cen této suroviny sice částečně brzdilo posílení koruny vůči dolaru, nestačilo však na tak rychlý vzestup cen ropy. Důsledkem je zdražení cen benzínu o 0,6% v průběhu března, díky čemuž se ceny v celé skupině doprava zvýšily o 0,3%. Statistické šetření cen se však provádí zhruba k 20. dni v měsíci a k nejvýraznějšímu zdražení benzínu a nafty došlo právě v závěru měsíce. Další růst cen nás patrně nemine ani v dubnu. Příští údaje o inflaci tak budou zasaženy rostoucími cenami benzínu více než březnové statistiky. Březnem počínaje začal očekávaný sestup inflace, jež by měl nalézt dno v červenci blízko hodnoty 2,2%. Důvodem tohoto očekávání, je předpoklad, že se letos nebude opakovat loňské výrazné zdražování cestovních kanceláří. Proti typickým sezónním faktorům v této oblasti letos příznivě působí posílení kurzu koruny. Silná koruna také pomáhá tlumit vliv rostoucích cen ropy a snižuje dovozní ceny ostatních surovin, polotovarů, ale i spotřebního zboží. V druhé polovině letošního roku by se měla inflace vrátit zpět nad tříprocentní úroveň. Naše prognóza na konec roku nyní činí 3,4%.

Letní pokles inflace určitě nezasáhne do rozhodování České národní banky. Horizont účinnosti měnové politiky ČNB odhaduje na 12 až 18 měsíců. Tou dobou by se měla podle našeho odhadu inflace spolehlivě pohybovat v rámci stanoveného inflačního cíle. Není tedy důvodu hýbat s úrokovými sazbami. Řečí tvůrců měnové politiky bychom mohli říci, že inflační rizika jsou vyrovnaná.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data