Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Třikrát o koruně a sazbách

Třikrát o koruně a sazbách

06.03.2002 15:40
Autor: 

V průběhu 24 hodin se objevily v médiích komentáře tří činitelů z ČNB a vlády k měnové politice. Včera byl agenturou Reuters vyzpovídán člen bankovní rady ČNB Jan Frait. Dnes se vyjádřili také ministr financí Jiří Rusnok a viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

V otázce sazeb se shodli, že současná úroveň úrokových sazeb je adekvátní ekonomické situaci a pouze Niedermayer dodal, že v případě pozdržení ekonomického oživení v EU by mohly být sazby dále sníženy.

Zajímavější jsou komentáře ke kurzu koruny. Zatímco Jan Frait následoval viceguvernéra ČNB Oldřicha Dědka a opět varoval před příliš silnou korunou a možností dalších intervencí, ministr financí označil současnou úroveň kurzu za přijatelnou. Kurz by podle něj neměl ohrozit ekonomický růst. Dále řekl, že očekává pokračování apreciačního trendu. Přestože je scénář postupného reálného zhodnocení měny pravděpodobný, není zrovna šťastné, když jej vyslovuje vládní činitel nebo zástupce ČNB. Pojem "dlouhodobý" má jiný význam pro makroekonomy a obchodníky na devizovém trhu. Odhady makroekonomů, zvláště těch, kteří mohou pohnout vývojem kurzu svými činy a slovy, se skrze operace obchodníků sebenaplňují rychleji, než bychom čekali.

Po komentáři člena bankovní rady ČNB trh mírně znejistěl a koruna oslabila z 31,52 CZK/EUR až na 31.66 CZK/EUR. Ministru financí se podařilo ČNB trumfnout. Bohužel v opačném směru. Koruna dnes po jeho výrocích posílila z ranních 31,66 CZK/EUR až na 31.46 CZK/EUR. Rozhovor s viceguvernérem ČNB Luďkem Niedermayerem se koruny dotkl jen okrajově. Niedermayer prohlásil, že další razantní zásah proti koruně by byl patrně účinný, upozornil však, že intervence nelze provádět příliš často. Tento opatrný komentář nemohl napravit efekt ministrových slov.

O tom, že při obchodování na finančních trzích hraje významnou roli psychologie, nás historie přesvědčila mnohokrát. Důležitou roli tak hrají komunikační schopnosti veřejných činitelů, které mohou psychologii trhu přesvědčit. Jejich slova mohou být často důležitější než skutečné operace. Zatímco šikovná komunikace může ušetřit nemalé částky, nešikovné, byť pravdivé, výroky mohou situaci spíše zkomplikovat.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data