Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké akcie v minulém týdne posílily o více než 4%

Americké akcie v minulém týdne posílily o více než 4%

04.03.2002 17:18
Autor: 

Americké akcie se v minulém týdnu vzpamatovaly a všechny hlavní indexy uzavíraly v kladných hodnotách. Technologický index Nasdaq Composite si za celý týden připsal celkem 4,53% a uzavřel na hodnotě 1802,74 bodu, Dow Jones Average si připsal 4,02% a uzavřel na hodnotě 10368,86 bodu a širší index S&P 500 +3,85% (1131,78 bodu).

Pozitivní trend hned v úvodu týdne ovlivnil zejména makroekonomický údaj o prodeji nový domů ve Spojených státech. Nálada investorů se tak zlepšila a důvěra byla projevena jak defenzivnějším titulům z indexu Dow Jones Average, který se dostal nad svou psychologickou hranici 10000 bodů, tak technologickým akciím z indexu Nasdaq Composite, který si uhájil svou hranici 1700 bodů. Pozitivní vývoj na trzích podpořily také optimistické předpovědi telekomunikační společnosti Qualcomm Inc., která oznámila, že očekává ve druhém čtvrtletí letošního roku zisk bez započtení mimořádných položek ve výši dvaceti centů na akcii, což je v souladu s očekáváním analytiků, jejichž odhad se pohyboval mezi 19-21 centy na akcii. Stejně pozitivní výhled oznámila nejvýznamnější americká automobilka General Motors, když zvedla svůj odhad zisku pro první čtvrtletí a celý rok. Toto tvrzení společnost odůvodnila silnými maloobchodními tržbami společnosti z prodeje automobilů a také vyšší než očekávanými průmyslovými tržbami v USA. Společnost tak oznámila, že očekává zisk na akcii bez započtení mimořádných položek na úrovni 1,20 USD na akcii při původních odhadech 1,00 USD na akcii. Očekávaný zisk na akcii za celý rok by měl dosáhnout úrovně 3,50 USD na akcii.

Obrat na trzích nastal v úterý, když byl zveřejněn makroekonomický údaj o spotřebitelské důvěře, který v únoru klesl na hodnotu 94,1 bodu z 97,8 bodu, když analytici očekávali pokles na hodnotu 96,8 bodu. Podle agentury Reuters řekl Lynn Franco, ředitel Střediska výzkumu spotřebitelů spadajícího pod Conference Board, která údaj o spotřebitelské důvěře v USA zveřejňuje, že důvěra spotřebitelů v lednu sice klesla, ale oba komponenty indexu poukazují na to, že v dalších měsících budou výdaje spotřebitelů na dobré úrovni. Dalším důvodem poklesu byly fámy mezi obchodníky o amerických speciálních jednotkách, které měly údajně dorazit do Iráku, na což reagovaly trhy také negativně. Tuto skutečnost nakonec dementoval mluvčí Pentagonu a na trzích se v této souvislosti situace opět uklidnila.

Mírné ochlazení přetrvalo na trzích i v následujícím dni, kdy z projevu Alana Greenspana, šéfa americké centrální banky (FED) byl znát proti očekávání obchodníků jen mírný optimismus k rychlému oživení americké ekonomiky. V tomto dni se proto investoři raději rozhodli pro vybírání zisků z předchozích tří dnů růstu. Negativní náladu na trzích také podpořily slabší než očekávané údaje o prodeji nových obytných domů ve Spojených státech.

Na závěr týdne potvrdily růst trhu velmi příznivé ekonomické údaje, zejména pak průmyslová aktivita ve Spojených státech, která v únoru vzrostla a zastavila tak osmnácti měsíční pokles a recesi celého sektoru, byly důvodem výrazného pátečního růstu na akciových burzách v zámoří. Index průmyslové aktivity ISM stoupl v únoru na 54,7 bodu z lednových 49,9 bodu a dostal se tak nad hranici padesáti bodů, která signalizuje celkový růst v americkém sektoru. Analytici očekávali růst indexu na hodnotu 50,9 bodu. Pozitivně se na celkovém vývoji pátečního obchodování projevila také zpráva významného producenta zařízení pro výrobu čipů společnosti Novellus Systems, která své vyhlídky v tomto roce vidí optimisticky. Jde o první vlaštovku ze sektoru polovodičů, která tímto "popřela" negativní sentiment celého sektoru.

Dnes obchoduje index Dow Jones Average posílen o 1,38% na hodnotě 10510,56 bodu, Nasdaq Composite +2,06% na hodnotě 1840,07 bodu a širší index S&P 500 na hodnotě 1145,08 bodu posílen o 1,18%.

Mikuláš Brož

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data