Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Akciové trhy v uplynulém týdnu bez jednoznačného směru

27.02.2002 16:09
Autor: 

Americké akciové trhy ve sledovaném období mezi 20.2. a 26.2. končily nejednotně. Indexy klasických akcií rostly, DJIA se zvýšil o 1,75%, širší S&P500 přidal 1,04%, technologický Nasdaq však o 0,49% poklesl. Statistické údaje zveřejněné v tomto období byly nejasné. Zvýšil se počet zahájení staveb nových domů, rostl i prodej starších domů. Lednová inflace byla jen +0,2% a roční 1,1%. Dále se snížil počet nových nezaměstnaných. Objevila se však i nepříznivá čísla. Klesl index spotřebitelské důvěry a to po třech měsících nepřetržitého růstu. V lednu se také snížil přebytek státního rozpočtu. Na akciovém trhu poklesly IBM, Intel a Microsoft. Akcionářům IBM se nelíbí nejasné účetnictví firmy. Společnost přitom získala kontrakt za 4 mld.USD na výstavbu, provozování a údržbu sítě pro American Express. Zlepšené výhledy na letošní rok po-mohly k růstu akciím GE, Caterpillar a EastmanKodak. Nejistota možného konfliktu zvýšila cenu akcií Exxon-Mobil. Auditoři Arthur Andersen nabídli 800 mil.USD mimosoudního vyrovnání poškozeným věřitelům, kteří chystali žaloby za selhání u Enron. Stížnosti akcionářů J.P.Morgan kvůli informování o angažovanosti u Enron začal vyšetřovat bankovní dozor.

Americký akciový trh však celkově zatím stále nepřesvědčil. Dnes se sice očekává optimistický projev A.Greenspana před Kongresem, lze ale pochybovat, zda to bude tím konečným impulsem pro nastartování růstu. Spíše můžeme čekat stagnaci.

Evropské indexy ve sledovaném období přidaly. DJIA Stoxx50 se zvýšil o 2,44%, EuroStoxx50 vzrostl o 2,53%. Průmyslová produkce v zemích EMU se zvýšila v prosinci o 0,8%, ročně ale zaznamenala pokles o 4,1%. Za celou patnáctku EU byl měsíční růst 0,4%. ECB také obhajovala stávající nastavení úrokových sazeb eurozóny. Podpořil ji projevem E.Welteke, který vidí nebezpečí inflace, když náznaky růstu jsou podle něj již patrné.

Britský FTSE vzrostl o 2,29%. I přes růst cen nemovitostí v lednu oznámil guvernér Bank of England, že zvýšení úrokových sazeb, o němž se spekulovalo, není otázkou několika týdnů. Dařilo se pojišťovně Prudential, za po-slední pololetí se jí zvýšil zisk o 20%, z asijského regionu se zdvojnásobil.

Švýcarský SMI si připsal 0,18%. V zemi vzrostla nezaměstnanost na 2,3%. Ztrácely akcie ABB, její krátkodobé závazky jsou považovány za příliš vysoké. Swiss Re oznámila poprvé za svoji existenci v loňském roce ztrátu 2,9 mld.Sfr způsobenou teroristickými útoky. Letošní výhledy jsou ale příznivější.

Francouzský CAC40 zpevnil o 2,4%. HDP v zemi vzrostl za loňský rok o 2%, v 4Q01 ale o 0,1% poklesl. Do problémů se dostala France Telecom. Její podíl v německém mobilním operátorovi Mobilcom ohrozil nákup 5% akcií manželkou dosavadního šéfa firmy. Stížnosti Telecom zatím nebyly vzaty v úvahu. Telecom přitom shání peníze na snížení dluhů, které jsou nyní na úrovni 50 mld.Euro. Dividendu za loňský rok chce proto vyplatit buď cash nebo případným zájemcům ve vlastních akciích. Dobrý letošní rok s růstem zisku o 25% čeká farmaceutická Sa-nofi Synthelabo. Německý Dax se zvýšil o 2,46%. V SRN klesla předběž-ná únorová inflace. HDP země se v 4Q01 proti 3Q01 sní-žil o 0,3%, za celý rok klesl o 0,1%. Již čtvrtý měsíc za sebou se zvýšil ukazatel Ifo podnikatelské důvěry. Ten zatím vždy se zpožděním cca 6 měsíců předpovídal pohyb HDP. VW oznámila za rok 2001 růst zisku o 12%. Pro-deje automobilů v kusech ale vzrostly jen o 0,5%. Největ-ší zájem byl o luxusní Audi, těch si zákazníci odvezli o 10% více. Také poslední z velkých německých bank HVB se v roce 2001 snížil zisk o 35% především díky tvorbě rezerv na špatné úvěry. Obtíže má i Deutsche Telekom. Firma chtěla snížit zadlužení prodejem kabelových tele-vizních sítí americké společnosti Liberty, prodej jí byl ale regulátorem zakázán. Díky negativním náladám vůči ko-munikacím rovněž odloží IPO své mobilní T-Mobil, pří-jem z prodeje akcií měl být dalším zdrojem oddlužení. Výborné výsledky z minulého roku chce využít firma Porsche. Prodeje jí rostly především v USA, tam by také byla ráda uvedena na akciový trh. Díky problémům svě-tového ocelářství klesl zisk ThyssenKrupp v 4Q01 o 94%.

Ani evropské hospodářství dosud nevykazuje jednoznač-né příznaky konce recese. Proto nepředpokládáme, že by se v nejbližších dnech změnila na akciových trzích pesi-mistická nálada investorů.

(ČSOB, Trhy a komodity)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů