Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Nová makroekonomická prognóza MF: revize odhadu HDP

30.01.2002 15:40
Autor: 

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo svou pravidelnou prognózu vývoje české ekonomiky. Nejpodstatnějšími změnami jsou snížení odhadu růstu hrubého domácího produktu, nižší prognóza inflace a schodku běžného účtu platební bilance a zvýšení odhadované míry nezaměstnanosti.

Nejdříve se pojďme podívat na nejostřeji sledovanou prognózu: odhad růstu HDP. Ministerstvo financí zareagovalo na změnu vnějších ekonomických podmínek a snížilo svůj předchozí odhad růstu HDP v roce 2002, jež činil 3,8%, na 3,4% (předpověď Patrie: 3,2%). Odhad vývoje jednotlivých složek HDP je podobný: stabilní růst spotřeby domácností, udržení rychlého zvyšování investic. Vyšší riziko však MF nyní vidí u čistého vývozu. Zajímavým faktem je však skutečnost, že v nové prognóze MF počítá s HDP v běžných cenách v roce 2002 ve výši 2 312 mld. Kč, zatímco v předchozí prognóze, jež počítala s rychlejším reálným hospodářským růstem, figuruje odhad HDP v běžných cenách 2 296 mld. Kč. Tento zdánlivý nesoulad má své vysvětlení v revizi prognózy deflátoru HDP. Zatímco dříve MF počítalo se zvýšením cenové hladiny (podle deflátoru) o 3,8%, v nové prognóze odhad činí 4,6%. Příčinou by mělo být zlepšení směnných relací. Jak je vidět ze změny odhadu HDP v běžných cenách, zvýšení cenové hladiny by mělo více než kompenzovat slabší reálný růst.

Poklesu prognózy růstu HDP odpovídá revize odhadu průměrné míry nezaměstnanosti. Zatímco v listopadu MF předpokládalo, že průměrná míra nezaměstnanosti v roce 2002 bude činit 8,0%, nyní již očekává 8,6%, což je přesně stejná hodnota, kterou ukazují naše tabulky. V textu doprovázejícím prognózu MF je uvedeno, že vývoj na trhu práce zakládá významná rizika pro státní rozpočet. Zatímco počet plátců daní víceméně stagnuje, zvyšuje se počet lidí pobírajících některou z forem důchodu či dávek státní sociální podpory. Rozpočtové karty však byly namíchány za jiných předpokladů a jsou již rozdány.

Inflaci nyní MF vidí o něco příznivěji. Průměrná míra inflace by měla v letošním roce činit 3,9% (dříve 4,6%). Argumenty, které MF uvádí, jsou vesměs shodné s našimi předpoklady inflační prognózy, tj. nižší deregulace a příznivý dopad zlepšení směnných relací. Naše prognóza činí 3,0%.

S redukcí prognózy růstu HDP souvisí také snížení odhadu schodku běžného účtu platební bilance. V listopadové prognóze MF předpokládalo, že schodek běžného účtu v letošním roce dosáhne 4,8% HDP, nyní očekává 4,4% HDP. Hlavní příčinou tohoto snížení je nižší odhad schodku obchodní bilance. Předchozí prognóza počítala se schodkem obchodní bilance ve výši 130 mld. Kč, nyní MF předpokládá schodek 115 mld. Kč. Patria očekává schodek běžného účtu 4,8% HDP při schodku obchodní bilance 135 mld. Kč.

K pohybům došlo také v odhadech vývoje veřejných rozpočtů. Vzhledem k tomu, že se vláda rozhodla přesunout část úhrady ztráty KoB, jež měla být provedena minulý rok, nebude schodek státního rozpočtu činit 46,2 mld. Kč, ale 58,3 mld. Kč. FNM by však letos měl zinkasovat příjmy z prodeje Transgasu a Unipetrolu a počítá se také s prodejem Českého Telecomu a možná i ČEZu. Na základě těchto předpokladů by mělo být v letošním roce saldo veřejných rozpočtů přebytkové (36,1 mld. Kč). Méně příznivě však vypadá hodnota schodku po vyloučení privatizačních příjmů: 207 mld. Kč (9,0% HDP). Pro zhodnocení skutečného vývoje veřejných rozpočtů je správné vyloučit také dotace transformačním institucím. Takto upravený deficit by měl podle prognózy MF činit v letošním roce 4,4% HDP, pro rok 2001 MF odhaduje 3,2% HDP. Zhoršení je tedy zřejmé, což je nelichotivá informace o stavu veřejných rozpočtů, vezmeme-li v potaz, že česká ekonomika je ve vzestupné fázi. Pokud by mělo přijít zpomalení růstu českého hospodářství, schodky by byly ještě hlubší.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.