Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Světové akciové trhy v uplynulém týdnu

09.01.2002 17:08
Autor: 

Americký akciový trh ve sledovaném období od 20.12. do 8.1.2002 lehce posiloval. Trh byl ale ovlivněn vánočními a novoročními svátky, a tak byly obchodované objemy nižší, než obvykle. Index DJIA přidal 1,7%, S&P500 se zvýšil o 1,8% a technologický Nasdaq přidal silných 7,2%.

Další ekonomické statistiky signalizovaly, že dna ekonomického propadu v USA mohlo již být dosaženo. Vedoucí ekonomické indikátory rostly již druhý měsíc po sobě a prodeje aut byly i v prosinci rekordní. Obchodníci měli radost z vánočních nákupů, podporu např. při koupi auta poskytovaly bezúročné půjčky. Do potíží se ale dostal obchodní řetězec Kmart, podle pověstí mu hrozí dokonce bankrot.

Akcie ropných společností se pohybovaly podle zpráv o jednání OPEC s dalšími ropu exportujícími zeměmi. Pochyby o nové redukci těžby ropy popř. o dodržování dohodnutých kvót cenu akcií snižovaly, při opačné náladě akcie posilovaly.

Dařilo se počítačovým titulům. Růst vedly HP ( +10%), i když navrhované spojení s firmou Compaq stále není jisté. Intel přidala přes 11%, společnost očekává již v tomto čtvrtletí zvýšenou poptávku. Přidaly i IBM a Microsoft, té se však nepodařilo odložit soud o monopolních praktikách s několika americkými státy.

Ztrácely naopak farmaceutické společnosti. Zdá se, že s očekáváným obnovením ekonomického růstu se investoři přiklánějí spíše k technologickým společnostem a bezpečné akcie s nižším výnosem prodávají.

Některé velké investiční banky (CSFB, Lehman Brothers a GoldmanSachs) již začaly dokonce s prodejem obligací v očekávání růstu ekonomiky a tím i opětného zvyšování sazeb. I nadále tak převládá přesvědčení, že oživení nastane nejdříve za Atlantikem a že tedy americké akcie budou první, které díky oživení trvaleji porostou. Růst cen akcií ale zatím plně nepřesvědčuje, jsou obavy, že slabé firemní výsledky za 4Q01 budou opět působit na náladu na akciovém trhu negativně.


Stejně jako americké akcie rostly ve sledovaném období i akcie evropské. Celoevropský index DJIA Stoxx50 se zvýšil o 2,4%, EuroStoxx50 přidal dokonce 2,9%. Přidaly i všechny indexy národní, jen hlavní index IBEX madridské burzy zaznamenal ztrátu 0,6%. To je samozřejmě připisováno oslabení španělských finančních titulů, banky utrpěly ztráty z angažovanosti v Argentině.

Nejvýznamnější událostí na finančních trzích bylo zavedení společné měny v zemích EMU od 1.1. Zdá se být úspěšné, i když v Itálii došlo k demisi ministra zahraničí.

Britský akciový index FTSE se ve sledovaném období zvýšil o 3,4%. Britská ekonomika se nyní považuje za nejlepší v Evropě. Masivní vánoční prodeje dokonce vedly k prohlášení guvernéra Bank of England, že by mohly být úrokové sazby brzy zvýšeny. Úspěšné byly finanční tituly, pokles zaznamenaly ropné BP a Shell. Dařilo se tentokrát British Telecom, její dcera mobilních telefonů MMO2 nyní připravuje emisi obligací za 1,5 mld.GBP. Prezentace akce začala 7.1.2002.

Švýcarský SMI přidal jen 0,3%. Zpomalení ekonomiky se projevuje poklesy tempa růstu a zvýšením nezaměstnanosti i v této zemi. Sfr sice jako rezervní měna posiloval, o akcie zvláštní zájem však nebyl. Ztrácely pojišťovny, Zurich Financial končí loňský rok čistou ztrátou způsobenou vyplaceným pojistným 900 mil.USD za zničené WTC. Růst indexu podpořily banky.

Francouzský CAC40 vzrostl o 3,2%. Předvánoční prodeje posílily o 10% akcie Carrefour, zájem byl i o L’Oreal, Danone a luxusní předměty LVMH. Přes 10% vzrostla ještě Alcatel, firma připravuje telekomunikační satelit. Zájem byl rovněž o finanční tituly.

Německý Dax přidal 6,1%. SRN sice koriguje letošní hospodářský růst směrem dolů, objem výrobních zakázek především ze zahraničí však začal stoupat a předvánoční zájem o německé akcie byl velký. Vysoké přírůstky na akciovém trhu (přes 10%) si připsaly technologie, jmenovitě Siemens a Infineon. O více než 3% si polepšila SAP. O téměř 20% vzrostly i akcie MAN, zájem o Lufthansu zvýšil cenu o 18%. Růst prodeje automobilů především v USA pomohl i akciím DaimlerChrysler (+10,8%), 12,4% si připsala Deutsche Post. Ztrátu zaznamenala např. Schering, i v Německu zřejmě nastává odliv investorů od bezpečných titulů.

Mírný růst cen akcií očekáváme v Evropě i v dalším týdnu. Ochlazení přinesou zřejmě i tady zveřejňované výsledky jednotlivých společností, které určitě nebudou až tak vynikající.

(ČSOB, Trhy a komodity)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.