Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Jaké bylo bankovnictví ČR v roce 2001

02.01.2002 11:50
Autor: 

Následuje přehled nejdůležitějších událostí roku 2001 v bankovním sektoru České republiky
Privatizace KB: Za nejvýznamnější událost loňského roku pro české bankovnictví lze považovat zprivatizování Komerční banky, třetí největší domácí banky. Červnový prodej banky Société Générale za 40 mld. Kč byl překvapující dosaženou cenou cca 1 750 Kč na akcii, vysoko nad tržním očekáváním. Tímto se téměř celý sektor dostal do zahraničních rukou.

Boom hypoték: Velkým impulsem pro trh hypotéčních úvěrů byl program dotovaných úvěrů České spořitelny. Dodnes se průměrná sazba u nových hypoték snížila díky konkurenci a obecně klesajícím sazbám v ekonomice až na 6,7 %. U všech velkých bank zaznamenávají hypotéky a spotřební úvěry největší dynamiku (desítky procent meziročně).

Přímé bankovnictví: Jinou silně se rozvíjející oblastí jsou služby elektronického bankovnictví. V průběhu roku 2001 uvedla většina velkých i středně velkých domácích bank alespoň některé druhy přímého bankovnictví (GSM, internet, 24H phone banking). Pro banky představuje tento distribuční kanál možnost obsloužit klienta levněji, pohotověji a pohodlněji.

Zaměřeno na retail: Předchozí dva body indikují, že se do většího zájmu velké části bank dostávají drobní klienti, kteří jsou stabilnějším zdrojem příjmů a představují jednu z mála oblastí, kde existuje prostor pro expanzi s přijatelnou mírou rizika.

Úročení PMR: Od července 2001 začala ČNB úročit povinné minimální rezervy komerčních bank dvoutýdenní repo-sazbou. PMR se nyní počítají pouze z primárních depozit se splatností do dvou let, a to ve výši 2 %. Očekávaný dopad do hospodaření bank (ČS, KB) je v rozmezí +100-300 mil. Kč za rok.

Transformace KoB: Konsolidační banka (KoB) byla transformována s účinností od září na nebankovní subjekt, Českou konsolidační agenturu (ČKA), což má dopad především na agregátní čísla za sektor.

HVB Bank: Spojením HypoVereinsbank a Bank Austria vznikla v říjnu čtvrtá největší banka operující na českém trhu s bilanční sumou okolo 153 mld. Kč

Specifické události: ČS vyvedla v červenci 7,9 mld. špatných aktiv do KoB; KB utrpěla neočekávané ztráty z investic do CDO, IKS Globálního fondu a Komerční pojišťovny; ČSOB pokračuje ve spojování bývalé IPB a ČSOB, aniž je vyřešena otázka ocenění IPB k okamžiku převzetí jejích aktiv, začal převod černých aktiv na ČKA.

… a jaké bude v roce 2002

Dynamický růst v retailu: Silný růst objemu poskytnutých hypoték a spotřebních úvěrů by měl pokračovat i příští rok, i když již s menší meziroční dynamikou. Úroveň úrokových sazeb z úvěrů by měla zůstat pro klienty bank příznivá. U hypotéčních úvěrů ale dojde ke snížení státní podpory na jeden procentní bod.

Opatrnost v úvěrování: Na druhou stranu, u úvěrů velkým klientům očekáváme pouze mírný nárůst objemu úvěrů, a to především z důvodu přetrvávající opatrnosti bank v jejich poskytování. Navíc, KB bude pokračovat v likvidaci svého úvěrového portfolia v „Restrukturalizační bance“ a očekáváme, že ČS vyvede další miliardy špatných aktiv do ČKA, …

Důraz na prodej služeb: Hlavní snahou bank bude zvýšení prodeje svých produktů. Křížový prodej produktů všech členů finančních skupin skýtá bankám v současné době jednu z mála příležitostí dynamicky zvyšovat své výnosy. Česká spořitelna se snaží tuto politiku propagovat již několik měsíců, nový vlastník v Komerční bance to uvedl jako jednu ze svých priorit, také ČSOB po vyřešení dopadů akvizice bývalé IPB bude více dbát na prodej svých služeb a i jiné skupiny (např. České pojišťovny, ING) budou pokračovat v podpoře křížových prodejů.

Velké banky opět v zisku: Rok 2002 by měl být rokem dokončení transformačního procesu v České spořitelně a z velké části také restrukturalizačního procesu v Komerční bance. Protože banky již provedly nejtěžší opatření v předchozích letech, měly by čisté zisky těchto dvou bank vykázat výrazné zlepšení. Z tohoto důvodu můžeme očekávat, že banky vyplatí ze zisků roku 2002 po dlouhé době dividendy kmenovým akcionářům ve výši desítek korun na akcii. Zkonsolidovaná ČSOB: ČSOB by měla dokončit funkční propojování bývalé IPB a ČSOB. Uzavření konsolidační etapy by mělo dovolit bance více se zaměřit na zkvalitňování produktů, získávání nových klientů, zvětšování tržního podílu, atd.

Silná konkurence menších bank: Některé malé a středně velké banky budou pokračovat ve své snaze získat co nejvíce nových klientů. To může vést u některých z nich k přechodnému poklesu jejich ziskovosti. Konkurence velkým domácím bankám v oblasti drobných klientů tak ještě zesílí.

Lepší servis něco stojí: Závěrem lze říci, že by se celý bankovní sektor měl v roce 2002 podstatně přiblížit ke standardnímu hospodaření. Dojde k zintenzivnění konkurenčního boje, především v sektoru drobného bankovnictví. Běžný klient se může dočkat zkvalitňování služeb, silného přímého i nepřímého marketingového tlaku bank na používání více finančních produktů, dalšího zvyšování poplatků, stále nízkých úrokových sazeb z depozit i úvěrů, aj. Průměrný klient každopádně zaplatí bankám opět více než v roce předchozím.

(Jan Hájek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.