Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČNB snížila úrokové sazby: boj proti globální recesi a silné koruně

29.11.2001 13:15
Autor: 

ČNB na svém dnešním zasedání snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Klíčová dvoutýdenní repo sazba tak nyní činí 4,75%. ČNB tak překvapila svou razancí, neboť většinové očekávání počítalo se snížením sazeb o 25 bazických bodů. Stejné bylo také naše očekávání.

Důvody uvolnění měnové politiky jsou zřejmé: obavy z negativního dopadu ochlazení hospodářského růstu v zemích EU na českou ekonomiku a silný kurz koruny. Vzhledem k nečekaně vysokému snížení sazeb nepředpokládám, že by ČNB tento krok zopakovala v závěru letošního roku. Nižší úrokové sazby by mohly podpořit udržení, případně zrychlení, růstu domácí poptávky, což by mělo kompenzovat očekávaný pokles zahraniční poptávky. V součtu by tak růst domácí ekonomiky mohl být uchráněn před negativním globálním trendem. Ruce ČNB také uvolnil současný pokles inflace a především inflačních prognóz.

Poslední informace z německé ekonomiky byly vesměs negativního charakteru. Hospodářský růst zpomalil na 0,3%, průmyslová produkce klesá stejně jako očekávání do budoucnosti, která reprezentuje IFO index. Dnes zveřejněné údaje o hrubém domácím produktu v EU a EMU potvrzují, že se tento trend netýká pouze německé ekonomiky. Růst HDP v EU zpomalil na 1,4% ve třetím čtvrtletí letošního roku z 1,7% v předchozím čtvrtletí. V eurozóně zpomalil hospodářský růst na 1,3% z 1,7%.

Cílem měnové politiky je dosáhnout souladu mezi prognózami inflace a inflačními cíli. Aktuální prognóza ČNB hovoří, že by se inflace měla pohybovat v intervalu 3,4-4,7% na konci třetího čtvrtletí 2002 a v pásmu 2,3-3,7% na konci prvního čtvrtletí 2003. První prognóza se pohybuje mírně nad středem inflačního cíle, druhá však již na dolním konci inflačního cíle. Jednoduché porovnání prognóz inflace a inflačních cílů tedy ukazuje, že by ČNB mohla snížit úrokové sazby, což se skutečně stalo. Za poklesem prognóz inflace a v důsledku i úrokových sazeb stojí očekávání relativně stabilního vývoje domácích ekonomických faktorů v kombinaci s poklesem hospodářského růstu a inflace v zemích EU (především Německu, neboť prognózy německé ekonomiky přímo vstupují do inflačních prognóz ČNB). Převažují tak faktory hovořící ve prospěch nižších úrokových sazeb. Na druhé straně fronty, tj. faktorem hovořícím pro stabilní případně přísnější měnovou politiku, zůstává pouze uvolněná fiskální politika. Z externích faktorů nelze opomenout také klesající dovozní ceny, jež umožňují "dovážet" nižší inflaci ze zahraničí. S výjimkou potravin nyní vše dovážíme levněji než před rokem. Nutno zmínit, že k tomu významně pomáhá posílení koruny vůči euru i dolaru. Vůči euru koruna posílila za posledních dvanáct měsíců o 3,1%, vůči dolaru dokonce o 8,5%. Díky tomu se směnné relace v ČR meziročně zlepšily o 3,8%.

Spotřebitelská poptávka roste stabilním tempem, které až dosud nevyvolalo významné inflační tlaky. A pokud ano, pak byly dostatečně eliminovány zlepšením směnných relací. V první polovině letošního roku se spotřeba domácností meziročně zvýšila o 3,9%. Maloobchodní tržby se v prvních devíti měsících letošního roku meziročně zvýšily o 4,0%. Ve srovnání s rokem 2000, kdy se spotřeba domácností zvýšila o 1,8%, jde sice o znatelnou akceleraci, nicméně nezdá se, že by byla překročena mez dlouhodobé udržitelnosti růstu spotřebitelské poptávky. Navíc zároveň dochází k růstu produkčních kapacit v důsledku přímých zahraničních investic, které posouvají hranici potenciálního produktu rychle směrem vzhůru. O tom, že nedochází k nadměrnému poptávkovému tlaku na produkční kapacity svědčí vývoj produkčních cenových indexů. Meziroční růst indexu cen průmyslových výrobců se v říjnu snížil na 1,3%, když ještě na konci loňského roku činil rovných 5,0%.

Důležitým indikátorem budoucí inflace jsou také údaje z trhu práce. Výrazný pokles nezaměstnanosti způsobený zvýšenou poptávkou po pracovní síle by mohl vést k rychlému růstu mezd. Při poklesu nezaměstnanosti by se pracovní síla stávala relativně vzácnější a navíc by se zvýšila síla odborů při vyjednáváních o mzdách. Prozatím se však tento scénář nezdá být pravděpodobný. Míra nezaměstnanosti se stabilizovala kolem úrovně 8,5%. Poslední údaje o růstu mezd naznačují, že by produktivita práce měla i nadále růst rychleji než reálné mzdy, což by mělo zaručit pokles reálných jednotkových nákladů. Navíc jednání o mzdách mezi ČNB a odbory dospěla podle mého názoru k pozitivnímu výsledku. Požadovaný růst nominálních mezd o 7-8% v příštím roce je akceptovatelný při průměrné inflaci ve výši 4% a podobném zvýšení produktivity práce.

Z pohledu celkových měnových podmínek, které zahrnují úrokové sazby a kurz (oba faktory ovlivňují hospodářský růst a inflaci), lze dnešní snížení úrokových sazeb hodnotit jako zpomalení trendu neustálého zpřísňování měnových podmínek. Měnové podmínky v zemi nelze hodnotit pouze pohledem na úroveň úrokových sazeb. V potaz je potřeba vzít reálné úrokové sazby a vývoj reálného kurzu. Zejména díky značnému zhodnocení reálného kurzu se měnové podmínky od poloviny roku 2000 neustále zpřísňují. Reálný efektivní kurz se podle oficiálních údajů ČNB zhodnotil za poslední rok o 5,5% (použijeme-li k výpočtu reálného kurzu indexy spotřebitelských cen) respektive 4,0% (použijeme-li k výpočtu reálného kurzu indexy průmyslových produkčních cen). Dnešní krok centrální banky tak lze chápat jako částečnou kompenzaci za silnější korunu. Navíc nižší úrokové sazby by teoreticky měly snížit atraktivitu investic do českých dluhových instrumentů finančního trhu a tím snížit příliv kapitálu ze zahraničí a přispět tak ke zmírnění apreciačního trendu kurzu. Tyto kapitálové toky jsou však dnes až druhořadé. Převažuje příliv kapitálu v podobě přímých zahraničních investic. Obrat ve vývoji kurzu koruny tedy není příliš pravděpodobný.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů