Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Německá lokomotiva ztrácí dech ... zpomalí i středoevropský vlak?

22.11.2001 11:34
Autor: 

Spolkový statistický úřad dnes zveřejnil údaje o růstu německého HDP ve 3. čtvrtletí 2001. Tempo meziročního růstu se snížilo z 0,6% ve 2. čtvrtletí na 0,3%, což je nejnižší tempo růstu od 1. čtvrtletí 1997. Ve srovnání s druhým čtvrtletím HDP poklesl 0,1%.

Při pohledu na detailní údaje o hrubém domácím produktu Německa musíme dlouho hledat, abychom našli nějaké kladné stránky, naprosto převažují negativní informace. Jeden klad však nalézt přesto lze, a to zvýšení čistého vývozu. Spotřeba domácností sice i nadále vykazuje meziroční zvýšení, to se však již ztenčilo na 1,0%, po růstu o 1,2% v prvním a druhém čtvrtletí. Příspěvek růstu spotřeby domácností k růstu HDP se snížil z předchozích 0,7% na 0,5%. Kritickým momentem německé ekonomiky jsou investice. Hrubá tvorba fixního kapitálu se meziročně snížila o 4,8%. To ukazuje na neustálé prohlubování investiční krize, neboť v 1. čtvrtletí klesla tvorba kapitálu o 2,9% a ve druhém čtvrtletí o 3,7%. Tahounem křehkého hospodářského růstu v Německu se stal zahraniční obchod. Přestože vývoz zpomalil tempo růstu z 8,2% v prvním čtvrtletí a 7,2% ve druhém čtvrtletí na 4,8% ve čtvrtletí třetím, stále převyšuje tempo růstu dovozu. Zpomalující domácí poptávka představuje menší dovozní náročnost. Dovoz se ve třetím čtvrtletí meziročně nezměnil. Přebytek v zahraničním obchodu tak přispěl k růstu německé ekonomiky 1,6%, což představuje nejvyšší kladný příspěvek.

Dnešní údaje o HDP nijak nezměnily pohled na německou ekonomiku. Informace potvrdily posun směrem k okraji, za němž se nachází pojmy jako recese či krize. Bohužel více optimismu nepřináší ani předběžné ukazatele. Včerejší další propad indexu podnikatelské důvěry indikuje, že německá ekonomika své dno teprve hledá.

Německá ekonomika představuje lokomotivu hospodářského vývoje nejen pro Evropskou unii, ale také pro země střední a východní Evropy. Obrat v zahraničním obchodu mezi Německem a 13 zeměmi kandidujícími na vstup do EU představoval třetinu veškerého obratu v obchodu mezi těmito zeměmi a Evropskou unii (podle údajů Eurostatu). Pro informaci na druhém a třetím místě významnosti stojí Itálie a Francie. Ze zemí střední a východní Evropy jsou v zahraničním obchodu s Evropskou unií nejvýznamnější Polsko, Maďarsko a ČR, jejichž vývoz do EU v loňském roce překročil 20 mld. eur. Je tedy zřejmé, že zpomalení německé ekonomiky a její poptávky po dovozech, která již stagnuje, se projeví v obchodních bilancích zemí střední Evropy.

V případě ČR představuje vývoz do Německa 38,4% z celkového českého vývozu. Zatímco v loňském roce se podařilo zvýšit vývoz z ČR do Německa o 18,8%, tempo růstu vývozu na trhy našeho západního souseda nyní zpomalilo na 3,9%. Ještě stále se nám daří udržovat mírný přebytky v obchodu s Německem, za leden až říjen činí rozdíl ve vzájemném obchodu 22,2 mld. Kč ve prospěch ČR, v porovnání se stejným obdobím loňského roku však došlo ke snížení o 26,8 mld. Kč.

Být prorokem nepříjemných událostí nebývá vděčnou úlohou, poselství aktuálních makroekonomických údajů z Německa však nedává příliš důvodů k optimismu. Německému hospodářství dochází pára. Pára, která částečně pohání také středoevropské ekonomiky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data