Tisková zpráva KCP: Komise znovu upozornila HPH na nelegálnost odkupů akcií

21.11.2001 13:20

(Následuje úplné znění tiskové zpráva)
Na dnešním setkání Komise pro cenné papíry opětovně upozornila člena představenstva Michala Pacovského a generálního ředitele Josefa Nového Harvardského průmyslového holdingu na nelegálnost odkupů akcií holdingu, které zástupci holdingu realizují přes trvající zákaz veškerých převodů akcií. Setkání se uskutečnilo na žádost člena představenstva holdingu pana Pacovského. Komise přizvala i likvidátora holdingu Zdeňka Častorála.

Jak likvidátorovi, tak zástupcům vedení Harvardského průmyslového holdingu Komise znovu zopakovala důvody pozastavení převodů akcií a objasnila, proč tyto důvody stále trvají. Představitele holdingu zároveň vyzvala, aby přestali uzavírat s akcionáři smlouvy a nešířili mezi veřejnost zavádějící informace. Za hlavní důvody zákazu převodu akcií, které stále trvají, Komise považuje nejasnost struktury a výše majetku holdingu a otázku pokračování procesu likvidace. Komise se rozhodla na osoby, které jménem holdingu vyzývají akcionáře k uzavření smluv na prodej akcií, podat trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Historie:

Harvardský průmyslový holding vznikl v dubnu 1996 transformací z Harvardského dividendového investičního fondu. Harvardský dividendový investiční fond byl založen v roce 1991. Předmětem podnikání fondu bylo soustřeďování investičních bodů od držitelů investičních kuponů a jejich použití k nákupu akcií podniků privatizovaných v rámci kupónové privatizace. Necelé tři měsíce před novelou zákona o investičních společnostech a fondech účinné od 1. července 1996 se Harvardský dividendový investiční fond přeměnil na běžnou akciovou společnost s názvem Harvardský průmyslový holding.

Stejným způsobem se přeměnily na běžnou akciovou společnost i další investiční fondy spravované investiční společností Harvard Capital and Consulting. Dne 20. června 1996 pak valná hromada rozhodla o sloučení transformovaných fondů s Harvardským průmyslovým holdingem. Harvardský průmyslový holding se sloučil s Harvardskou diamantovou společností, Harvardskou contrariánskou společností, Harvardským spolkem menších společností, Harvardskou arbitrážní společností, Harvardskou finanční společností a se společností Sklo Union s tím, že Harvardský průmyslový holding se stal jejich universálním právním nástupcem a převzal obchodní jmění těchto společností.

V srpnu 1997 rozhodla valná hromada o likvidaci Harvardského průmyslového holdingu. Dne 18. 12. 2000, 10. 1. 2001 a 16. 8. 2001 proběhly mimořádné valné hromady holdingu, které mimo jiné rozhodovaly o vystoupení z likvidace. Srpnová valná hromada rozhodovala i o odkupu akcí holdingu. Usnesení všech tří valných hromad bylo napadenou soudní žalobou.

Dne 8. února 2001 Komise pro cenné papíry zakázala na šest měsíců veškeré převody registrovaných akcií Harvardského průmyslového holdingu. Dne 9. srpna 2001 Komise prodloužila zákaz převodů akcií na dalších šest měsíců.

V září 2001 soud nařídil předběžné opatření, kterým zakázal představenstvu holdingu nakládat s majetkem holdingu a potvrdil, že až do rozhodnutí soudních řízení o platnosti valných hromad je třeba holding považovat za společnost v likvidaci a Zdeňka Častorála za jejího likvidátora.

V Praze 21. listopadu 2001

Radka Procházková

22.5.2018
10:30Velký den pro pražskou burzu. Otevřenější regulátor ve Francii
9:51Pokles italského napětí vrací eurodolar nad 1,1800
9:31Atraktivní světové akcie na domácí burze a za koruny!
9:12Rozbřesk: Nová vlna státních dluhopisů na obzoru
8:54Po ránu by se mělo dařit Německu, do Prahy nastupují světové tituly
6:41Továrny budoucnosti budou vypadat jinak, než si obvykle představujeme
21.5.2018
22:01Wall street: Dow Jones opět pokořil 25 000 bodů
18:24Na jaké hodnotě uzavře index S&P 500 na konci roku
17:58PŘIVÁDÍME: Juventus FC. Akcie klubu s „nejchytřejší“ přestupní a hráčskou platovou politikou
17:38Švédové už pociťují nezamýšlené důsledky přechodu na bezhotovostní společnost
17:26Akcie Tesly posilují. Pražská burza zakončila ztrátou
17:21Zájem o riziko na trzích převládá, ale Itálii obchází. Koruna dál nabírá ztráty
16:35CEFC Shanghai, dcera čínské CEFC Energy, nedokáže splácet dluh
16:14Globální dividendy byly v prvním čtvrtletí rekordní
16:04Pompeo: Írán pozná nevídaný finanční tlak, jadernou zbraň nezíská
15:17Ničí velké technologické firmy maloobchodní trhy?
14:23UNIMEX GROUP - Oznámení o fúzi společností
13:58Týdenní výhled: Hrozba cel odvolána, brzdit mohou evropská data. Výsledkovou sezónu uzavře retailový komplex
12:33Viceguvernér ČNB Hampl: Ekonomika se přehřívá, je čas utáhnout kohouty
12:16Šéf Ryanair (+3,6 %): Některé aerolinky nepřežijí zimu