Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Akciové trhy v USA i v Evropě za poslední týden s poklesem

31.10.2001 16:23
Autor: 

Akciové trhy ve sledovaném období mezi 24.10. a 30.10. zaznamenaly v USA pokles. DJIA oslabil o 2,39%, S&P500 ztratil 2,41% a Nasdaq 3,7%. Optimismus předcházejících týdnů vyprchal, obavy ze zpomalení americké ekonomiky se vrátily. Významný byl pokles ukazatele spotřebitelské důvěry, její pád překonal pesimistická očekávání, když končila na několikaletém minimu. Další firmy oznámily pokles zisků za 4Q01. Slabé výsledky má Lucent Technologies, SBC klesl obrat, AT&T snížila zisk. Propady zaznamenaly chemické společnosti. DuPont oznámila sice odbytové problémy, pokles 2,6% za týden byl ale malý. EastmanKodak zaznamenala pokles o 9,5%. Má slabé výsledky, velký zákazník WalMart se navíc rozhodl vyrábět filmy sám. Významnou zakázku na bojová letadla F35 získala Lockheed, její akcie vzrostly, Boeing, která zakázku nezískala, oslabila o 3,5%. Přes 7% ztratily akcie GM, oslabila i Ford, odbyt nových automobilů vázne. Nejúspěšnějším titulem indexu DJI se tak stala Procter&Gamble, která svými výsledky za 3Q01 překonala očekávání. Její akcie vzrostly o 3,9%. Slabé podnikové výsledky lze čekat i nadále. Optimismu nedodají zřejmě ani makroekonomická data, která budou v dalším týdnu zveřejněna.

Ještě hůře než v USA si vedly v minulém období evropské burzy. DJIA Stoxx50 ztratil 4,1%, EuroStoxx50 oslabil o 5,4%. Oslabení národních ekonomik a obavy z dalšího vývoje působí negativně na náladu investorů. Britský FTSE se snížil o 3,17%. Britské burzy mají obvykle úzké vazby k USA, a tamní pokles se musel proto odrazit i v Londýně. Na akciovém trhu vznikla navíc obava, že penzijní fondy disponující miliony GBP se mohou stáhnout z akcií a investovat pouze do dluhopisů. Zatím to provedl pouze jeden fond, několik dalších se k tomu ale chystá. Z britských titulů zastoupených v Stoxx50 vzrostl výrobce nápojů Diageo, ostatní ztrácely. Telekomunikační Marconi odepsala 11,1%.

Švýcarský SMI ztratil 4,32%. Přes 6% oslabily CSGroup a ZurichFinancial. Ztrátu měly i Roche a Novartis, spolupráce obou koncernů se přerušuje, končí pověsti o jejich možném spojení. Novartis navíc prodala svůj podíl v Roche. Potíže má ale i Novartis, které se nezdařil vývoj léku na diabetes. Pád zaznamenaly akcie SulzerMedica, americký soud připustil možnost žalob pacientů kvůli špatné kvalitě protéz.

Francouzský CAC40 oslabil o 5,23%. Problémy měly telekomunikační firmy. France Telecom oznámila dobré výsledky, ty se ale čekaly. Její akcie za týden tak ztratily 10,4%. Alcatel oznámila ztrátu 0,5 mld.Euro za 3Q01, stejnou ztrátu očekává i v 4Q01, firma chce propustit až 10 tisíc pracovníků.

Německý Dax ztratil 5,57%. S výjimkou Henkel klesly všechny tituly. Velkou ztrátu oznámila Telekom, i když jí od září vzrostl počet hovorů. Velké oslabení měly akcie chemických společností, Bayer ztratila 8,5%. Zisk poklesl DeutscheBank, varování vydala Degussa. Makroekonomové snižují odhady růstu německé ekonomiky v letošním a příštím roce, a to se musí projevit i v zisku jednotlivých společností.

Poslední nepříjemnou zprávou jsou obavy z defaultu Argentiny. Vláda sice oznámila, že státní dluhopisy splácí, akcie finančních ústavů angažovaných v jižní Americe ale padají. Postiženy jsou především španělské banky.

Možnosti růstu akciového trhu v USA a Evropě podložené fundamentálními údaji nejsou ani v příštím týdnu. Zvýšení cen tak může dočasně pomoci jen zájem spekulantů kupovat levné akcie. V USA by částečnému zlepšení situace mohlo napomoci zasedání FED dne 6.11., kde bude na pořadu jistě i další snížení úrokových sazeb.

(ČSOB, Trhy a komodity)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.