Tisková zpráva KCP: Komise upozorňuje zahraniční fondy, aby včas požádaly o povolení

31.10.2001 13:14

Komise pro cenné papíry upozorňuje zahraniční fondy, které hodlají po prvním lednu 2002 nabízet na území České republiky své cenné papíry, že by měly požádat o udělení povolení v nejbližší době. Komise připomíná, že bez jejího povolení nebude možné od 1. ledna 2002 cenné papíry zahraničních fondů nabízet a prodávat.

Vzhledem ke složitosti správních řízení, v nichž jsou žádosti posuzovány, se dá předpokládat, že podané žádosti budou vyřizovány ve lhůtě minimálně dvou měsíců. Investoři, kteří již cenné papíry zahraničních fondů nakoupili, by si měli do koce tohoto roku ověřit, zda právě jejich fond již platné povolení Komise má.

Od letošního roku podle novely zákona o investičních společnostech a investičních fondech potřebují zahraniční osoby kolektivního investování k tomu, aby mohly působit v České republice, od Komise pro cenné papíry povolení k činnosti. Na fondy, jež poskytovaly své produkty na území naší republiky před 1. lednem 2001, se vztahuje přechodné ustanovení jeden rok, do kdy jsou povinny uvést své postavení do souladu se zákonem, tzn. získat potřebné povolení. V současné době Komise eviduje 19 žádostí o povolení pro celkem 246 fondů.

V Praze 31. října 2001

Radka Procházková