Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Německo na pokraji recese?

19.10.2001 10:53
Autor: 

Dnes zveřejnil německý IFO institut stejnojmenný index podnikatelského klimatu pro západní a východní Německo. Údaje překonaly všechna očekávání, bohužel v negativním slova smyslu. Celkový index podnikatelského klimatu pro západní část SRN klesl na 85 bodů ze srpnových 89,5 bodu (100 = neutrální očekávání, tj. ani změna k lepšímu ani k horšímu). Konsensuální očekávání činilo 88,4 bodu. Zářijový IFO index plně odráží obavy z dalšího hospodářského vývoje po teroristických útocích na USA. IFO index je aritmetickým průměrem indexu očekávání pro následujících šest měsíců a indexu hodnocení současné ekonomické situace. V zářijové statistice se zhoršila především složka očekávání do budoucnosti, jež se snížila z 95,9 na 90,6 bodu. Hodnocení současné situace pokleslo ze srpnových 83,2 bodu na 79,6 bodu. IFO index se tak dostal na své osmileté minimum. Nižší hodnoty dosáhl naposledy v listopadu 1993. V reakci na tuto negativní zprávu se výrazně propadl německý akciový index DAX.

S mírným zpožděním za vývojem IFO indexu přichází také postupné zpomalování produkce v německém průmyslu. Poslední údaje ze srpna hovoří o meziročním poklesu německé průmyslové výroby o 1,3%. Horší než očekávané aktuální hodnoty IFO indexu mohou vést k dalším revizím hospodářského růstu v Německu a pravděpodobně opět zesílí spekulace na možnost recese, tj. záporného hospodářského růstu, v německé ekonomice. Právě tyto obavy vedly okamžitě po zveřejnění k oslabení eura vůči dolaru z 0,902 USD/EUR na 0,898 USD/EUR. Pravděpodobně také zesílí očekávání snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. Ta byla doposud relativně konzervativní ve srovnání s americkým FEDem. ECB letos snížila úrokové sazby třikrát: v květnu z 4,75% na 4,50%, v srpnu na 4,25% a po teroristických útocích na USA snížila sazby v zájmu uklidnění situace na finančních trzích o 50 bps na 3,75%. FED snížil sazby z lednových 6,50% na současných 2,50%.

Pro českou ekonomiku znamenají horšící se statistiky z Německa špatné zprávy. Tíha zpomalování německého hospodářství dopadne především na průmyslová odvětví. O tom, že je český průmysl značně závislý na vývozu, svědčí podíl tržeb z vývozu na celkových tržbách, jež dosahuje 39%. V tržbách z vývozu průmyslové produkce je patrné postupné snižování tempa růstu a jak je patrné z aktuálních údajů z Německa, vyhlídky nejsou nijak růžové. Zatímco tempo růstu vývozu by na základě těchto faktorů mělo poklesnout (vzhledem k tomu, že pro produkci na vývoz musíme řadu surovin, materiálů či polotovarů dovážet, dotkne se pokles tempa růstu vývozu také tempa růstu dovozu), pokračující investiční expanze a solidně rostoucí spotřebitelská poptávka by měly mírnit pokles tempa růstu dovozu. Výsledkem je hrozba prohloubení schodku obchodní bilance a běžného účtu platební bilance. Vzhledem k tomu, že obchodní bilance v reálném vyjádření je součástí hrubého domácího produktu, lze očekávat také negativní dopad na tento makroekonomický indikátor. Zhruba lze odhadnout, že snížení růstu v EU o jedno procento sníží tempo růstu HDP v ČR o dvě až tři desetiny procenta.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m