Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Nevypočitatelná inflace aneb série překvapení nekončí

08.10.2001 9:35
Autor: 

Inflace potvrdila svou letošní zvýšenou volatilitu a opět všechny překvapila prudkým poklesem. Ač jsem byli svým odhadem nejblíže (-0,4%), tržní konsensus -0,1%, pokles spotřebitelských cen uvedený Českým statistickým úřadem o -0,7% byl překvapením i pro nás. V meziročním srovnání hodnota inflace klesla se srpnových 5,5% na 4,7%. Čistá inflace meziměsíčně klesla dokonce o 1,0% a meziročně již činí pouze 3,1%, to znamená, že se pohybuje téměř ve středu cílového intervalu ČNB.

Příčinou výrazného poklesu spotřebitelských cen je prudké snížení cen zahraniční rekreace a pokračující pokles cen potravin. V menší míře k němu přispěl i pokles cen telekomunikačních služeb. Naopak ceny se zvyšovaly v oblastech týkajících se vzdělávání a stravování, což souvisí se začátkem školního roku.

Důležitou roli sehrály sezónní efekty, které se týkají především cen zahraničních rekreačních pobytů. Letní turistická sezóna je u konce a cestovní kanceláře nabízejí v září a říjnu zahraniční rekreační pobyty podstatně levněji než v letních měsících. V září se ceny zahraničních rekreačních pobytů snížily o 23,3%, ceny domácí rekreace poklesly o 6,8%. Letošní rok je atypický právě nebývale vysokými cenovými změnami v této oblasti. S takto silnými sezónními efekty jsem se v předchozích letech nesetkali. Navíc revidovaný spotřební koš, jež ČSÚ používá od začátku letošního roku, přiřazuje zahraniční rekreaci vyšší váhu, což přenáší sezónní efekty v této oblasti do celkového cenového indexu ve zvýšené míře.

Ceny potravin se snížily o 0,9% především zásluhou pokračujícího poklesu cen brambor o 9,4%. Inverzní "bramborový efekt" zpravidla trvá po celou druhou polovinu roku a klesající intenzitou. V červenci se ceny brambor snížily zhruba o 45%, v srpnu o 22%. Důležitý je také pokles cen zeleniny o 7,5% a snížení cen ovoce o 7,6%. Po řadě měsíců zdražování došlo k obratu také ve vývoji cen drůbeže. Záporné znaménko cenové změny vykazují také mléko a některé mléčné výrobky a vejce. Zlevnily také mouka, pekárenské výrobky, rýže a cukr.

Na druhé straně se dostavily opačně působící sezónní efekty. V září začal nový školní rok a prodejci školních potřeb, poskytovatelé vzdělávacích služeb, stejně jako školní jídelny, koleje a internáty přistoupily ke zvýšení cen. Vzdělávací služby zdražily o 1% až 4,3%. Školní stravování je dražší o 3,0%, ubytování na internátech o 3,0%, kolejné je vyšší o 1,8%.

Příznivý výsledek by měl omezit očekávání růstu úrokových sazeb, které se částečně obnovilo po nedávných "jestřábích" komentářích členů bankovní rady ČNB. Nyní se zdá, že by pro ČNB neměl být problém splnit inflační cíl pro letošní rok a v úvodu příštího roku by neměla mít problémy s plněním nového inflačního cíle. Letní vzestup cen se ukazuje být spíše výsledkem abnormálně silných sezónních efektů než tlaku rostoucí poptávky na ceny. Nicméně měnová politika se v rámci cílování inflace opírá o budoucí, nikoli současnou, inflaci. Proto nelze vyloučit, že v případě další akcelerace růstu domácí spotřebitelské poptávky či při nadměrných mzdových požadavcích, ČNB sáhne po přísnější měnové politice.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data