Tisková zpráva KCP: Komise ukončila správní řízení se společností KTP Quantum

30.8.2001 13:27

Dne 29. srpna 2001 vydala Komise pro cenné papíry rozhodnutí, kterým uložila společnosti KTP Quantum opatření k nápravě, jejichž účelem je odstranit nedostatky v činnosti společnosti a zajistit poskytování služeb zákazníkům v souladu se zákonem. Komise dále za porušení některých povinností obchodníka s cennými papíry uložila společnosti pokutu ve výši 2,5 mil. Kč. Společnost se vzdala práva na podání rozkladu, a rozhodnutí tak nabylo právní moci.

Společnost porušila některá pravidla organizace vnitřního provozu obchodníka s cennými papíry a některá pravidla jednání ve vztahu k zákazníkům. Konkrétně společnost KTP Quantum nabízela od roku 1997 tzv. produkt Spořitelní účet správy akcií s garantovaným výnosem 14 %, později 9,5 % způsobem, který zákon o cenných papírech nepřipouští.

Ještě před vydáním rozhodnutí přestala společnost nabízet novým zákazníkům garantovaný výnos a přijala další opatření, které mají za cíl uvést způsob poskytování svého produktu do souladu se zákonem. Ve svém rozhodnutí Komise společnosti uložila, aby bez zbytečného odkladu, nejpozději do 6 měsíců upravila strukturu a likviditu investičního portfolia zákazníků využívajících produkt Spořitelní účet správy akcií tak, aby odpovídalo závazkům ze smluv; bez zbytečného odkladu nejpozději do jednoho roku ukončila v souladu s platnými všeobecnými smluvními podmínkami poskytování garantovaného výnosu i stávajícím zákazníkům; dále aby přijala taková opatření, aby úhradu smluvních pokut vyplácela z vlastních finančních prostředků a zabezpečila sledování a přizpůsobení výše a likvidity vlastních finančních prostředků pro úhradu smluvních pokut. Navíc musí zákazníky vždy přesně a bez zbytečného odkladu informovat o obchodech, které pro ně uzavřela. O přijatých opatřeních a postupu při jejich plnění je společnost povinna pravidelně ve čtrnáctidenních intervalech informovat Komisi.

Komise bude intenzivně sledovat plnění povinností stanovených pravomocným rozhodnutím, v případě jejich nesplnění je možno uložit pokutu až do výše 100 mil. Kč.

V Praze dne 30. srpna 2001

Radka Procházková