Tisková zpráva KCP: Komise objevila na Internetu další nelegální nabídky investování

19.7.2001 16:31

Komise pro cenné papíry v rámci průběžného monitorování investičních nabídek prezentovaných na síti Internet zjistila další nabídky, které nejsou v souladu s platnými předpisy. Navrhovatelům především chybí povolení Komise k poskytování investičních služeb.

Komise pro cenné papíry informovala v květnu veřejnost o tom, že společnost s názvem YAKIMA GROUP Inc., se v naší republice prezentuje na internetových stránkách jako „investiční společnost zabývající se především zhodnocováním vkladů drobných soukromých investorů a poskytováním úvěrů a osobních půjček svým klientům“. Přitom označení investiční společnost bylo užíváno neoprávněně. Obdobně i některé další z množství internetových nabídek na investování do investičních instrumentů nejsou plně v souladu s platnými předpisy. Zejména chybí povolení k poskytování investičních služeb. Konkrétně se v současné době jedná o nabídky uveřejněné na následujících adresách :

http://www.mk1invest.cz - MK I. Invest, spol. s r.o.
http://web.telecom.cz/datin/ - Datin, s.r.o.
http://www.jmc-consulting.cz - P.E.S. Consulting, s.r.o.
http://www.rmltrading.cz - RML Trading
http://martinlembak.wz.cz - Ing. Martin Lembák
Internet přinesl možnost globálního investování s omezenou možností regulace. Proto zde dvojnásobně platí být obezřetní, rozvážní a informovaní. Komise opětovně připomíná, že každá investice je spojena s rizikem. Obecně platí, že čím vyšší výnosy jsou nabízeny, tím vyšší je i riziko, které investor nese. Doporučujeme proto investorům, aby se před investováním svých finančních prostředků dostatečně informovali nejen o společnosti, ale i o rizicích spojených s potencionální investicí. Základní zásady investování jsou k dispozici na internetových stránkách Komise www.sec.cz v části Rádce investora.

V Praze dne 19. července 2001

Radka Procházková