Tisková zpráva KCP: Předběžné opatření vůči obchodníkovi Bradley, Rosenblatt & Company

10.7.2001 18:25

Komise pro cenné papíry dnes 10. července 2001 vydala rozhodnutí o předběžném opatření, kterým obchodníkovi s cennými papíry, společnosti Bradley, Rosenblatt & Company, nařídila zdržet se uzavírání nových smluv o poskytování svých služeb, zdržet se přijímání a předávání pokynů týkajících se investičních instrumentů, dále musí společnost činit veškeré kroky k zajištění finančních prostředků ke splnění svých závazků a denně informovat Komisi o stavu závazků vůči zákazníkům.

Důvodem vydání tohoto rozhodnutí je to, že podle dosud zjištěný skutečností nemá společnost Bradley, Rosenblatt & Company v současné době dostatek finančních prostředků ke splnění závazků vůči svým zákazníkům. Komise proto považuje za nemožné, aby společnost do doby, než uhradí splatné závazky, pokračovala v uzavírání nových smluv či přijímání nových pokynů od zákazníků.

V důsledku toho, že obchodník Bradley, Rosenblatt & Company nevypořádal obchody uskutečněné pro Investiční společnost INVESCOM, pozastavila investiční společnost ode dne 4. července 2001 odkupování podílových listů spravovaných otevřených podílových fondů EUROCOM, OPF, Investim, OPF a Růstový, OPF.

Komise zároveň zahájila s obchodníkem správní řízení, v jehož rámci zjišťuje, zda obchodník neporušil ustanovení zákona o cenných papírech jednat při poskytování svých služeb kvalifikovaně, čestně a spravedlivě, v nejlepším zájmu svých zákazníků a zajistit dostatek finančním prostředků ke splnění závazků vůči zákazníkům. Ve společnosti nyní probíhá již tři týdny stání kontrola, v jejímž rámci Komise zjišťuje další fakta.

Komise rozhodnutí o předběžném opatření zruší, jakmile k němu pomine důvod, jinak zaniká rozhodnutím vydaným ve věci samé. Proti tomuto rozhodnutí lze podat rozklad, který však nemá odkladný účinek.

V Praze 10. července 2001

Radka Procházková tisková mluvčí