Tisková zpráva KCP: Investiční společnost TRADEINVEST uveřejnila nezákonnou nabídku převzetí

3.7.2001 11:30

(Následuje úplný text tiskové zprávy)
Společnost TRADEINVEST investiční společnost porušila zákon, když přes zákaz Komise pro cenné papíry učinila akcionářům společností TOMA a TZP nabídku převzetí, tzn. nabídla odkoupení jejich akcií. Podle zákona společnost TRADEINVEST investiční společnost a osoby jednající s ní ve shodě nemohou od dne uveřejnění nezákonné nabídky převzetí ve společnostech TOMA a TZP vykonávat hlasovací práva.

Komise vydala dne 15. června 2001 dvě rozhodnutí, kterými zakázala společnosti TRADEINVEST investiční společnost a.s., (se sídlem U Centrumu 751, 735 14 Orlová – Lutyně, IČ 25820192) učinit nabídku převzetí určenou majitelům akcií společnosti TOMA, a.s., (se sídlem tř. T. Bati 1566, 765 82, Otrokovice, IČ 18152813), a společnosti TZP a.s., (se sídlem Třebízského 92, 539 01 Hlinsko, IČ 48171581). Důvodem zákazu bylo to, že znalecké posudky, kterými je navrhovatel nabídky převzetí povinen doložit přiměřenost ceny za akcie, neobsahovaly žádnou metodu ocenění. Komise tak nemohla posoudit, zda je navrhovaná cena přiměřená hodnotě akcií. Nabídky převzetí nesplňovaly též některé formální požadavky obchodního zákoníku.

Komise musí podle obchodního zákoníku doručit rozhodnutí o nabídce převzetí do pěti pracovních dnů od obdržení žádosti. Komise doručila rozhodnutí o zákazu nabídek převzetí den před uplynutím zákonné lhůty, tj. 18. června 2001. Ačkoli osoby jednající jménem společnosti TRADEINVEST investiční společnost v rámci komunikace během správního řízení byly srozuměny s tím, že Komise nabídky převzetí zakáže, pracovníci společnosti odmítli rozhodnutí Komise o zákazu nabídek převzít a vyzvedl je až tři dny po uplynutí zákonné pětidenní lhůty předseda představenstva společnosti. Dne 27. 6. 2001 společnost v Obchodním věstníku zveřejnila oznámení o nabídkách převzetí a dne 29. 6. 2001 uveřejnila v deníku České slovo obě nabídky převzetí v podobě, v jaké je Komise zakázala. Tímto jednáním společnost TRADEINVEST investiční společnost a osoby jednající s ní ve shodě porušily obchodní zákoník.

Komise upozorňuje všechny akcionáře společnosti TOMA a TZP, že když investiční společnost TRADEINVEST učinila nabídku převzetí v rozporu se zákonem, jsou osoby, kterým vzniklo právo na odkoupení cenných papírů a které tuto nabídku převzetí nepřijaly, oprávněny do jednoho měsíce ode dne, kdy investiční společnost TRADEINVEST učinila tuto nabídku převzetí v rozporu se zákonem (tj. do 29. 7. 2001), navrhnout uzavření smlouvy o koupi cenných papírů za přiměřenou cenu. Nebude-li jejich návrh přijat do patnácti dnů od jeho doručení, mohou se domáhat uzavření smlouvy u soudu nebo požadovat náhradu škody způsobené porušením závazku uzavřít smlouvu. Osoby, které přijaly nabídku převzetí, která byla v rozporu se zákonem, mohou požadovat na společnosti TRADEINVEST investiční společnost náhradu vzniklé škody. Přestože cena v povinné nabídce převzetí nebyla přiměřená, je smlouva uzavřená na jejím základě platná. Ten, kdo takovou nabídku převzetí přijal, je oprávněn domáhat se u soudu doplacení rozdílu mezi cenou uvedenou v nabídce převzetí a přiměřenou cenou. Soudní rozhodnutí, jímž se přiznává právo na doplacení tohoto rozdílu, je závazné i vůči ostatním osobám, které nabídku převzetí přijaly.

Osoby jednající ve shodě se společností TRADEINVEST investiční společnost:

Společnost TRADEINVEST investiční společnost jedná ve vztahu ke společnosti TOMA ve shodě s následujícími osobami:

SUXESS spol. s r. o., se sídlem Ke Skalkám 62, Praha 10, IČ 65408802,
PROSPERITA investiční fond, a.s., se sídlem U Centrumu 751, 735 14, Orlová-Lutyně, IČ 44738447,
VIRIBUS UNITIS - investiční společnost, s.r.o., se sídlem Spálená 51, 110 00, Praha 1, IČ 49689665,
AKCIA TRADE, spol. s r.o., se sídlem U Centrumu 751, 735 14, Orlová-Lutyně, IČ 63321351,
EA Invest, spol. s r.o., se sídlem U Centrumu 751, 735 14, Orlová – Lutyně, IČ 25392697,
Rybářství Přerov, a.s., se sídlem gen. Štefánika 5, 750 02, PSČ 75002, IČ 47675756.

Ve vztahu ke společnosti TZP jedná společnost TRADEINVEST investiční společnost ve shodě s následujícími osobami:
PROSPERITA investiční fond, a. s., se sídlem U Centrumu 751, 735 14, Orlová - Lutyně, IČ 44738447, 11,00 %,
ENERGOAQUA, a. s., se sídlem 1. máje 823, 756 61, Rožnov pod Radhoštěm, IČ 15503461, 17,30 %,
AKCIA TRADE, spol. s r. o., se sídlem U Centrumu 751, 735 14, Orlová-Lutyně, IČ 63321351, 17,53 %,
EA Invest, spol. s r. o., se sídlem U Centrumu 751, 735 14, Orlová - Lutyně, IČ 25392697.
V Praze dne 3. července 2001

Radka Procházková

13.12.2017
22:03Wall Street zakončila po Fedu nerozhodně, Caterpillar +4 %
20:23Janet Yellenová se loučí zvýšením sazeb Fedu. Dolar nad 1,1800 EURUSD
18:05Goldman prudce zvyšuje doporučení u učebnicového propadáku. Co se děje?
17:12Polský plán s Unipetrolem vytahoval Prahu do zeleného
17:07O2 odsouhlasila další dva roky zpětného odkupu vlastních akcií
16:24Dolaru pokazila vyčkávání na Fed nižší inflace
15:21Unipetrol u historických maxim. Je správný čas na nabídku PKN a prodej akcií?
14:47Jádrová inflace slábne. Zvýší pochybnosti Fedu?
14:32Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
14:18STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Oznámení ohledně delistace investičních akcií
13:36Google je v Číně blokován. Centrum umělé inteligence tam ale otevře
11:47Jak nespravovat a neinvestovat státní peníze