Tisková zpráva KCP: Společnost Svokas Broker Invest nabízí nevýhodný odkup akcií

14.6.2001 13:40

(Následuje úplný text tiskové zprávy)
Komise pro cenné papíry upozorňuje akcionáře společnosti Železniční průmyslová stavební výroba Uherský Ostroh na společnost Svokas Broker Invest, která oslovila akcionáře této společnosti dopisy s nabídkou na odkoupení jejich akcií za nevýhodnou cenu.

V současné době se s akciemi společnosti Železniční průmyslová stavební výroba Uherský Ostroh (ŽPSV) na RM-Systému obchoduje za cenu kolem 280 Kč. Společnost Svokas Broker Invest, která není držitelem licence obchodníka s cennými papíry, nabízí jejich odkoupení za 180 Kč. Akcie mají být převedeny na základě kupní smlouvy přiložené k nabídce na Zbyňka Kasala, který je jednatelem společnosti Svokas Broker Invest.

Svokas Broker Invest oslovuje akcionáře ŽPSV formou dopisů adresovaných přímo na jejich bydliště. Tím se může dopouštět trestného činu zneužívání informací v obchodním styku, protože údaje o akcionářích společnosti nejsou veřejně přístupnou informací. Komise o případu informovala Úřad pro ochranu osobních údajů, s nímž na řešení zneužívání údajů o akcionářích úzce spolupracuje, a hodlá podat v této věci trestní oznámení.

Komise již několikrát upozorňovala na činnost společností či osob provádějící nevýhodné výkupy akcií. V souvislosti s těmito výkupy cenných papírů od drobných akcionářů Komise dosud podala trestní oznámení na více než 60 osob. S dalšími zahájila správní řízení a některým již uložila sankce. Komisi se podařilo pravidelným monitorováním těchto aktivit a jejich důsledným postihováním nevýhodné výkupy cenných papírů významně snížit – objem výkupů se od roku 1999 snížil o 95 % a zisk nabyvatelů o více než 90 %. Komise investory rovněž již několikrát varovala před nabídkami společností, které nabízí vysoké zhodnocení investovaných prostředků, přičemž nepodléhají jakémukoliv dozoru. V této souvislosti provedla Komise např. v březnu letošního roku kontrolu společnosti AGW.cz.

V Praze dne 14. června 2001
Radka Procházková