Tisková zpráva KCP: Téměř polovina emitentů registrovaných cenných papírů informační povinnost přes upozornění Komise nesplnila

5.6.2001 16:00

Komise od začátku tohoto roku celkem třikrát upozorňovala všechny emitenty registrovaných cenných papírů na novou právní úpravu informační povinnosti. Všem zaslala dopis, ve kterém uvedla veškeré povinnosti, které z nové úpravy plynou. Podle údajů poskytnutých organizátory veřejných trhů však informační povinnost za rok 2000 nesplnila téměř polovina emitentů, kteří se tak vystavují nebezpečí postihu ze strany Komise. Nejčastějším nedostatkem je nedoručení výroční zprávy organizátorovi veřejného trhu. Emitentům hrozí pokuta až 20 mil. korun.

Novela zákona o cenných papírech účinná od 1. ledna 2001 podstatně modifikovala obsah i formu plnění informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Informační povinnosti podléhá každý emitent cenných papírů, které jsou registrovány, tj. přijaty k obchodování na trhu organizovaném Burzou cenných papírů Praha nebo RM–Systémam. Podle novely zákona o cenných papírech je každý emitent povinen jednou ročně vypracovat výroční zprávu a uveřejnit ji do konce měsíce dubna buď v plném znění alespoň v jednom celostátně distribuovaném deníku, anebo ji zpřístupnit ve formě brožury ve svém sídle a v sídle organizátora trhu, o čemž musí zveřejnit oznámení v Obchodním věstníku (v minulosti se zpráva zpřístupňovala v sídle emitenta, zasílala Středisku pro cenné papíry a Komisi). Výroční zprávu musí navíc do tohoto data doručit Komisi pro cenné papíry (dříve postačilo zprávu do tohoto data zaslat).

Komise tímto vyzývá emitenty, kteří svoji výroční zprávu nedoručili organizátorovi veřejného trhu, na kterém je jejich cenný papír přijat k obchodování, aby tak neprodleně učinili. Zároveň upozorňuje všechny emitenty registrovaných cenných papírů na blížící se termín pro splnění pololetní informační povinnosti. Pololetní zprávu s obsahem předepsaným v zákoně o cenných papírech je třeba do konce měsíce července 2001 uveřejnit stejným způsobem jako výroční zprávu a zároveň ji v této lhůtě doručit Komisi, nejpozději však v den uveřejnění zprávy. Za nesplnění informační povinnosti je Komise oprávněna uložit emitentovi pokutu až 20 mil. Kč nebo porušení zákona veřejně oznámit. Vzhledem k předchozímu upozornění na nutnost plnění této povinnosti nebude Komise s ukládáním sankcí váhat.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně informační povinnosti se lze obrátit na Komisi na tel. 02/210 96 111 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu informace@sec.cz. Podrobné informace spolu s formuláři a metodickými pokyny lze nalézt také na webové stránce Komise www.sec.cz v kapitole Informační povinnost. V průběhu června zašle Komise každému z emitentů registrovaných cenných papírů dopis s návodem ke zpracování pololetní zprávy za první pololetí roku 2001 spolu s nosičem dat s příslušnými soubory k vyplnění.

V Praze dne 5. června 2001

Radka Procházková

Reklama
Nově na Patria.cz - obchodní signály na forexu podle technických indikátorů ADX, Williams R% a klouzavých průměrů!
21.2.2017
17:21Pražskou burzu zabrzdil ČEZ a Erste s KB. Otěže převzal Unipetrol
17:17Summary: HSBC zažila špatné čtvrtletí, nedařilo se ani Macy’s
16:47Měnové trhy ovládla politika. Euro ztrácí díky preferencím Le Penové
15:38Valuační prémie amerických akcií je ohrožena
15:08Bohuslav Sobotka: Nové bloky jaderných elektráren? Riziková investice, která přinese příjmy
15:04Zlato se chová divně. Úřaduje velký kupec?
14:54Wal-Mart: E-tržby razantně rostou. Bude ofenziva?
14:39Yahoo a Verizon se dohodly na snížení původní ceny akvizice o 350 milionů dolarů
14:19Francie, nebo Itálie? Která země by pro investory mohla být skutečnou hrozbou?
12:33Smažená kuřata táhnou. Burger King chce řetězec Popeyes Inc.
11:31Anglo i BHP: Těžební kolosy chytají druhý dech. Na jak dlouho?
10:40Nálada v eurozóně je nejlepší za posledních šest let
10:18Dolar se zvedá díky výnosům, euro kvůli politice ignoruje dobrá data
10:12JPMorgan dodává sílu akcíím Moneta, ČEZ naopak zamířil níže
9:49Technická analýza: Rostoucí preference Le Penové posílají kurz eurodolaru níže
9:41Rozbřesk: Bude OPEC muset prodloužit dohodu na omezení produkce?
8:57Tomáš Pleskač z ČEZu bude od března šéfem divize Nová energetika a distribuce
8:54Trhy se dnes rozběhnou opět naplno. ČEZ otestuje směr dolů a Moneta dál neporoste?
8:38Daně podle ČSSD: Tři pásma pro firmy, vyšší zatížení vyšších mezd
8:32V akciové Asii vládne optimismus. Přílivy hotovosti a dobrá nálada trhy posiluje