Tisková zpráva KCP: Téměř polovina emitentů registrovaných cenných papírů informační povinnost přes upozornění Komise nesplnila

5.6.2001 16:00

Komise od začátku tohoto roku celkem třikrát upozorňovala všechny emitenty registrovaných cenných papírů na novou právní úpravu informační povinnosti. Všem zaslala dopis, ve kterém uvedla veškeré povinnosti, které z nové úpravy plynou. Podle údajů poskytnutých organizátory veřejných trhů však informační povinnost za rok 2000 nesplnila téměř polovina emitentů, kteří se tak vystavují nebezpečí postihu ze strany Komise. Nejčastějším nedostatkem je nedoručení výroční zprávy organizátorovi veřejného trhu. Emitentům hrozí pokuta až 20 mil. korun.

Novela zákona o cenných papírech účinná od 1. ledna 2001 podstatně modifikovala obsah i formu plnění informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Informační povinnosti podléhá každý emitent cenných papírů, které jsou registrovány, tj. přijaty k obchodování na trhu organizovaném Burzou cenných papírů Praha nebo RM–Systémam. Podle novely zákona o cenných papírech je každý emitent povinen jednou ročně vypracovat výroční zprávu a uveřejnit ji do konce měsíce dubna buď v plném znění alespoň v jednom celostátně distribuovaném deníku, anebo ji zpřístupnit ve formě brožury ve svém sídle a v sídle organizátora trhu, o čemž musí zveřejnit oznámení v Obchodním věstníku (v minulosti se zpráva zpřístupňovala v sídle emitenta, zasílala Středisku pro cenné papíry a Komisi). Výroční zprávu musí navíc do tohoto data doručit Komisi pro cenné papíry (dříve postačilo zprávu do tohoto data zaslat).

Komise tímto vyzývá emitenty, kteří svoji výroční zprávu nedoručili organizátorovi veřejného trhu, na kterém je jejich cenný papír přijat k obchodování, aby tak neprodleně učinili. Zároveň upozorňuje všechny emitenty registrovaných cenných papírů na blížící se termín pro splnění pololetní informační povinnosti. Pololetní zprávu s obsahem předepsaným v zákoně o cenných papírech je třeba do konce měsíce července 2001 uveřejnit stejným způsobem jako výroční zprávu a zároveň ji v této lhůtě doručit Komisi, nejpozději však v den uveřejnění zprávy. Za nesplnění informační povinnosti je Komise oprávněna uložit emitentovi pokutu až 20 mil. Kč nebo porušení zákona veřejně oznámit. Vzhledem k předchozímu upozornění na nutnost plnění této povinnosti nebude Komise s ukládáním sankcí váhat.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně informační povinnosti se lze obrátit na Komisi na tel. 02/210 96 111 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu informace@sec.cz. Podrobné informace spolu s formuláři a metodickými pokyny lze nalézt také na webové stránce Komise www.sec.cz v kapitole Informační povinnost. V průběhu června zašle Komise každému z emitentů registrovaných cenných papírů dopis s návodem ke zpracování pololetní zprávy za první pololetí roku 2001 spolu s nosičem dat s příslušnými soubory k vyplnění.

V Praze dne 5. června 2001

Radka Procházková

Reklama
Nově na Patria.cz - obchodní signály na forexu podle technických indikátorů ADX, Williams R% a klouzavých průměrů!
29.5.2017
18:49Tři čínské scénáře
17:19Koruna zpět u 26,50, region začíná týden ztrátami. O slovo se hlásí Itálie
17:18Pražská burza pod tlakem finančních titulů. Unipetrol pod tlakem akcionáře
16:47Bitcoin za sebou má letos už třetí korekci. Hnaly kryptoměnu vzhůru zprávy z Číny?
16:27ENERGOCHEMICA SE: Pozvánka na řádnou valnou hromadu
16:20Donald Trump chce věci, které nejdou dohromady
16:01Týdenní výhled: Data z trhu práce USA a odhad inflace v eurozóně. Co řekne odvolaný šéf FBI v Kongresu?
14:19ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. svolává řádnou valnou hromadu
14:11Odkud pochází vaše ryba?
12:41Merkelová po Trumpově návštěvě Evropy: Už se nemůžeme spoléhat na ostatní, musíme vycházet i s Ruskem
11:26Elektrická auta levnější než benzínová? Studie říká, že již brzo
10:59Pražská burza, zahraniční akcie, finanční trhy: Diskutujte s analytiky a makléři Patrie 31. května v Českých Budějovicích!
10:58OPEC prodlužuje dohodu na omezení produkce o dalších 9 měsíců
10:55Evropa zahájila týden téměř beze změny, Pandora -3 %
10:20Hlavní měny vyčkávají, až trhy rozproudí návrat aktivity a důležitá data
10:02Je den daňové svobody. Češi letos pracovali na stát 149 dní, nejméně od roku 2000