Tisková zpráva KCP: Téměř polovina emitentů registrovaných cenných papírů informační povinnost přes upozornění Komise nesplnila

5.6.2001 16:00

Komise od začátku tohoto roku celkem třikrát upozorňovala všechny emitenty registrovaných cenných papírů na novou právní úpravu informační povinnosti. Všem zaslala dopis, ve kterém uvedla veškeré povinnosti, které z nové úpravy plynou. Podle údajů poskytnutých organizátory veřejných trhů však informační povinnost za rok 2000 nesplnila téměř polovina emitentů, kteří se tak vystavují nebezpečí postihu ze strany Komise. Nejčastějším nedostatkem je nedoručení výroční zprávy organizátorovi veřejného trhu. Emitentům hrozí pokuta až 20 mil. korun.

Novela zákona o cenných papírech účinná od 1. ledna 2001 podstatně modifikovala obsah i formu plnění informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Informační povinnosti podléhá každý emitent cenných papírů, které jsou registrovány, tj. přijaty k obchodování na trhu organizovaném Burzou cenných papírů Praha nebo RM–Systémam. Podle novely zákona o cenných papírech je každý emitent povinen jednou ročně vypracovat výroční zprávu a uveřejnit ji do konce měsíce dubna buď v plném znění alespoň v jednom celostátně distribuovaném deníku, anebo ji zpřístupnit ve formě brožury ve svém sídle a v sídle organizátora trhu, o čemž musí zveřejnit oznámení v Obchodním věstníku (v minulosti se zpráva zpřístupňovala v sídle emitenta, zasílala Středisku pro cenné papíry a Komisi). Výroční zprávu musí navíc do tohoto data doručit Komisi pro cenné papíry (dříve postačilo zprávu do tohoto data zaslat).

Komise tímto vyzývá emitenty, kteří svoji výroční zprávu nedoručili organizátorovi veřejného trhu, na kterém je jejich cenný papír přijat k obchodování, aby tak neprodleně učinili. Zároveň upozorňuje všechny emitenty registrovaných cenných papírů na blížící se termín pro splnění pololetní informační povinnosti. Pololetní zprávu s obsahem předepsaným v zákoně o cenných papírech je třeba do konce měsíce července 2001 uveřejnit stejným způsobem jako výroční zprávu a zároveň ji v této lhůtě doručit Komisi, nejpozději však v den uveřejnění zprávy. Za nesplnění informační povinnosti je Komise oprávněna uložit emitentovi pokutu až 20 mil. Kč nebo porušení zákona veřejně oznámit. Vzhledem k předchozímu upozornění na nutnost plnění této povinnosti nebude Komise s ukládáním sankcí váhat.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně informační povinnosti se lze obrátit na Komisi na tel. 02/210 96 111 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu informace@sec.cz. Podrobné informace spolu s formuláři a metodickými pokyny lze nalézt také na webové stránce Komise www.sec.cz v kapitole Informační povinnost. V průběhu června zašle Komise každému z emitentů registrovaných cenných papírů dopis s návodem ke zpracování pololetní zprávy za první pololetí roku 2001 spolu s nosičem dat s příslušnými soubory k vyplnění.

V Praze dne 5. června 2001

Radka Procházková

Reklama
Nově na Patria.cz - obchodní signály na forexu podle technických indikátorů ADX, Williams R% a klouzavých průměrů!
16.1.2017
19:54Zvířecí pudy utržené ze řetězu
18:04Saúdská Arábie: Odvykací kůra pokračuje
17:37Summary: Wirecard potvrdil výhled, výrobce brýlí Luxottica se spojí s "králem čoček" Essilor
17:33Investiční výhled Patria 2017: Ekonomika. Šance USA, brzda pro Británii. Co inflace?
17:17Technická analýza - Dolar se závěrem minulého týdne na páru s jenem posunul pod hodnotu 115,00 USDJPY
17:15Rusnokova slova o vývoji po intervencích korunou nepohnula
16:56MMF pro letošek více věří ekonomice Spojených států i Británie, zlepšil výhled
16:54Banky držely Prahu stejně jako zbytek Evropy v červeném, klesal i ČEZ