Tisková zpráva KCP: Téměř polovina emitentů registrovaných cenných papírů informační povinnost přes upozornění Komise nesplnila

5.6.2001 16:00

Komise od začátku tohoto roku celkem třikrát upozorňovala všechny emitenty registrovaných cenných papírů na novou právní úpravu informační povinnosti. Všem zaslala dopis, ve kterém uvedla veškeré povinnosti, které z nové úpravy plynou. Podle údajů poskytnutých organizátory veřejných trhů však informační povinnost za rok 2000 nesplnila téměř polovina emitentů, kteří se tak vystavují nebezpečí postihu ze strany Komise. Nejčastějším nedostatkem je nedoručení výroční zprávy organizátorovi veřejného trhu. Emitentům hrozí pokuta až 20 mil. korun.

Novela zákona o cenných papírech účinná od 1. ledna 2001 podstatně modifikovala obsah i formu plnění informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Informační povinnosti podléhá každý emitent cenných papírů, které jsou registrovány, tj. přijaty k obchodování na trhu organizovaném Burzou cenných papírů Praha nebo RM–Systémam. Podle novely zákona o cenných papírech je každý emitent povinen jednou ročně vypracovat výroční zprávu a uveřejnit ji do konce měsíce dubna buď v plném znění alespoň v jednom celostátně distribuovaném deníku, anebo ji zpřístupnit ve formě brožury ve svém sídle a v sídle organizátora trhu, o čemž musí zveřejnit oznámení v Obchodním věstníku (v minulosti se zpráva zpřístupňovala v sídle emitenta, zasílala Středisku pro cenné papíry a Komisi). Výroční zprávu musí navíc do tohoto data doručit Komisi pro cenné papíry (dříve postačilo zprávu do tohoto data zaslat).

Komise tímto vyzývá emitenty, kteří svoji výroční zprávu nedoručili organizátorovi veřejného trhu, na kterém je jejich cenný papír přijat k obchodování, aby tak neprodleně učinili. Zároveň upozorňuje všechny emitenty registrovaných cenných papírů na blížící se termín pro splnění pololetní informační povinnosti. Pololetní zprávu s obsahem předepsaným v zákoně o cenných papírech je třeba do konce měsíce července 2001 uveřejnit stejným způsobem jako výroční zprávu a zároveň ji v této lhůtě doručit Komisi, nejpozději však v den uveřejnění zprávy. Za nesplnění informační povinnosti je Komise oprávněna uložit emitentovi pokutu až 20 mil. Kč nebo porušení zákona veřejně oznámit. Vzhledem k předchozímu upozornění na nutnost plnění této povinnosti nebude Komise s ukládáním sankcí váhat.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně informační povinnosti se lze obrátit na Komisi na tel. 02/210 96 111 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu informace@sec.cz. Podrobné informace spolu s formuláři a metodickými pokyny lze nalézt také na webové stránce Komise www.sec.cz v kapitole Informační povinnost. V průběhu června zašle Komise každému z emitentů registrovaných cenných papírů dopis s návodem ke zpracování pololetní zprávy za první pololetí roku 2001 spolu s nosičem dat s příslušnými soubory k vyplnění.

V Praze dne 5. června 2001

Radka Procházková

22.4.2018
15:52Fidelity: Jaký bude dopad předčasných voleb v Turecku na tamní investiční příležitosti?
13:51Mělo by nám vůbec záležet na otázce nerovnosti? (+video)
7:40Víkendář: Umělá inteligence, vzpoura strojů a rusko-čínská kontrola kybersvěta
21.4.2018
13:33Trpíte technostresem?
7:36Víkendář: Obama nabízel falešnou naději, Trump se tím nezdržuje a v Sýrii si jde za svým
20.4.2018
22:04Wall Street zakončila v záporu, Apple -4 %; GE +4 %
18:10Proč se nyní trhy chovají tak zmateně? A jaká bude jejich dlouhodobá návratnost?
17:44Summary: Honeywell potěšil vylepšením výhledu, problémy Schlumbergeru se podepsaly na jeho provozní marži
17:10Pražská burza udržela ztrátu, ke krvácejícímu Tabáku se připojila CETV
16:55Trumpova intervence na ropě, zisky pro dolar a slabý závěr týdne pro korunu
16:43Jakub Lukáš: Zisky na Monetě – není čas je zrealizovat? (video)
16:25Technická analýza: Libra ustupuje mílovými kroky, přešlapující korunu by mohli rozhýbat bankéři
15:44Jak Severní Korea čaruje s rozpočtem
15:29GE potěšil absencí špatných zpráv, stabilizace je stále daleko (komentář analytika)
14:50Rusko chce zmírnit dobrovolné restrikce na těžbu ropy
14:27Kdo bude nakonec platit, když udělá robot chybu?
13:33Na pražské burze dnes těžko hledat ziskový titul. Nejvíce ztrácí Tabák
12:55Perly týdne: Nebezpečná technická formace, smrt Amazonem a Trump s Kimem v Praze
12:09Innogy: Investor má zájem o aktivity v ČR
11:56Morgan Stanley: Těžba bitcoinů při kurzu pod 8600 USD je ztrátová