Tisková zpráva KCP: Téměř polovina emitentů registrovaných cenných papírů informační povinnost přes upozornění Komise nesplnila

5.6.2001 16:00

Komise od začátku tohoto roku celkem třikrát upozorňovala všechny emitenty registrovaných cenných papírů na novou právní úpravu informační povinnosti. Všem zaslala dopis, ve kterém uvedla veškeré povinnosti, které z nové úpravy plynou. Podle údajů poskytnutých organizátory veřejných trhů však informační povinnost za rok 2000 nesplnila téměř polovina emitentů, kteří se tak vystavují nebezpečí postihu ze strany Komise. Nejčastějším nedostatkem je nedoručení výroční zprávy organizátorovi veřejného trhu. Emitentům hrozí pokuta až 20 mil. korun.

Novela zákona o cenných papírech účinná od 1. ledna 2001 podstatně modifikovala obsah i formu plnění informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Informační povinnosti podléhá každý emitent cenných papírů, které jsou registrovány, tj. přijaty k obchodování na trhu organizovaném Burzou cenných papírů Praha nebo RM–Systémam. Podle novely zákona o cenných papírech je každý emitent povinen jednou ročně vypracovat výroční zprávu a uveřejnit ji do konce měsíce dubna buď v plném znění alespoň v jednom celostátně distribuovaném deníku, anebo ji zpřístupnit ve formě brožury ve svém sídle a v sídle organizátora trhu, o čemž musí zveřejnit oznámení v Obchodním věstníku (v minulosti se zpráva zpřístupňovala v sídle emitenta, zasílala Středisku pro cenné papíry a Komisi). Výroční zprávu musí navíc do tohoto data doručit Komisi pro cenné papíry (dříve postačilo zprávu do tohoto data zaslat).

Komise tímto vyzývá emitenty, kteří svoji výroční zprávu nedoručili organizátorovi veřejného trhu, na kterém je jejich cenný papír přijat k obchodování, aby tak neprodleně učinili. Zároveň upozorňuje všechny emitenty registrovaných cenných papírů na blížící se termín pro splnění pololetní informační povinnosti. Pololetní zprávu s obsahem předepsaným v zákoně o cenných papírech je třeba do konce měsíce července 2001 uveřejnit stejným způsobem jako výroční zprávu a zároveň ji v této lhůtě doručit Komisi, nejpozději však v den uveřejnění zprávy. Za nesplnění informační povinnosti je Komise oprávněna uložit emitentovi pokutu až 20 mil. Kč nebo porušení zákona veřejně oznámit. Vzhledem k předchozímu upozornění na nutnost plnění této povinnosti nebude Komise s ukládáním sankcí váhat.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně informační povinnosti se lze obrátit na Komisi na tel. 02/210 96 111 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu informace@sec.cz. Podrobné informace spolu s formuláři a metodickými pokyny lze nalézt také na webové stránce Komise www.sec.cz v kapitole Informační povinnost. V průběhu června zašle Komise každému z emitentů registrovaných cenných papírů dopis s návodem ke zpracování pololetní zprávy za první pololetí roku 2001 spolu s nosičem dat s příslušnými soubory k vyplnění.

V Praze dne 5. června 2001

Radka Procházková

25.7.2017
15:54Summary: Headline čísla Alphabetu nejsou tak zlá. Hlubší pohled ale objevuje slabší místa
15:35Americké prodeje aut klesají, GM se chystá na náročné pololetí
15:18Slevy a cílené akce pomohly McDonald postavit se na nohy
14:49Analytik Patrie: Riziko korekce narůstá
13:59Eli Lilly a Biogen Inc vsadily na novinky. Vyplatilo se to
13:11Globalizaci zastaví roboti, začala regionalizace světové ekonomiky
12:14Rusko shromažďuje zlato nejrychleji, rezervy ČNB se zmenšily
10:30Lindt & Sprüngli zvýšil zisk, v USA se mu ale nedařilo
10:30Rekordní pokuta z Bruselu srazila zisk majitele Googlu (+komentář analytika)
9:56Koruna těsně u 26,00. ČNB stále mlčí
9:50CETV: Nákladová disciplína podpořila provozní zisk (+Komentář analytika Patria Finance)
9:31Rozbřesk: Rozjetou ekonomiku slabší PMI příliš neovlivní
8:49CETV překonala čísly hospodaření očekávání. Burza v Praze by dnes měla růst, naznačují futures
8:33CETV (+2,1 %) se ve čtvrtletí vrátila do černého
8:32Benchmark akciový index Asie znovu útočí na desetiletá maxima
6:44Akcie, cyklus a globální likvidita: Zlom v roce 2018?
24.7.2017
22:01Nasdaq v očekávání výsledků Google překonal nový rekord
17:26Investujte s Patrií: 5 prestižních akcií, 7 % ročně. Velkorysé zajištění
17:19Budou akcie Spotify na burze ještě letos? Vše závisí na termínu smlouvy s Warner Music Inc.
17:06Pražská burza zahajuje týden v zeleném, Moneta (+1,4 %) přerušila sérii ztrát