Tisková zpráva KCP: Téměř polovina emitentů registrovaných cenných papírů informační povinnost přes upozornění Komise nesplnila

5.6.2001 16:00

Komise od začátku tohoto roku celkem třikrát upozorňovala všechny emitenty registrovaných cenných papírů na novou právní úpravu informační povinnosti. Všem zaslala dopis, ve kterém uvedla veškeré povinnosti, které z nové úpravy plynou. Podle údajů poskytnutých organizátory veřejných trhů však informační povinnost za rok 2000 nesplnila téměř polovina emitentů, kteří se tak vystavují nebezpečí postihu ze strany Komise. Nejčastějším nedostatkem je nedoručení výroční zprávy organizátorovi veřejného trhu. Emitentům hrozí pokuta až 20 mil. korun.

Novela zákona o cenných papírech účinná od 1. ledna 2001 podstatně modifikovala obsah i formu plnění informační povinnosti emitentů registrovaných cenných papírů. Informační povinnosti podléhá každý emitent cenných papírů, které jsou registrovány, tj. přijaty k obchodování na trhu organizovaném Burzou cenných papírů Praha nebo RM–Systémam. Podle novely zákona o cenných papírech je každý emitent povinen jednou ročně vypracovat výroční zprávu a uveřejnit ji do konce měsíce dubna buď v plném znění alespoň v jednom celostátně distribuovaném deníku, anebo ji zpřístupnit ve formě brožury ve svém sídle a v sídle organizátora trhu, o čemž musí zveřejnit oznámení v Obchodním věstníku (v minulosti se zpráva zpřístupňovala v sídle emitenta, zasílala Středisku pro cenné papíry a Komisi). Výroční zprávu musí navíc do tohoto data doručit Komisi pro cenné papíry (dříve postačilo zprávu do tohoto data zaslat).

Komise tímto vyzývá emitenty, kteří svoji výroční zprávu nedoručili organizátorovi veřejného trhu, na kterém je jejich cenný papír přijat k obchodování, aby tak neprodleně učinili. Zároveň upozorňuje všechny emitenty registrovaných cenných papírů na blížící se termín pro splnění pololetní informační povinnosti. Pololetní zprávu s obsahem předepsaným v zákoně o cenných papírech je třeba do konce měsíce července 2001 uveřejnit stejným způsobem jako výroční zprávu a zároveň ji v této lhůtě doručit Komisi, nejpozději však v den uveřejnění zprávy. Za nesplnění informační povinnosti je Komise oprávněna uložit emitentovi pokutu až 20 mil. Kč nebo porušení zákona veřejně oznámit. Vzhledem k předchozímu upozornění na nutnost plnění této povinnosti nebude Komise s ukládáním sankcí váhat.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně informační povinnosti se lze obrátit na Komisi na tel. 02/210 96 111 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu informace@sec.cz. Podrobné informace spolu s formuláři a metodickými pokyny lze nalézt také na webové stránce Komise www.sec.cz v kapitole Informační povinnost. V průběhu června zašle Komise každému z emitentů registrovaných cenných papírů dopis s návodem ke zpracování pololetní zprávy za první pololetí roku 2001 spolu s nosičem dat s příslušnými soubory k vyplnění.

V Praze dne 5. června 2001

Radka Procházková

Reklama
Nově na Patria.cz - obchodní signály na forexu podle technických indikátorů ADX, Williams R% a klouzavých průměrů!
11.12.2016
8:53Víkendář: Bruce Willise na záchranu Země nepotřebujeme, misi AIDA ano
10.12.2016
19:23Jak se stal z Portugalska ostrov stability
13:23Jak budou evropské banky vypadat za deset let?
9:49Víkendář: Zaspaly německé automobilky dobu?
9.12.2016
22:00Wall Street pokračovala ve spanilé jízdě; hlavní indexy zavřely na nových maximech
21:14Project Syndicate: Budoucnost řízení migrace
18:44Unavení draci (šest investičních témat pro rok 2017, díl třetí)
17:51Kofola: Pražská burza je prioritou, z varšavské odejdeme
17:38Euro prohlubuje ztráty, nervozita z italských bank se před víkendem vrací
17:25Summary: Italské banky, Broadcom
17:07Týden na měnách: Menší, ale delší QE
17:00Praha close – PX stoupal společně se západní Evropou, až na KB banky klesaly
15:13Týden technicky - Trendy pokračují: dolar roste, i ceny akcií. Ropa stále na maximech, zlato stagnuje
15:04Jaký bude rok 2017 na trzích podle Fidelity?
13:45Podaří se na trhu s ropou nastolit rovnováhu? Pokračování v sobotu
13:30České dráhy, a.s. - Společnost České dráhy, a.s. oznamuje zahájení výplaty sedmého úrokového výnosu počínaje dnem 25. ledna 2017
12:29Kuřáci si od května v restauraci nezapálí, rozhodla sněmovna
11:19Evropa směřuje k nejlepšímu týdnu od února i když banky ztrácí