Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Prověřujte a kontrolujte svého makléře!

22.05.2001 14:00
Autor: 

Včera oznámený kolaps společnosti Private Investors znovu rozvířil pochybnosti o tom, do jaké míry je obchodování na domácím kapitálovém trhu bezpečné. Čeští investoři, kterým ještě neoschly slzy hněvu či zoufalství (podle nátury) po sérii krachů malých českých bank a po několika vlnách divoké privatizace, měli opět možnost se přesvědčit, jak to vypadá, když se firma podnikající s cizími penězi ve velkém utrhne ze řetězu obezřetnosti a vnější kontroly. Ti, kdo své prostředky vložili do rukou společnosti Private Investors měli přitom ještě relativní štěstí: pokud do obchodů nešli ve velkém, mají šanci obdržet alespoň částečnou náhradu ztracených peněz formou výplaty z letos (!) zřízeného Garančního fondu. To však nic nemění na podstatě problému – potřebě položit si a zodpovědět otázku, proč Private Investors zkrachovali a zda se podobná situace nemůže opakovat.

Aniž bychom se pouštěli do detailů, z nichž většina je stejně známa jen těm, kdo se pádem Private Investors zabývají profesionálně, dokážeme si představit tři základní příčiny krachu největšího českého obchodníka s americkými akciemi. Příčina první byla oznámena jako oficiální: dlouhodobý výrazný pokles cen amerických akcií. Ale pozor: razantní pokles trhu může být dostatečnou příčinou vysvětlující zchudnutí průměrného investora, nikoliv však dostatečnou příčinou vysvětlující krach firmy vydělávající na tom, že pro investora akcie nakupuje a prodává. Jinými slovy: pokles amerického trhu mohl zničit Private Investors jen tehdy, pokud se současně uplatnila i druhá příčina: pravidla jejich vnitřního řízení rizika byla špatně nastavena, eventuálně byla dobře nastavena, ale nebyla dodržována. Do určité míry zde lze spatřovat paralelu s akumulací problémových úvěrů v českých bankách v 90. letech. Banky neměly dostatečně kvalitní a silný risk management a bankovní dohled nebyl dostatečně vybaven pro úspěšný boj s touto situací. Třetí příčinou krachu Private Investors pak může být nerespektování nejrůznějších právních norem, vyhláškami KCP počínaje a zákony ČR konče.

Podáváme-li se na vývoj situace ve firmě obchodující s americkými akciemi pod zorným úhlem času, dokážeme si představit tristní scénář: zhoršující se obchodní výsledky vyvolané negativním burzovním vývoje vedou firmu k hazardním operacím, jež mají vykompenzovat vzniklé ztráty, ale namísto toho společnost zabředá do stále hlubších problémů, až musí sáhnout k nedovoleným prostředkům, aby svoji prohru co nejdéle zamaskovala.

Nevím, jak daleko po této skluzavce do pekel Private Investors dojeli. Pro budoucnost investorů je však důležitější poučení, které z toho plyne. V situaci, kdy zvrat na jakémkoliv akciovém trhu nelze předem vyloučit a Komise pro cenné papíry není v pozici, aby mohla těsným „on-line“ monitoringem předcházet ztrátám plynoucím z pochybení obchodníků, jedinou garancí pro investora na kapitálovém trhu je vedle přiměřeného objemu vlastního kapitálu obchodníka jeho transparentnost a dobře nastavená interní pravidle řízení podnikatelského rizika. Což je zároveň odpověď i na druhou otázku, kterou jsme si položili v úvodu. Akciový investor o své peníze může přijít kdykoliv. Když však už o ně přijde, mělo by to být v důsledku špatného odhadu vývoje na trhu, nikoliv v důsledku nedbalosti nebo zlotřilosti jeho obchodníka s cennými papíry…..

(Martin Kupka)

Své názory na situaci kolem Private Investors můžete zveřejnit v diskusním fóru. KlikněteZDE

Váš názor
  • Přestaňte už s nepodstatnýma věcma
    27.06.2001 7:33

    Někteří z diskutujících mne opravdu baví. Je to vážně legrace diskutovat o nějakých emocech a podobných nesmyslech, místo abychom si řekli, že termín pro podání přihlášek do konkurzu končí za 3 dny. Vůbec zde ještě nepadlo, zda-li a kam vůbec - na jakou adresu, případně do kdy - se mají podávat žádosti o náhradu do Garančního fondu. Pokud někdo ví něco bližšího o Garančním fondu resp. o podávání žádostí do tohoto fondu, napište to všem místo toho, abyste si hráli na novináře a diskutovali o emocích. S tím se přihlaste do nějakého literárního či filosofického kroužku. Nezapomeňte, že soud nam nic nedá, vyplácet bude - doufejme - za cca 13 měsíců ( až se KCP probudí a dopracuje k výroku o nesolventnosti ) Garanční fond. Tak se už probuďte a bavte se o podstatných věcech.
    Emil Novotný
    • To jsou podstatné věci....
      03.07.2001 19:19

      Pane E.Novotný, ani já, ani následující pan F.Třešňák si nehrajeme na novináře a ani emoce již nic moc tady nenapraví. Jde o to upozornit co nejširší okruh nejen na nepoctivce, ale na jádro problému, jinými slovy na kořeny toho, co se tady děje a p r o č se to tady děje.Pan Třešňák to ve svých pěti bodech nemohl postihnout lépe.A pokud až teď hledáte informace, tak to ve Vašem případě,bohužel, taky o něčem svědčí, nemyslíte? Ostatně následná reakce pana Zajíčka to vysvětluje.Víte, ono je to jak s těmi předchozími případy, dobře známými -kdekdo chtěl + 27 % p.a. a vůbec nemyslel "selským rozumem", zda je to reálné.Jak říkají moji zámořští přátelé- zde je bezbřehý hlad po penězích bez elementárních zábran pudu sebezáchovy - tak nějak. Myslím si, že většina shora uvedených příspěvků byla v duchu varování pro další. Ono se totiž již i dříve říkávalo / a platí to dnes obzvlášť /: Chytrý se poučí z vlastních chyb, přechytralý z chyb druhých, jen hlupák se nepoučí nikdy. Takže pokud Vás pane Novotný tyto diskuze jen baví a je to pro Vás legrace, tak pak Vám ,ale hlavně i jiným, takto smýšlejícím,není pomoci a možná, že za nějakou dobu budete hledat "pomoc" po dalším úspěšném investování. Víte, ono skutečně by u nás mělo jít právě o to, aby těch tzv. přechytralých - v dobrém slova smyslu - byla většina a těch hlupáků co nejmíň.Vůbec jsem se nemusel namáhat minule tady psát několik řádků k danému tématu a k mým zkušenostem - pro Vaše zřejmé pobavení. Naštěstí jsem zjistil, že přece jenom existují alespoň nějací -Třešňákové, kterým to myslí a jsou ochotni se se svými zkušenostmi podělit s druhými.Alespoň mne to povzbudilo a panu Třešňákovi děkuji alespoň za ty, kteří se těmito stránkami jen nebaví a není to celé pro ně jen legrace.Ing.Mandát
      Ing.Vlastimil Mandát
  • Pád Private Investors -článek M.Kupky
    21.06.2001 21:18

    Plně souhlasím s analýzou pana M.Kupky.Domnívám se ale, že pozapomněl na jeden celkem důležitý aspekt,totiž na kvalifikační a věkové složení těchto firem. Velmi dobře to na příkladech jiných firem a podobných problémů,ve srovnání se zámořím, rozebírá časopis Euro.Zvláště v posledních číslech jsem až žasnul, kdo v těchto firmách, ale i v našich bankách / !/ na rozhodujících postech sedí.Tím nemyslím zrovna úzký okruh top - managementu, "viditelného " v médiích. Ale mnozí ostatní na nižších, ale také rozhodujících místech -VŠ vzděláním elektroinženýři, strojaři, pedagogové, sociologové atd., atd. , až jsem žasnul. Pak se není čemu divit.A jsou i horší případy, mladíčkové sotva odrostlí středoškolským lavkám, jejichž velikost umu je až na čestné výjimky dána akorát tak velikostí jejich auta nejdražší západní kategorie. Sám jsem vloni chtěl investovat do akcií technologických firem.I když šlo o velmi malý obnos, včas jsem zabrzdil.Když jsem se v jedné firmě ptal právě po složení vedení, jejich kvalifikaci, věku, zkušenostech, co dělali předtím,přítomný personál na mně neskrývaně vyjeveně hleděl, že se jich na to zatím nikdo neptal a co že to prý má "s čuchem na velký byznys" co dělat ?!. Za pár týdnů situace v NASDAQ dala odpověď.Ušetřil jsem. Snad si i v dotyčné firmě na tuto epizodu vzpomněli.Varování pana Kupky by mělo být otištěno palcovými titulky v v nejčtenějších novinách, nikoliv jen na této,byť velmi pěkné a obsahem nesmírně užitečné internetové stránce.Tímto také autorům této stránky děkuji a přeji mnoho dalších úspěchů Ing.Mandát
    • Previti Investori
      22.06.2001 17:01

      Ono jich tech co padnou bude vice, a je tim jen a jen vina mizerna legislativa. Podivejte se do historie a vzpomente si jen na banky jake podvody delaly diky benevolentnim prihmourenim oci vlady. No a ted se horko tezko ucpavaji legislativni diry, a pri tom fofru hasit velke prusery se zapomina na "mensi ryby". Pan Mandat to popsal spravne kdyz se zminil o sebejistych mladicich. Sam pri navsteve Prahy jsem zasel do nekolika "investicnich spolecnosti" kde sebejisti a suvereni mladi hostaplerkove s laptopy na kline mne povysene ustedrovali moudra o investicnich strategiich. A skutecne kecat umeli tak dobre ze pokud bych to byl uz neznal odsud, je mozne, ze bych jim nabehl take. Bohuzel/dik tohle uz zde na zapade bylo ,kdyz koncem 70 let prisli sbejisti mladickove s mlekem na brade s analytickymi kalkulatory ktere byly tenkrat novinkou a pomoci jich (predlaptopovy vek) omracovali nas ruzovymi predpovedmi. A take jsme na to doplatili. Zaver je... 1, nikdy never svemu "brokerovi" protoze ten "Broker" ktery se vam tak laskave venuje je posledni v rade, a jeho "zarucene nejnovejsi typ" ktery vam sdeluje septem, zna i babka od vytahu. 2. pokud nemate primy pristup k zahranicnim trhum, nelezte do nich. Pokud vsak koupite akcie zahranicni firmy vyzadujte doruceni akcii (shares) do vasich rukou. Pokud mate akcie na vase jmeno, nikdo vam je nemuze zproneverit. 3. delejte svuj vlastni vyzkum a pruzkum trhu, dnes on line muzete sledovat svetove trhy v realnem case. 4. pokud prese vsechno chcete pouzit sluzby spolecnosti typu Private Investors, najdete si tu, ktera je ovladana/vlastnena zahranicni spolecnosti. 5. akciovy trh zde na zapade byl vymakavan po 200 let a jeste neni dokonaly, podvody se deji i dnes (je v nich hlavne aktivni jedna nekrestanska nabozenska skupina). Cili co chcete ocekavat od trhu ktery je stary pouze 11 let, a podorovany mizernou legislativou.
      • Hlavu již vzhůru...
        26.06.2001 12:42

        Jste-li rozvážní spekulanti, máte jistě utrpěnou ztrátu doma. Za 13 měsíců dostanete navíc až 400.000,- od Garančního fondu. Jste-li nerozvážní...
  • Koho si zvolit?
    18.06.2001 0:02

    Asi jste už někdo řešil stejný problém, jak dál. Obchodoval jsem přes Online Investor na RMS-systému a teď mi zůstaly akcie u SCP a teď nevím co dál, proto bych chtěl poradit komu dát důvěru a pokračovat v obchodování dál, podmínkou je obchodování online a výše poplatků a "spolehlivost", protože nosit příkazy na pobočku RMS a nevědět, co se děje na trhu mi nepřipadá rozumné. Přemýšlel jsem o FIO, ale potom, co padnul PI s OI, tak nejsem už tak důvěřivý, proto se obracím na vás. Dík
    pepa v.
    • RE: Koho si zvolit ?
      18.06.2001 17:14

      Podle fincentra lze momentalne v CR on-line obchodovat pres Bohm&Partner, Fio, HBS a Sati. RMS lze navic delat primo. Bohm a Fio delaji i USA.
      Honza
  • Ach ti investoři
    11.06.2001 9:14

    Co dodat ke krachu PI ? Asi následovné. Pokud investorům nevadí brokerské firmy, které si zakládají dceřiné společnosti se stejným nebo podobným předmětem podnikání, tak k tomu není co dodat. rb
    RB
  • Emoce do financí nepatří
    05.06.2001 10:26

    Klienti PI s komisionářskou smlouvou = žaloba jednotlivě na všechny členy představenstva a dozorčí rady PI, § 248 Trestního zákona v platném znění, žalovaná částka Stavy portfolií k 18. 5. 2001, Hodnota portfolia CZK portfolio + USD portfolio + úrok. Klienti PI se smlouvou o správě portfolia = čekat.
    • škoda ?
      07.06.2001 17:32

      a trestní zákoník je pouze o míre krvelačnosti, na jak dlouho půjde sedět. Nikoliv o náhradě škody z osobního majetku členů představenstva a dozorčí rady.
      • Škoda vznikla
        07.06.2001 17:44

        Vyčíslení je také jasné. Ovšem toto vše se týká pouze klientů PI s komisionářskou smlouvou, nikdo z PI nesměl na jejich majetek ani sáhnout, pod odpovědnostní trestní. Klienti PI se smlouvou o správě portfolia zmocnili PI, že můžou dělat s jejich penězi v podstatě co chtějí. A to je oč tu běží.
        Pavel Zajíček
        • pro p. Zajicka
          07.06.2001 20:17

          pane Zajicek, s tim ze skoda je jiz ted znama nesouhlasim. chcete-li zkuste mne kontaktovat na dan@tencl.cz
          Dan Tenčl
          • Viz tisková správa KCP
            08.06.2001 17:44

            Tisková správa KCP z 8. června 2001.
            Pavel Zajíček
    • žaloba ?
      07.06.2001 17:22

      u žaloby je problém že ještě žádná škoda fyzicky nevznikla a není ji možné přesně vyčíslit.
      • věta
        14.06.2001 15:19

        Nemůžeme porovnávat podílové listy a akcie.Je jasné,že v druhém případě nakupoval spekulant akcie.Nebo měl podílové listy?:) Přece dlouhodobý investor nemusí kupovat jenom podílové listy,ale také akcie.Ještě jedna věc uniká mi rozdíl mezi spekulantem a dlouhodobým investorem.Díky za odpověd.
        ladislav
        • Věta
          14.06.2001 15:43

          Právě že nakupoval podílové listy a dokonce podílové listy Sporotrendu. Mockrát koupil a mockrát prodal.
          Pavel Zajíček
    • Emoce tam právě patří
      05.06.2001 12:11

      Celý kapitálový trh je založen na emocích, na očekávání a zčásti taky na hospodářských výsledcích podniků. Reálná hodnota akcií neexistuje. Jak vysoký bude poměr PE jednotlivých papírů závisí právě na emocích a náladě investorů. čili patří
      Pavel Hausner
      • Emoce do financí nepatří
        06.06.2001 10:28

        Nepatří, ale jsou.
        Pavel Zajíček
        • Ruleta
          06.06.2001 16:35

          Toto divadlo je nastaveno tak, že organizátor shrábne většinu a hráči si mezi sebe rozdělí menšinu do hry vložených peněz, vyloženě podle náhody. Zaručeně vydělat by se dalo třeba na párech, ale to organizátor vyloučí omezením maximální sázky na pár, sudé, liché ... Kapitálové trhy se liší od rulety zejména tím, že organizátor (ři) si berou velice málo z do hry vložených peněz. Většina vložených peněz se pohybuje mezi hráči. Chytřejší hráči (menšina) zisky stahují a užívají na úkor méně bystrých (většina), kteří nejenže ve hře zisky nechávají, nýbrž i přidávají další peníze. Proto dlouhodobý investor zásadně prodělává a spekulant si žije.
          Pavel Zajíček
          • věta
            09.06.2001 16:16

            O poslední větě pochybuji. Zdůvodněte mi ji (nějaký příklad,statistiky)!
            Ladislav
            • věta
              12.06.2001 12:33

              Prodělek přeci neznamená pouze ztrátu jistiny, nýbrž i nedosažení možností trhu, což dlouhodobý investor nedosáhne. Je totiž pasivní. Spekulant pracuje pořád, přeskakuje, kličkuje ... a zaslouženou odměnou je mu větší profit.
              Pavel Zajíček
              • věta
                12.06.2001 12:53

                Drobný příklad, který již mohu zveřejnit, protože SIS přerušila na chvíli odkup SPOROTRENDU a proto ji budu nejméně rok pouze pozorovat a nedávat tam peníze: Dlouhodobý investor nakoupil 3. 4. 1998 a dnes má 80,22% jistiny, ne zcela přesně počítáno má ztrátu 19,78%, -6,59% p.a.. Za rok 2000 jeden spekulant vydělal 91%, tedy i 91% p.a....
                Pavel Zajíček
          • pro Zuzanu Kořínkovou
            07.06.2001 8:36

            Drahá Zuzanko Dodržuj pravidla pravopisu."Chyběly základy" se píše tvrdé Y. Pro zjednodušení si řekni v duchu- Ty základy, ty telátko.
            noname
            • Zkušenost, slušnost a pokora...
              07.06.2001 11:09

              Neznám Zuzanu Kořínkovou, ani pány zPI, ani pana (ní) noname. Nemyslím si však, že na finančních a kapitálových trzích je zase až tak podstatné i či y. V příspěvku Zuzany Kořínkové by se dalo polemizovat spíše s obsahem, nicméně slušně, s pokorou.
              Pavel Zajíček
      • souhlasím
        05.06.2001 12:18

        souhlasím. Býci a medvědi totiž nejsou zvířata ale emoce makléřů. Kukla s Tejkalem měli pro tituly jako je ADCT, PMCS, JNPR, CHKP, VERT velmi silné emoce. Na druhou stranu jim chyběli základy slušnosti a navíc byli diletanti. Nebo podvodníci, to at si každý zdůvodní sám.
        Zuzana Kořínková
        • Emoce do financí nepatří
          06.06.2001 9:08

          Hodinky nejsou holinky. Tvrzení, že emoce do financí nepatří, nevylučuje, že tam jsou. Úspěšní jsou ti, co jim nepodléhají. Kdyby ale ve financích nebyli lidé podléhající emocím, nefungovalo by to. Závěr: v tvrzení, že emoce do financí nepatří, je implicitně obsaženo tvrzení, že tam jsou. Takže co jste mi chtěli sdělit?
          Pavel Zajíček
          • Pravdu máte všichni
            06.06.2001 9:54

            Je otázka co jsou to finance. To je široký pojem. Finance se týkají například i pokra. Tam emoce patří a cílem je umět je skrýt. Významnou součástí financí jsou kapitálové trhy. Emoce ovlivňují tyto trhy více než fundamentální údaje. To je fakt, možná to není dobře, ale nemá cenu proti tomu bojovat. Do bankovnictví a podnikání emoce nepatří.
            Tomáš Straka
  • No já teda nevím
    01.06.2001 16:41

    Nechci se přít s některými "řečníky" tohoto fóra, nicméně není dost málo plakat teď nad rozlitým mlékem? Co tihle rádoby investoři dělali, když někomu svěřují své peníze??? Už když kupujete nějakou maličkost v obchodě dbéte na to, aby byla funkční a tady jsou lidé, kteří někomu svěří až miliony a přitom o něm dopředu nic neví! Má to logiku?
    Josef Kloboučník
    • Otazka pro pana Kloboucnika.
      01.06.2001 21:56

      Zdalipak jste si uz procetl bilance Vasi banky, kam si ukladate penize? Uz jste prozkoumal, kdo sedi v predstavenstvu, v dozorci rade apod.? O vysledcich hospodareni mate jiste stale nejaktualnejsi informace. Ale Vy jiste nebudete tak duverivy a nenaletite na tyto sice oficialni ale Vami osobne neproverene informace.Tady pomuze jen prunik k nejtajnejsim (neoficialnim) informacim. A na tomto miste se ptam, jak Vy to teda delate. (Pozn.: Nejsem klientem PI, presto se domnivam, ze ti maji pravo se velmi hlasite ozvat.)
      F.S.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:00Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university