Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Makroekonomická prognóza ČNB: Opatrný optimismus (opak.)

04.05.2001 12:29
Autor: 

ČNB zveřejnila aktualizaci svých makroekonomických prognóz. Ve zkratce lze říci, že charakteristickými rysy české ekonomiky by měly být relativně stabilní inflace při mírném růstu ekonomiky a prohloubení vnější nerovnováhy.

Nejdůležitější je samozřejmě prognóza inflace, neboť podle ní by se měla řídit rozhodování bankovní rady o úrokových sazbách. ČNB snížila prognózu růstu spotřebitelských cen na 3,3% až 4,4% z 3,6% až 4,8%. Ke snížení prognózy přispěly mimo jiné velmi příznivé hodnoty únorové a březnové inflace. Navíc se prozatím zdá, že by vývoj cenové hladiny neměl být překvapen žádným mimořádným faktorem ani v blízké budoucnosti. Z analytického pohledu je však zajímavější zveřejnění prognózy pro září příštího roku, tedy prognózy na šest čtvrtletí dopředu. V této délce někdy bývá odhadováno zpoždění v transmisním mechanismu měnové politiky, tj. zpoždění, s nímž reaguje inflace na změnu úrokových sazeb. Tolik říká teorie, česká praxe prozatím neumožnila identifikovat délku tohoto zpoždění v české ekonomice. ČNB odhaduje, že v září 2002 by se měla inflace pohybovat v intervalu 3,4% až 4,8%, tedy spíše v horní polovině inflačního cíle. ČNB přešla na cílování postupně se posouvajícího inflačního pásma s počátkem v lednu 2002 (3-5%) a koncem v prosinci 2005 (2-4%). Pro září 2002 implicitně vyplývá cílový interval 2,83% až 4,83%. Prognóza Patrie pro září 2002 činí 4,6%. Směr vývoje inflace tedy odhadujeme obdobně jako ČNB. Inflační prognóza na šest čtvrtletí dopředu naznačuje, že i přes snížení prognózy pro konec letošního roku je pravděpodobný spíše scénář stabilních úrokových sazeb, než spekulace na jejich další snížení.

ČNB zůstává tradičně skeptická v odhadu tempa růstu hrubého domácího produktu. Svou předchozí prognózu pro letošní rok 1,7% až 3,7% upřesnila na 2,3% až 3,3%. Střed prognózy se tak téměř nezměnil. Naše prognóza ukazuje na růst 3,0%, stejně jako prognóza Mezinárodního měnového fondu. Prognózy ministerstva financí či některých politiků se pohybují dokonce kolem 3,5% a výše. V příštím roce by měla podle ČNB ekonomika růst tempem 2,4-3,4%. Patria počítá s růstem na úrovni 3,8%.

Obdobný soulad lze nalézt mezi odhadem vývoje nezaměstnanosti v letošním roce. ČNB odhaduje, že na konci roku se bude míra nezaměstnanosti pohybovat v intervalu 7,6-8,6%. Naše prognóza ukazuje na 8,4%, což lze považovat za srovnatelné. Nicméně pro rok 2002 předpokládá ČNB pokles do intervalu 7,0-8,0%, což vzhledem k očekávanému pouze mírnému zrychlení růstu ekonomiky považujeme spíše za optimistický scénář. Náš odhad se pohybuje na úrovni 8,0%.

Negativní informací je však očekávané prohloubení vnější nerovnováhy. Podle odhadu ČNB by měl schodek běžného účtu dosáhnout v letošním roce 5,0% HDP, což již někdy bývá považováno za mez obezřetnosti pro zahraniční investory. Na rozdíl od předchozích poměrně optimistických zpráv je tato prognóza spíše varováním. Struktura ekonomika je dnes sice jiná, ale při souhře negativního vývoje v ostatních rozvíjejících se ekonomikách, prohlubování schodku veřejných financí a zpoždění v privatizaci by se mohla dostavit korekce v podobě oslabení měny. Některé zahraniční instituce nehodnotí vývoj v ČR příliš příznivě v otázce stability současného hospodářského vývoje.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data