Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Spotřebitelské ceny v březnu: Inflační bezvětří

09.04.2001 9:14
Autor: 

Spotřebitelské ceny se v březnu zvýšily o 0,1%. Nulovou změnu vykázala čistá inflace. Meziroční hodnota inflace měřené indexem spotřebitelských cen se zvýšila na 4,1%, čistá inflace setrvává na 2,9%. Jádrová inflace také vykázala nulový přírůstek.

Na rozdíl od předchozích měsíců byl cenový vývoj v březnu pestrý. Zatímco některé ceny výrazněji klesaly, jiné neočekávaně rostly a další zas podle očekávání stagnovaly. Výsledkem této pestré směsi cenových změn je velmi mírné zvýšení spotřebitelských cen.

Snad největším překvapením je zvýšení cen tepla o 0,7%. Úprava limitů pro tyto administrativně ovlivňované ceny sice proběhla v lednu, poskytovatelé však nevyužili plně povoleného zdražení ihned na počátku. Zčásti se tak přesunulo na březen. Právě tento fakt způsobil, rozdílný vývoj indexu spotřebitelských cen a čisté inflace. Tyto ceny totiž nejsou zahrnuty do čisté inflace, a ta se tak vyvíjela podle očekávání.

Nezklamaly tradiční sezónní efekty. V březnu obvykle klesají ceny ve skupině rekreace a kultura. Příčinou bývá především výprodej tuzemských zimních rekreačních pobytů, při němž výrazně klesají ceny. Ani letos tomu nebylo jinak a tyto ceny poklesly o 4,4%.

V březnu ještě dozníval pokles cen pohonných hmot, jež klesly o 0,9%. Pokles cen pohonných hmot je především důsledkem poklesu cen ropy na světových trzích a dovozních cen ropy a ropných výrobků na přelomu loňského a letošního roku.

Pro příznivý vývoj inflace je důležitý vývoj cen potravin, jež v březnu stagnovaly. Již několik měsíců klesají ceny masa, především hovězího. V březnu hovězí maso zlevnilo o 2,8%. Na poptávce po hovězím a jeho ceně je patrný vliv obav z nemocí, které ohrožují bezpečnost konzumace hovězího masa. Prozatím se zdá, že se klesající poptávka po hovězím neodrazila v růstu cen jiných druhů masa. Vepřové zlevnilo o 0,9%. Ceny kuřat sice vzrostly, ale jen velmi mírně. Pokles cen masa byl kompenzován zdražením čerstvé zeleniny a jižního ovoce. Protože i většina ostatních potravin vykázala mírné zdražení, je výsledkem stagnace cen potravin. Inflační čísla skončila víceméně podle očekávání. Ve vývoji inflace stále nejsou patrné poptávkové tlaky na růst cen. Spotřebitelská poptávka sice roste, ale poměrně uměřeným tempem, jak ukázaly údaje o hrubém domácím produktu, což nedává výrobcům ani obchodníkům příliš prostoru pro výraznější zdražování.

Vzhledem k tomu, že všechny údaje o vývoji reálné ekonomiky z nedávné doby byly velmi příznivé, není důvodu, aby ČNB podporovala růst ekonomiky snižováním úrokových sazeb. Inflace je sice nízká, stejně jako inflační prognózy, změna parametrů měnové politiky by však již jen ztěží ovlivnila cenový vývoj v letošním roce.

Očekáváme, že na konci roku dosáhne inflace měřená indexem spotřebitelských cen hodnoty 3,8%, u čisté inflace očekáváme 2,7%. Tyto hodnoty podle nás neimplikují nutnost uvolnění měnových podmínek.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.