Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze dne 22. 2. 2001

06.03.2001 10:07
Autor: 

Následuje úplné znění zápisu ze zasedání bankovní rady dne 22.2.2001, na kterém byly nečekaně sníženy všechny klíčové sazby.
Bankovní rada zahájila jednání vyhodnocením nových ekonomických údajů. Lednové údaje o cenovém vývoji nepotvrdily předchozí obavy z možného negativního dopadu lednového přeceňování do inflace. Přepočet inflačních indikátorů dle nového spotřebitelského koše, který mohl přispět k akceleraci inflačních očekávání, nevyslal inflační impuls. Proto nebylo třeba korigovat ekonomický výhled. Při nenaplnění uvedených dvou inflačních rizik lednové projekce se čistá inflace bude dle dostupné prognózy pohybovat koncem roku 2001 v dolní polovině cíle. Pokles inflačních očekávání je patrný ze šetření prováděného ČNB a je také do jisté míry indikován poklesem dlouhého konce výnosové křivky, který je zároveň odrazem očekávání trhu o budoucích akcích centrální banky.

Lednové údaje o vývoji reálné ekonomiky byly v souladu s očekáváními. Agregátní poptávka předbíhá agregátní nabídku velmi mírným tempem. Tento předstih se projevuje v deficitu obchodní bilance financovaném přílivem přímých zahraničních investic. Oživení hospodářského růstu je pozvolné. Tržby v jednotlivých sektorech rostou rozdílnými tempy, což signalizuje pokračování strukturálních změn. Zpomalování poklesu zaměstnanosti může indikovat postupné uzavírání produkční mezery. Prozatím však mzdové nákladové tlaky inflační vývoj neohrozí. Ceny průmyslových výrobců rostly oproti původnímu předpokladu mírnějším tempem. Zároveň dochází k odeznívání dopadů vnějšího nákladového šoku.

Po vyhodnocení nových ekonomických údajů bankovní rada analyzovala možné reakce měnové politiky. Prioritní cíl měnové politiky je dle dostupných údajů zajištěn. Lednové údaje spolu s mírným apreciačním trendem kurzu koruny zvyšují pravděpodobnost, že se čistá inflace bude koncem roku pohybovat v dolní polovině inflačního cíle. Jen velmi pozvolné oživování hospodářského růstu dává – spolu s vyhodnocením dalších indikátorů - podnět k úvaze, zda mírné snížení sazeb není adekvátní reakcí měnové politiky.

Proti tomuto návrhu byla zvažována alternativa ponechat sazby na stávající výši. Zazněl názor, že již v současnosti se růstová dynamika ekonomiky podle dostupných analýz pohybuje nad pravděpodobným potenciálním růstem a dochází již tedy k postupnému uzavírání produkční mezery. Toto uzavírání produkční mezery může kolidovat s efektem zvolnění měnové politiky. Jako další argument byla uvedena nízká hladina reálných sazeb z vkladů. Pozornost byla věnována hospodaření veřejného sektoru. Fiskální deficity jsou významným faktorem, který formuje národohospodářský rámec. Nové informace o úvahách o dodatečném poptávkovém impulsu byly označeny za znepokojivé.

V této souvislosti bylo prodiskutováno téma flexibility nástrojů centrální banky. Bylo řečeno, že některá rizika uváděná jako argumenty pro ponechání sazeb mají střednědobý charakter a že je adekvátní reagovat na ně ve chvíli, kdy se stanou aktuální z hlediska inflační prognózy. Za podstatný faktor byla označena délka měnové transmise. Pozornost byla také věnována vývoji výnosové křivky, jejíž delší konec v posledním období poklesl. Změna tvaru výnosové křivky znamenala zmírnění měnových podmínek. Diskutován byl vliv případné změny repo sazby na tvar výnosové křivky, který závisí na tom, zda byla změna repo sazby finančními trhy očekávána. Bankovní rada věnovala část diskuse problematice kurzu. Bylo řečeno, že kurz koruny se navrátil k tendenci mírného zhodnocování, která je patrná z vývoje efektivního nominálního i reálného kurzu. Mimo této tendence, která může být v souladu s růstem produktivity, bude kurzový vývoj v příštích několika letech ovlivňován přílivem kapitálu spojeného se zahraničními investicemi a privatizačními projekty vlády. Mění se také vnější prostředí. Efektivní úrokový diferenciál se po poklesu sazeb v USA zvýšil. Bankovní rada konstatovala, že vývoj devizového kurzu je důležitým faktorem, který ovlivňuje domácí ekonomiku a že devizové intervence patří mezi instrumenty centrální banky, které je bankovní rada připravena použít v případě potřeby.

Na závěr jednání rozhodla Bankovní rada ČNB snížit limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace ČNB o 0,25 p.b. na úroveň 5%. Šest hlasů bylo pro tuto variantu, jeden hlas byl pro variantu ponechat sazby na stávající výši. Bankovní rada ČNB dále jednomyslně rozhodla snížit diskontní sazbu na 4% a lombardní sazbu na 6%. Nadále se bude diskontní a lombardní sazba měnit paralelně s pohybem repo sazby, kromě mimořádných okolností, kdy si bankovní rada vyhrazuje právo odchýlit se od tohoto pravidla. Diskontní a lombardní sazba tak ztrácí signální význam pro nasměrování měnové politiky.

Komentář k zápisu ze zasedání bankovní rady bude zveřejněn do 11:00 hod.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university