Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze dne 21. prosince 2000

09.01.2001 13:05
Autor: 

Následuje úplný text záznamu ze zasedání bankovní rady

Bankovní rada zahájila jednání diskusí o projekci hospodářského vývoje. Česká ekonomika vstupuje do roku 2001 s příznivými vyhlídkami inflace a s pozvolně se oživujícím hospodářským růstem. Dosažený ekonomický růst generuje jen mírné poptávkové inflační tlaky. Tomu odpovídá inflační prognóza pro rok 2001, jejíž střed se nachází mírně pod středem inflačního cíle. Kurz koruny je stabilní. Deficit běžného účtu je financován přílivem zahraničních investic. Dopady externího nákladového šoku odeznívají v souladu s předpoklady o jeho dočasném charakteru.

Bankovní rada projednala rizika uvedeného scénáře. Shoda byla na nutnosti sledovat vývoj platební bilance, který může být výrazně ovlivňován deficitem běžného účtu a zároveň restrukturalizací portfoliových investic. Zazněly názory, že základní scénář prognózy inflace přeceňuje některé inflační tlaky především v kurzové a měnové oblasti a že prognóza inflace by po zohlednění těchto rizik směrovala pravděpodobně do dolní poloviny cíleného intervalu. V této souvislosti bylo řečeno, že na vývoj peněžní zásoby v příštím roce může mít nadále omezující vliv probíhající restrukturalizace bankovního sektoru. Dále bylo uvedeno, že očekávané zpomalení hospodářského růstu v Evropě bude také protiinflačním faktorem.

Na druhou stranu bylo upozorňováno na inflační rizika, která mohou naopak vychýlit prognózu inflace směrem nahoru. Skokový nárůst regulovaných cen počátkem roku 2001 a vývoj PPI, který je vychýlen směrem nahoru externím šokem, může vyvolat zhoršení inflačních očekávání. Bylo uvedeno, že česká ekonomika se nachází v regionu, který je charakterizován jednocifernou klesající inflací. Pokud by došlo ke zvýšení inflace CPI nad stávající úroveň, byl by to trend odlišující českou ekonomiku od sousedních zemí.

Bankovní rada dále diskutovala dvě oblasti ekonomického vývoje, které mohou narušit stabilní národohospodářský rámec. První oblastí diskuse byl mzdový vývoj, který by mohl být za určitých podmínek zdrojem nerovnováh. Bylo řečeno, že sektorová mzdová diferenciace se nemusí projevit na celkových číslech a že podnikatelská sféra čelí tvrdému rozpočtovému omezení. Zazněl ale také názor, že přenesení mzdové nákazy do sektorů, ve kterých neroste produktivita práce odpovídajícím tempem, je inflačním rizikem. Narůstání deficitu veřejných rozpočtů bylo druhou oblastí diskuse. Bankovní rada se v této souvislosti věnovala otázce autonomního zpřísňování měnových podmínek, ke kterému dochází vzhledem k nárůstu dlouhodobých úrokových sazeb, a diskutovala o souvislosti tohoto vývoje se zvýšenou potřebou financovat deficity veřejných rozpočtů. Toto téma bylo označeno za potenciálně měnově relevantní a byla vyslovena shoda o nutnosti dalších analýz zmíněné souvislosti.

Bankovní rada označila obě výše zmíněné oblasti za rizikové s tím, že jejich dopad na inflační vývoj nebude zřejmě pozorován v příštím roce. Jde ale o faktory, které - pokud nedojde ke změně některých stávajících trendů a adekvátní reakci hospodářských politik - mohou ve střednědobém horizontu zkomplikovat národohospodářský vývoj. Diskuse o měnově-politických opatřeních v příštím roce bude orientována více na domácí fundamentální faktory na rozdíl od předchozích diskusí, které byly - vzhledem k rozsáhlým externím šokům – do jisté míry zaměřeny na uplatnění institutu výjimek v situaci cenových šoků.

Bankovní rada jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni.

(Zdroj: www.cnb.cz)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m