Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČTK: Analytici: Havel vybral guvernéra dobře, politika ČNB se nezmění

25.11.2000 20:15
Autor: 

PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Za dobrou volbu považují ekonomové nové osobnosti v bankovní radě České národní banky, které vybral prezident Václav Havel. Zdeněk Tůma, kterého bude prezident jmenovat guvernérem, bude stát zejména před úkolem zmírnit politické napětí panující kolem centrální banky. Odborníci přitom očekávají, že pod jeho vedením zůstane ČNB protiinflačně zaměřena, vyplynulo z ankety ČTK.

Prezident Václav Havel dnes rovněž oznámil, že dalšími členy bankovní rady se stanou Michaela Erbenová pracující dosud v Komerční bance a Jan Frait, který vyučuje monetární ekonomii na Vysoké škole báňské v Ostravě. Na místo viceguvernéra se posune člen bankovní rady Luděk Niedermayer.

"Domnívám se, že nelze očekávat výrazné změny měnové politiky, protože jak guvernér, tak oba viceguvernéři jsou stálými členy bankovní rady a jejich názory výrazně ovlivňovaly měnovou politiku již nyní," uvedl David Marek z Patria Finance. Jednou z největších výzev nového guvernéra bude podle Pavla Sobíška z Bank Austria Creditanstalt zlepšení vztahů mezi ČNB a klíčovými politiky. "Obávám se ale, že dnešní výroky řady z nich mu startovací pozici poněkud zkomplikovaly. Za předpokladu platnosti novely zákona o ČNB bude zmírnění napětí důležité nejen pro zvýšení renomé země v zahraničí, ale i pro hladké fungování samotné ČNB," řekl.

"Co bude pro některé politiky problémem, je vazba Tůmy i Erbenové na Patrii," podotkl Miroslav Singer z Expandia Finance s tím, že na druhé straně je Tůma zastáncem transparentnosti ČNB a měl by zvládnout tuto linii prosadit.

Podle informací ČTK proti jmenování Erbenové do bankovní rady mířila i prohlášení odcházejícího guvernéra Josefa Tošovského a ministra financí Pavla Mertlíka. Mertlík dnes upozornil prezidenta, že jmenování některých uvažovaných kandidátů do bankovní rady České národní banky by vedlo k její politizaci. Tošovský již ve čtvrtek řekl, že by považoval "za nešťastné" takové složení bankovní rady, které by bylo "politicky kontroverzní".

Analytici však hodnotí Erbenovou i Fraita dobře. "Frait a Erbenová jsou známí jako erudovaní odborníci na makroekonomiku se zkušenostmi převážně z akademické oblasti a mají tedy předpoklady pro kvalifikované rozhodování ohledně otázek politiky ČNB," řekl Sobíšek. Musí však prokázat i manažerskou zdatnost, dodal.

Pro Singera je pak velmi příjemným překvapením jmenování Fraita, který je znám jako vynikající odborník, navíc nezatížený vazbami na pražské finanční nebo politické skupiny.

Pokud jde o další vnitřní fungování ČNB a její komunikace s veřejností, budou podle analytiků závislé na přerozdělení odpovědností odstupujících členů, což prozatím zůstává otevřené.

Proces výběru nových lidí do bankovní rady považují analytici za poměrně dobře připravený. "Proces je transparentnější, než tomu bylo v únoru 1999," řekl Petr Zahradník z Conseg Finance. Tehdy prezident jmenoval čtyři nové členy bankovní rady naprosto překvapivě, zatímco nyní podává pravidelně informace o konzultacích. Prezident nejen splnil, ale i překonal rámec toho, co mu předepisuje zákon, míní Zahradník.

"Pod nesmírným tlakem médií se v poslední fázi procesu Hrad poněkud zlepšil," dodal Singer.

Martina Patočková dp

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů