Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

26.01.2006 11:47
Autor: KBC/Patria

MOL vypsal tendr na dodávku bionaftových komponent
MOL vyzval k nabídce na dodávku bio-naftových komponent nebo rostlinného oleje na výrobu bionafty, vzhledem k požadavku EU přidávat bionaftu do paliv. Smlouvy budou uzavřeny na dodávky v období 2008-2014. MOL očekává, že zakoupí 150 kilotun bionaftových komponent ročně, když nařízení EU vyžaduje nahradit do roku 2010 5,75 % spotřeby fosilních paliv bionaftou. Společnost nám včera oznámila, že bionafta stále není hlavním prvkem její strategie, a že se domnívá, že příspěvek bionafty k celkovému prodeji paliv bude omezený i z dlouhodobého hlediska. Zatímco bionaftové komponenty (hlavně lisovaná řepa a rostlinný olej) mohou být rovnou přimíchány do naftových paliv, maďarská biobenzínová strategie je stále velkou neznámou. MOL se snažilo přimět maďarskou vládu zakázat přimíchávat ethanol přímo do benzínu, když argumentovala, že by to mohlo snadno vést ke ztrátě kontroly nad spotřební daní a případným daňovým únikům. Nicméně MOL říká, že ethanol může být přeměněn na ETBE (ethyl-terc-buthyl-ether), aditivum, které by mohlo zvýšit oktanové číslo benzínu. Vzhledem k tomu, že by tuto přeměnu provádělo MOL a následně by přimíchávalo toto aditivum do benzínu (stejně jako v případě bionafty), vláda by si proto mohla uchovat kontrolu nad objemem prodaného paliva a tím pádem i nad zaplacenou spotřební daní. A co je pro MOL ještě důležitější je fakt, že by se mohlo stát monopolem v oblasti nákupu bioethanolu a tím pádem i zaznamenat významné zisky v oblasti biopaliv. Vláda by o regulaci biopaliv měla rozhodnout později tento rok. MOL dále oznámilo, že plánuje investovat 8 mld. HUF (zhruba 32 mil. EUR) do výstavby ETBE továrny v Tiszaújváros. Tato nová továrna by měla být spuštěna na začátku příštího roku, když spotřební daň na benzín s menším jak 4,4% podílem biokomponent od července 2007 poroste. Tender na bionaftové komponenty je z hlediska ceny akcií MOL neutrální, zatímco nedávné rozhodnutí vlády o regulaci biopaliv má strategický význam. I nadále doporučujeme Držet akcie s cílovou cenou 22 650 HUF za akcii.

PGNiG: Spotřeba zemního plynu v Polsku dosahuje rekordních výšek
PGNiG včera oznámila, že spotřeba zemního plynu v Polsku dosáhla v úterý rekordní hodnoty 63,5 mil. m3 po pondělním rekordu 61,5 mil. m3. Generální ředitel distribuční společnosti Gaz System řekl, že denní deficit je zhruba 1,5-2,0 mil. m3 a je v současnosti pokryt díky nižším dodávkám některým průmyslovým spotřebitelům (zejména se to týká elektráren a výrobců hnojiv). Akcie PGNiG včera stouply, po spekulacích, že silná poptávka po zemním plynu zvýší zisk za první čtvrtletí a znovu vynese na světlo otázku ceny plynu. S prvním argumentem nesouhlasíme. V důsledku nižších dodávek z ukrajinských plynovodů musí PGNiG nakupovat zemní plyn na volném trhu za daleko vyšší cenu než je cena dlouhodobě sjednaná, zatímco sazby odběratelů jsou v celém čtvrtletí jednotné. Navíc nedávné obavy o pravidelnost a stabilitu dodávek plynu mohou znamenat, že se domácnosti začnou poohlížet po alternativních zdrojích vytápění, což by dlouhodobé vyhlídky PGNiG činilo poněkud méně atraktivními. V současnosti nicméně nepovažujeme za nutné revidovat naše předpovědi na prodej objemu plynu PGNiG. I nadále doporučujeme Držet s cílovou cenou 3,50 PLN za akcii.

BRE Bank zvažuje částečný prodej Skarbiec AM
Podle titulní zprávy polského deníku Parkiet, zvažuje BRE Bank prodej části ze své 100% vlastněné dceřiné společnosti, zabývající se správou aktiv, svojí mateřské společnosti Commerzbank. Podle generálního ředitele Slawomira Lachowskiho by to znamenalo posílení pozice vzájemného fondu na polském trhu. Kvůli méně agresivní strategii Skarbiec AM poklesl její podíl na začátku roku 2005 z 5,17 % (spravovaná aktiva 2,5 mld. PLN) na 3,85 % (spravovaná aktiva 2,05 mld. PLN) ve 3Q05. Rozhodnutí o velikosti prodaného podílu (51 nebo 49 %) bude přijato v 1Q06. Hodnota Skarbiec AM se odhaduje zhruba na 92 mil. PLN (na základě podobných nedávno uskutečněných transakcí). Účetní hodnota společnosti byla na konci roku 2004 77,3 mil. PLN. Zatímco býci na trhu nepochybně zdůrazní možnosti pro kapitálový zisk, my bychom naopak zdůraznili, že prodej je důsledkem neúspěchu banky v oblasti správy aktiv (původně jeden ze tří pilířů banky), a že příchod Commerzbank jako přímého investora asi nezpůsobí žádnou pozitivní změnu. Trvá naše doporučení Prodat.

Bank Pekao/BPH: Unicredito musí předložit dokumenty do 6. února
Po nedávných zprávách v tisku, že komise pro bankovní dohled, složená jak z členů vlády tak i představitelů centrální banky, záměrně zdržuje svoje rozhodnutí o převzetí Bank BPH Unicreditem, vydala Polská centrální banka tiskové prohlášení na svou obranu. Centrální banka uvedla, že generální inspektorát komise pro bankovní dohled obdržel 19. ledna dopis od Unicredita, ve kterém se uvádí, že Unicredito hodlá předložit všechny požadované dokumenty (požadavek z října 2005) do 6. února. Unicredito zároveň očekává, že polské úřady budou jednat také o nedávných dotazech Unicredita na jednání plánovaném na 8. března. Neočekáváme, že tato zpráva bude mít významný vliv na dnešní cenu akcií, když je pouze pokračováním v dlouhém čekání na rozhodnutí polských regulačních úřadů.

Netia: Novator plánuje navýšení svého podílu na 33 %
Netia oficiálně potvrdila, že současný podíl Novatoru je po nedávné veřejné nabídce 22,37 %. Navíc Novator plánuje navýšit svůj podíl na 33 % během následujících 12 měsíců. Novátor musí požádat o schválení Úřad pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele, v případě, že jeho podíl přesáhne 25 %, a proto musel oznámit svůj záměr už nyní. Novator pravděpodobně bude v příštích měsících další akcie kupovat na volném trhu než aby oznámil další veřejnou nabídku. Při jakémkoliv posílení doporučujeme Prodat.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.