Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blesková anketa: na stránkách Patria.cz se šíří europesimismus - pouze 51% uživatelů hodlá hlasovat pro vstup do EU

Blesková anketa: na stránkách Patria.cz se šíří europesimismus - pouze 51% uživatelů hodlá hlasovat pro vstup do EU

12.06.2003 11:49
Autor: 

Průběžné výsledky bleskové ankety o hlasování uživatelů stránek Patria.cz indikují, že se minimálně na našich stránkách šíří europesimismus. Pro vstup do Evropské unie bude totiž podle našeho zjištění hlasovat "pouhých" 51 procent návštěvníků našich stránek, naopak velmi vysoký podíl získávají odpůrci vstupu do unie (48%). Počet dobrovolných respondentů se za posledních 24 hodin více než zdvojnásobil na 706, pozice odpůrců vstupu do unie se přitom překvapivě zvyšuje.

Včera jsme vyzývali k účasti na hlasování v naší anketě s tím, že se s rostoucím počtem odpovědí přiblíží odhad realitě. Dalo se přitom očekávat, že se bude zvyšovat podíl odpovědí ANO pro Evropu. Výsledky působí tedy mírně překvapivě a minimálně poskytují (doufáme, že jen málo zkreslený) obrázek o struktuře našich čtenářů.

Ukazuje se, že podpora vstupu do Evropské unie není, alespoň u některých segmentů obyvatel, tak jednoznačná, jak je obvykle prezentováno. Věříme přitom, že analýzy na stránkách Patria.cz nejsou jednostranné a neobjektivní, i když subjektivní pohled autora nelze nikdy vyloučit.

Do referenda zbývá již jen pár dní, stejných pár dní zbývá do uzavření bleskové ankety Patria.cz. I dnes apelujeme na účast v anketě, hlasujte ZDE.


Váš názor
  • Negativni vysledek referenda by mohl mit tezke nasledky
    13.06.2003 12:03

    Panove, podivejte se na mapu! Nejsme Svycarsko a nikdy z ČR jeho obdobu neudelame. Vsechny nase banky vlastni totiz materske banky ze zemi EU. I Svycarsko bude asi muset brzy zrusit anonymni vklady. Nejsme ani Norsko, nemame ropu, ani plyn.Domnivam se, ze nepripojeni se k EU by vedlo Volkswagen k odchodu z CR kvuli celni bariere. Z obdobnych duvodu by byly pretrhany vsechny obchodni a kooperacni vazby se Slovenskem. Priliv zahranicnich investic by se v podstate zastavil, Kc by prudce oslabila, dovozy by zdrazily, inflace by dramaticky vzrostla...nebo nemam pravdu?
    Ivan Reus
    • předem rozhodnuto
      13.06.2003 12:15

      ... takže přiznáváte, že tam prostě MUSÍME, a nemá smysl vůbec o tom uvažovat ani hlasovat, protože jinak nám napaří vysoká cla :(((( super, ale to mě na tom právě štve! Cítím se jako kdybych musel podplácet, protože někdo jinej podplácí také - a to nechci, byť by se mi na pár let díky oslabení koruny a odchodu investorů snížil možná životní standard. ... A krom toho, nevěřím, že by VW tady zavřel továrnu a odešel. A ještě jeden úhel pohledu - až budeme pár let v EU tak se firmy akorát posunou dále na východ - co asi teď probíhá v Německu??? Vaše úvaha je jasná, ale krátkozraká - Němci přes nás budou vždycky jezdit a vždycky budou jezdit do Prahy apod.
      Láďa
  • hlasování
    12.06.2003 15:06

    Výsledky hlasování na patria.cz mě velice překvapují. Očekával bych, že čtenáři na tomto serveru jsou ekonomicky vzdělaní lidé, kteří mají o EU dostatek informací. O EU nemám žádné iluze, ale pokud zhodnotím pozitiva a nagativa vstupu, tak z ekonomického hlediska pozitiva prevažují. Byl bych rád, kdyby mi někdo,kdo hlasoval NE vysvětlil ekonomické důvody svého rozhodnutí. Ale rád bych slyšel konkrétní argumenty a ne laciné řeči o ztrátě suverenity nebo řeči o tom, že Švýcarsku a Norsku se mimo EU daří také dobře.
    Ondra
    • ano x ne
      12.06.2003 17:16

      Potřebujeme vynikajíci inženýry,konstruktéry, technology, kteří obstojí na celosvětovém trhu, ne nějaké žvanily kteří získali své dovednosti v žebrání o různé dotace a fondy za minulého režimu.
      Milan
      • Kde je potřebujeme?
        12.06.2003 19:24

        Super špičkový lidi půjdou tam kde sjou super špičkový podmínky a platy. To nebude tady pokud to vláda tady nevytvoří. Začleněním do EU se vzdáváme této možnosti.
    • ano x ne
      12.06.2003 15:36

      Právě proto, že tu jsou ekonomicky vzdělaní lidé, tak je výsledek takový, jaký je. Mohl byste Vy znovu doložit ta pozitiva ... kromě toho, že do EU musíme, aby se od nás zahraničí neodvrátilo ... prostě ta "čistá" pozitiva? Já se pokusím nastínit pár negativ, která vychází z toho, že ekonomiky v Evropě nejsou stejné, ani chování lidí 1. samostatná měnová politika lépe odráží specifika domácí ekonomiky a může zabránit přenosu negativních šoků (např. poklesu HDP v zahraničí), prostě lépe "sedne" ekonomice. Připouštím sice, že samotný vstup bude pozitivně působit na ČR, ale jak dlouho??? 2. Vám se líbí rozpočtová politika EU? Dotace zemědělství, přerozdělování? Nejste zřejmě zastáncem volného trhu (a EU také ne). 3. konkrétní čísla sice nemám, ale dokážete my Vy vysvětlit, proč bychom v roce 2015 měli mít růst HDP nižší mimo unii než uvnitř? 4. nikdo (krom Miltona Friedmana) se nezmiňuje o možném rozpadu EU, nebyli bychom potom lépe, kdybychom zůstali teď mimo? 5. při hodnocení negativ doporučuji různé teoretické výzkumné práce o konvergenci, měnových zónách apod. Orázek si můžete udělat i po přečtení zprávy vlády Velké británie (i když ta je už o euro, nicméně my se vstupem do EU se zavazujeme k přijetí eura).
      Luboš
      • re ano x ne
        12.06.2003 15:49

        Ja jsem nehovoril o prijeti Eura,ale o vstupu do EU. Euro prichazi v uvahu az koncem desetileti a to pouze v pripade, ze splnime jista kriteria, ktera s touto vladou jeste dlouho splnovat nebudeme:) Ted neco k pozitivum vstupu: 1) Odpadnou cla, coz podpori zahranicni obchod, na kterem je nase mala ekonomika zavisla. 2) Zvysi se konkurence, coz jiste par podniku neprezije, ale ty co preziji budou potom na svetove urovni. 3) Zemědělská politika EU se mi nelibí vůbec a podle mě je to největší slabina EU. Rozpočtová politika a vize sociálního státu se mi také nelíbí. Je ale zřejmé, že se tyto oblasti budou muset reformovat, jak je vidět na příkladu Německa. A právě pokud budeme členy, můžeme se aktivně podílet na těchto změnách. 4) Myslím si, že v budoucnosti budeme růst více spíše pokud budeme členové EU, než jako nečlenové. Všichni velcí investoři do naší republiky šli s tím, že do EU vstoupíme. V případě opačného rozhodnutí by se mohlo stát, že své investice přesunou do jedné z ostatních devíti zemí, která by se členem stala. Proč by totiž zůstal u nás a při vývozu do EU platil cla, když může vyrábět např. na Slovensku, v Polsku či Maďarsku a vyvážet bez cel???
        Ondra
        • re: re ano x ne
          12.06.2003 16:58

          1. Podmínka našeho začlenění do EU je zavedení Eura, je to jen otázka času. 2. Odpadnou cla: myslíte do EU? Určitě nikam jinam. Obchod uvnitř EU není zahraniční obchod. ČR bude rozdělená do regiónů - v jakém jazice bude vedena administrativa těchto regiónů? Cla jsou peníze do státní pokladny a částečně chrání český firmy a občany - dělaji Vám cla osobní problémy? 3. Co přežije budou pobočky kapitalově nejsilnějších firem - slabá Kč, slabý Český kapitál: ten odpadne. že silný je světový a nadnárodní my osobně nepomůže. 4. Podmínky vstupu jsou likvidační pro Český (slabý) kapitál v zemědělství. Budou rozhodovat o tom co se tu bude pěstovat anebo nepěstovat lidi co tu nebydlí. 5. Hospodářskou politiku EU přebereme se začleněním. Jí reformuji již 20 let bez jakéhokoli ůspěchu. 6. Změny v Německu jsou plány a úvahy - zatím nic nezavedli a sami neví zda to bude vůbec fungovat. 7. Ani Vy ani já se nepodílíme v ničem na rozhodnutí komisí v jádru EU. Dnešní členský státy neví kdo, co a jak a proč v různých komisí vytváří DIREKTIVY. Vsiml jsem si že Poláci jako jedni ze 3 velkých se těší jak budou vládnout v EU?? 8. Vaše úvahy o růstu jsou Vaše zbožné přání - chcete tomu věřit. 9. Nadnárodni investoři sem přišli kvůli slabé Kč a daňovým pobídkám a kratší dopravní vzdálenosti od trhu. Here today, gone tomorrow. 10. Nadnároní společnosti (ty kapitálově silný co máte rád) odejdou jakmile jím nabýne někdo jiný lepší obchod. Začlenění to EU zvedne ceny vstupů - clo je jen další vstup. každý si vybere co se mu hodí. Můj subjektivní názor je: EU nemá koncepci. Centralizace a decentralizace spolu bojují. Představte si 25 rozhádaných byrokracií a nad nimy další darmožrouti, ktomu jazykový rozdíly, kulturní rozdíly, rozdílné představy, neústupnost a msty. Jsme jen lidi, oni taky. Rozpadne se to, možná i dříve než nás začlení.
          • re:
            12.06.2003 17:24

            Mě osobně cla vadí, protože je to bránění volnému obchodu. Je to přežitek a celosvětově dochází k jejich odbourávání. Nejsem proto pro jejich existenci z důvodu ochrany domácích producentů. Je to jen oddalování jejich střetu se zahraniční konkurencí. Silný příliv investic neustal ani v loňském roce, kdy došlo k výraznému posílení koruny, takže pouze kvůli slabé koruně sem určitě nešli. Zemědělci si stěžují, ale když nevstoupíme, tak jim nikdo slibovaných 6,8 mld nedá. Navíc teď bojují s dovozem z EU, protože EU vývoz mimo EU dotuje. Velké nadnárodní společnosti jistě za pár let odejdou, ale zůstanou tady po nich konkurenceschopné malé firmy, které byly jejich subdodavately a byly donuceny se přizpůsobit velmi tvrdým normám a požadavkům na kvalitu a cenu. Takovéto firmy pak mohou dodávat produkci do celé EU.
            Ondra
            • Pane Ondro
              12.06.2003 19:18

              Cla byly velmi úžitečný pro USA a UK v době jejích vzestupu. Nyní jsou pro nadnárodní firmy problematický tak MMF a Světová banka přes GATT a teď WTO tlačí na jejich odbourávání. Tím ztrácíte jeden z Vasích důvodů pro začlenění do EU. Malý místní producent zaměstnává místní lidi. Odbouráte ho, pak co budou místní lidi dělat? Jak se budou živit? Opravdu chcete aby tu byly jen HyperPennyDiskont Markety a nic víc? Opravdu myslíte že Kč je silná? Prodavačka má 7.000 Kč čistého, v SRN má 3.000 Euro. Až bude 2 Kč za Euro tak budu souhlasit že Kč je rozumně silná. Do té doby bude vždy výhodnejší investovat do výroby v ČR. O zemědělství zřejmě vite jen z tisku. 6ádný peníze jím nikdo nikdy nedá. Budou li peníze, Fencl a jemu podobný si je rozeberou. Ten dotovaný vývoz ze stávajícího EU tu bude nadále po nším případném začleněním. Jo a ještě jednu věc- specializovaný malý firmu, když ztratí odbyt, pujdou ke dnu, nebo si myslíte že budou vozit přístrojové desky do vozů Hyundai do Barcelony, nebo co? Jde o kapitalovou sílu, ne o konkurenceschopnost - schopnost konkurovat stejnou kvalitou za NIŽŠÍ cenu. Probuďte se. Nižší cena znamená nižší zisk, znamená nižší ůspory ze kterých financovat rust a rozvoj. Po konci životního cyklu strojů odejde odběratel a zbyde jen šrot a prázdný továrny, nezaměstnanost a HyperPennyDiskontMarkety.
              • re:
                12.06.2003 20:39

                Je jasné, že lidé v EU mají vyšší životní úroveň. Možná jsem strašný optimista, ale stále si myslím, že se jejich životní úrovni budeme přibližovat rychleji jako členové. Jsem mladý a chtěl bych po EU volně cestovat a možná ještě i studovat. Taky mi připadá divné, že 9 z kandidátských států se do EU vyloženě hrne, referenda mají poměrně slušné výsledky a jenom Češi si zase na něco stěžujou.
        • Re:
          12.06.2003 16:04

          V podstatě s Vámi souhlasím, z politických důvodů do EU musíme, a to jsem psal, ale z pohledu ekonomické teorie jsem proti. K Vašim bodů: 0) euro MUSÍME dříve nebo později přijmout, pokud nechceme záměřně nesplnit Maastrichtská kritéria, 2) cla jsou OBECNE spatna a zeme se mohou na jejich odbourani domluvit i jinak než integrací do unii, nevím proč by nám unie měla (naschvál) několik let po nevstoupení napařit vysoká cla, 3) na zvýšení konkurence nemusíme vstupovat do unie, myslíte, že teď máme konkurenci nízkou? Právě proto, že už je na vysoké úrovni tak nás do té unie pustí + špatné podniky zkrachují s unií i bez ní, 3) souhlasím, ale jsem skeptický, co se míry vlivu týče - dokážete nyní něco ovlivnit u nás?, bude to lepší s ještě větším gigantem? 4) bod se přímo týká toho, jak nás investoři budou brát ve středním a dlouhém období. 2 roky po vstupu do EU se s námi mohou rozloučit a odejít třeba do Litvy. Co je naše přednost, to je strategická poloha možná ekonomické podmínky, které vytvoříme. Proto by měl být důležitější Špidla a daně než Duisenberg. Jinak díky za diskusi, ale asi jde o subjektivní názory.
          Luboš
          • re:
            12.06.2003 20:30

            Je jasné, že lidé v EU mají vyšší životní úroveň. Možná jsem strašný optimista, ale stále si myslím, že se jejich životní úrovni budeme přibližovat rychleji jako členové. Jsem mladý a chtěl bych po EU volně cestovat a možná ještě i studovat. Taky mi připadá divné, že 9 z kandidátských států se do EU vyloženě hrne, referenda mají poměrně slušné výsledky a jenom Češi si zase na něco stěžujou.
            • Pane Blaha
              12.06.2003 21:49

              Můj názor je že lidé v ČR meli možná nejvyšší životní úroveň na světe pred 15ti leti. Hodně jsme ztratili, ale může to být ještě horšý. Každá rodina měla bydlení, jídlo, práci, auto, pračku, ledničku, Hifi, barevnou telču, chatu, atd. atd.. Po zaplacení jídla a osobních potřed lidem zbývalo tolik peněz že loni stále bylo 130 miliard Kč na anonymních vkladných knížkách. K tomu byl úžasně štědrý socialní systém: zdravotní péče zadax, 3 roky mateřské se zárukou pracovního místa, dovolenou přes podnik a ROH, atd. Úroveň o které mohli v NSR jenom snít. Zda se někdy dostaneme zase tak vysoko je ve hvězdách. To že se stádo někám žene mně neovlivní abych je následoval. Možná že ti co si stěžujou k tomu mají důvod. Možná že jím bylo lépe, je jím hůř a vidí co se děje ve světě a cíti že jím bude ještě mnohém hůř. Životní úroveň v EU jde rapidně dolů a já je nechci následovat. Cestovat po světě budete moci jen když budete mýt peníze. Studovat kdekoli budete moci jen když na to budete mýt peníze (bydlení, jídlo, pomůcky, studium, atd. něco stojí) a budete umět tamnější jazik. Takový peníze nevyděláte na brigáde ani tady, ani v EU, ani v USA.
            • Pane Blaha
              12.06.2003 21:49

              Můj názor je že lidé v ČR meli možná nejvyšší životní úroveň na světe pred 15ti leti. Hodně jsme ztratili, ale může to být ještě horšý. Každá rodina měla bydlení, jídlo, práci, auto, pračku, ledničku, Hifi, barevnou telču, chatu, atd. atd.. Po zaplacení jídla a osobních potřed lidem zbývalo tolik peněz že loni stále bylo 130 miliard Kč na anonymních vkladných knížkách. K tomu byl úžasně štědrý socialní systém: zdravotní péče zadax, 3 roky mateřské se zárukou pracovního místa, dovolenou přes podnik a ROH, atd. Úroveň o které mohli v NSR jenom snít. Zda se někdy dostaneme zase tak vysoko je ve hvězdách. To že se stádo někám žene mně neovlivní abych je následoval. Možná že ti co si stěžujou k tomu mají důvod. Možná že jím bylo lépe, je jím hůř a vidí co se děje ve světě a cíti že jím bude ještě mnohém hůř. Životní úroveň v EU jde rapidně dolů a já je nechci následovat. Cestovat po světě budete moci jen když budete mýt peníze. Studovat kdekoli budete moci jen když na to budete mýt peníze (bydlení, jídlo, pomůcky, studium, atd. něco stojí) a budete umět tamnější jazik. Takový peníze nevyděláte na brigáde ani tady, ani v EU, ani v USA.
              • prognostic
                13.06.2003 12:27

                V prvé řadě by mě zajímalo kolik Vám bylo před 15ti lety roků, protože ty Vaše kraviny o vysoké životní úrovni v té době svědčí o tom, že jste spadl z Marsu. Za druhé "bezplatné" školství na Vás moc pozitivních následků nezanechalo. Takové prznění mateřského jazyka se jen tak nevidí.
                panda
                • Vážený pane Pando
                  17.06.2003 17:10

                  Co Vám Chybělo v roce 1988. Máte to teď? Nepracujete víc a s tím výdělkem si koupíte mín? Nebo jste něco ukradl v privatizaci?
                  Petr prognostic
                • Pane Pando - víte málo
                  17.06.2003 16:28

                  Před 15ti lety mi bylo 28. Žil jsem tam kam chcete, na západě. Vysokou školu jsem asolvoval v angličtině - češtinu je učím. Byl jsem ohromen vysokou životní úrovni která tady byla když jsem sem přijel v roce 1991. O tom co tady stát dával všem zadarmo se nám tam mohlo jenom snít, kdyby jsme vůbec tušili že by takové vymoženosti byli možný. Bohužel, od té doby to tu jde z kopce. Ještě je to tu dobrý, ale bude mnohém hůř. Vy se to naučíte časem - to kdo jste a co můžete se odvýjí jen a jen od kolik máte kapitálu. Kapitál se težko získá a lechce ztratí. Řekněte pravdu: jste na tom duševně a materialově lépe dnes než v roce 1988? Za deset let budete vzpomínat jak jste se měl dobře v roce 2003.
                  Petr prognostic
  • výsledek hlasování
    12.06.2003 14:39

    Anketa ukazuje, že návštěvníci stránek Patria jsou stejně pro i proti. Z toho lze soudit vyrovnanost při hlasování prostřednictvím internetu, což je ale nepodstatné. Podstatné bude hlasování u uren. Nebylo by od věci, až po hlasování příští týden, vyhlásit anketu "jak kdo hodil hlas do urny z těch, kteří hlasovali v této internetové anktetě - pokud vůbec k urně zašel". Jsem toho názoru, že lidé hlasující v této anketě budou považovat za "odhlasované" a asi tak polovina k urnám ani nedojde. Tak je to s více věcmi. Mohu-li být prognostikem v této záležitosti, výsledek bude ANO, ale účast pod padesát...
    honza
  • Vaše výzva byla aby lidi hlasovali ANO
    12.06.2003 14:00

    Já se divým že Vy se divýte pane redaktore. Neznám nikoho kdo bude volit ano. Snad si nekteří myslí že najdou jinou dojnou krávu teď co ČR je prázdný tunel. Jiný zřejmě ne. Lomikare, za rok to EU bude vypadat jinak a doufejme že na to budeme jen přihlížet z venku.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.