Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Denní ekonomický přehled - souhrn zpráv

16.05.2003 9:49
Autor: 

Schodek běžného účtu se prohloubil na 13,8 mld. Kč. Celkové saldo běžného účtu za 1 čtvrtletí letošního roku by podle našich výpočtů mělo činit 24,8 mld. Kč, což by odpovídalo 4,6% hrubého domácího produktu. (podrobněji ZDE)

Švédský soud, k němuž se odvolala česká vláda proti výsledku arbitrážního řízení mezi společnosti CME Czech Republic B.V. a Českou republikou, rozhodl o platnosti výsledku arbitráže a povinnosti uhradit společnosti CME odškodné ve výši 10,5 mld. Kč. Ministerstvo financí ČR vzápětí uvolnilo prostředky deponované ve Švédsko k úhradě odškodného. (podrobněji ZDE)

Podle předběžného odhadu Eurostatu se HDP v EU i eurozóně v 1. čtvrtletí v porovnání s předchozím kvartálem nezměnil. Meziročně se HDP zvýšil o 1,0% v EU a 0,8% v eurozóně.

Německý hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem snížil o 0,2%. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se výkonnost německé ekonomiky zvýšila o 0,5%. (podrobněji ZDE)

Německá vláda oznámila revizi odhadu daňových příjmů v příštích třech letech. Celková hodnota očekávaných daňových příjmů byla snížena o 126 mld. eur. Rozpočtové problémy Německa se tak dále prohlubují.

Italská ekonomika vykázala v 1. čtvrtletí mezikvartální pokles o 0,1%, meziroční tempo růstu činilo 0,8%. Podle vládní prognózy by se měl italský HDP letos zvýšit o 1,1%.

Výkon holandské ekonomiky dokonce klesl o 0,8% mezikvártálně, resp. o 0,1% meziročně. Holandskou ekonomiku trápí pokles investic a zhoršení obchodní bilance.

Evropská centrální banka v pravidelné měsíční zprávě uvedla, že inflační rizika v eurozóně jsou malá, oživení hospodářského růstu by mělo přijít na konci roku a naznačila, že prudký růst eura by mohl být důvodem pro pokles úrokových sazeb.

Průmyslová produkce v USA v dubnu zaznamenala meziměsíční pokles o 0,5% stejně jako v březnu. Ve srovnání s loňským dubnem výroba klesla o 0,4%. Využití průmyslových kapacit kleslo ze 74,8% na 74,4%.

Polský premiér opět tlačí na pilu, tj. centrální banku. Podle něj jsou úrokové sazby v Polsku nepřiměřeně vysoké v zhledem k poklesu inflace. Klíčová sazba polské centrální banky nyní činí 5,75%., inflace v dubnu klesla na historicky nejnižších 0,3%.

Americká vláda sdělila Radě bezpečnosti OSN, že nehodlá Iráku odpustit jeho dluh, který dosahuje 400 mld. USD.

Souhrn ekonomických zpráv a zpráv o dění na trhu dluhopisů v předcházejícím dni spolu s přehlednými grafy a tabulkami naleznete ZDE.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data