Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pakt stability i pro USA?

Pakt stability i pro USA?

31.01.2003 12:26
Autor: 

Americká ekonomika se má, především ve srovnání s evropskou, čím chlubit. Vyšší růst, nižší nezaměstnanost, větší podíl inovací, nejvíce vynálezů na světě. Američané jsou také na svoji ekonomiku právem hrdí. Zdá se však, jakoby ztráceli nervy. Ačkoliv americká ekonomika loni vzrostla o 2,4% a letos se očekává růst o 2,5%, podle rétoriky amerických představitelů i finančníků se zdá, že USA se nalézají v hluboké hospodářské krizi. (Zajímavé je, že HDP tzv. eurozóny loni vzrostlo o 0,7% a letos to bude 1,3%…)

Americká vláda prezidenta Bushe přišla již v roce 2001 s daňovou reformou, kterou snížila očekávané daňové příjmy federální vlády v letech 2002 až 2011 o 1,350 miliard dolarů. V té době se tato reforma zdála být uměřená, neboť americký kongresový rozpočtový úřad odhadoval, že federální rozpočet by za těchto deset let měl nakumulovat přebytky až ve výši 5 trilionů dolarů. Prezident Bush tak jen plnil svůj slib a „vracel peníze Američanům.“ Jak už se to tak stává, odhady se mění a dnes stejný úřad odhaduje, že přebytky rozpočtu by mělo dosáhnout jen 1,336 miliardy dolarů, tj. tak akorát na pokrytí předchozí daňové reformy. (Stranou zůstávají jakékoliv úvahy o financování očekávaných vyšších výdajů na důchody a zdravotní péči generace tzv. baby boomers, kteří začnou koncem této dekády odcházet do důchodu.)

V této situaci však prezident Bush přichází s další iniciativou: daně by se měly snížit o dalších 670 miliard dolarů, především akcelerací návrhů z roku 2001 a eliminací daně z dividend (toto opatření by mělo snížit příjmy federální vlády o cca 360 miliard dolarů). Pokud by i tento druhý Bushův plán byl přijat, znamenalo by to největší fiskální manévr v dějinách USA a zřejmě i celého světa. Za pouhé dva roky by se výhled rozpočtů úplně změnil: z přebytků budou schodky a z obav finančních trhů z klesající nabídky dluhopisů jsou obavy z jejich záplavy.

Je rozhodnutí americké vlády správné? „Normativně“ zřejmě ano: nižší daně jsou vždy lepší a lze počítat s tím, že nižší daně podpoří růst americké ekonomiky. Nejodvážnější a nejsprávnější je snaha zrušit zcela daně z dividend, které dnes jen vedou k nižším investicím a odrazují firmy od vyplácení dividend. Navíc je možné spekulovat, že jen snížení daní a tedy krátkodobý schodek přinutí vládu snižovat výdaje a dlouhodobě tak povede k nižším státním rozpočtům.

Na druhou stranu, „Bushův manévr“ je mimořádně masivní“ americké ekonomika dostane prudký fiskální impuls a je docela možné, že načasování impulsu bude tak nešťastné, že zvýší spotřebu a investice právě v okamžiku, kdy americká ekonomika bude stejně na vzestupu a dojde tak jen ke zhoršení deficitu na běžném účtu a k zvýraznění vnější nestability americké ekonomiky, která je i dnes závislá na přílivu zahraničních financí.

Pokud se také nenaplní druhá část plánu, tj. snižování rozpočtových výdajů, může být Amerika na cestě k hlubokým rozpočtovým schodkům, které ji tak poznamenaly v 70. a 80. letech. Evropští politici, kteří dnes závidí Bushovi jeho odvahu a také jeho volnost v rozpočtové politice, by se pak dočkali sladké odměny za to, že sami sobě takovéto manévry znemožnili, nebo alespoň ztížili, přijetím Paktu stability a růstu. Volnost pro politiky může (může!) být krátkodobě užitečná, neboť jim dává nástroje jak reagovat na pokles ekonomiky. Dlouhodobě ale ještě žádný politik manipulováním rozpočtové politiky nic dobrého nezpůsobil. Věřme, že Bushovi poradci jsou si toho vědomi.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m