Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co pro nás chystá ČNB? (opakování)

Co pro nás chystá ČNB? (opakování)

31.10.2002 11:12
Autor: 

Tento čtvrtek se uskuteční pravidelné jednání bankovní rady ČNB o měnové politice. Vzhledem k projednávání "velké" situační zprávy a nových makroekonomických prognóz představuje následující jednání výrazně vyšší pravděpodobnost změny úrokových sazeb než tomu bylo na srpnovém a zářijovém zasedání.

Pozornost se soustředí především na to, zda bankovní rada rozhodne o snížení úrokových sazeb, resp. o kolik sazby klesnou. K analýze situace a nejpravděpodobnějšímu výsledku lze využít několika přístupů. Vždy je ovšem třeba mít na paměti, že jde o odhad kroků ČNB a nikoli odhad optimálních úrokových sazeb.

Nejjednodušším způsobem je sledovat názory členů bankovní rady. Jak nepsané zvyklosti kážou, krátce před jednáním o měnové politice se členové bankovní rady k tomuto tématu nevyjadřují. V předchozích týdnech se ovšem předháněli v tom, aby nás ujistili, že prostor ke snížení úrokových sazeb stále existuje. Díky tomu je dnes v úrokových sazbách na peněžním trhu již započítáno snížení úrokových sazeb o 25 až 50 bazických bodů.

Poněkud více sofistikovaným způsobem je zasazení aktuálních a očekávaných hodnot ekonomických indikátorů do modelu popisujícího měnovou politiku prováděnou ČNB. Klíčovými prvky takové analýzy je porovnání očekávané inflační mezery (rozdílu mezi inflací a inflačním cílem) a mezery výstupu (rozdílu mezi aktuální a potenciální produkcí ekonomiky) s reálnými úrokovými sazbami a reálným směnným kurzem. Je tedy zřejmé, jak důležité budou hodnoty nových makroekonomických prognóz ČNB. Vzhledem k revizím hospodářského růstu v EU a Německu směrem dolů, je nyní více pravděpodobné, že se naplní předchozí pesimistické odhady ČNB, co se týče růstu české ekonomiky v příštím roce. Důležité je, že prognóza ČNB bude pravděpodobně i nadále počítat s udržením záporné produkční mezery. Z ostatních inflačních faktorů je důležitý protiinflační vliv apreciace kurzu a pokles cen nerostných paliv na světových trzích. Ač by primární dopady výkyvů kurzu a cen surovin neměla brát ČNB v potaz, zůstávají ve hře jejich nepřímé dopady. Inflace by tak měla po většinu příštího roku setrvat pod spodní hranicí inflačního cíle. V závěru příštího roku a na začátku roku 2004 by se mohla pohybovat ve spodní polovině inflačního cíle. Tato konstelace umožňuje mírné uvolnění měnových podmínek. K tomu ovšem již došlo. Kurz koruny se vrátil těsně pod úroveň 31,0 CZK/EUR a 31,50 CZK/USD. Meziroční apreciace nominálního efektivního kurzu se zmírnila ze 17% v červenci na 11% v říjnu. Jenže nebýt ČNB, byl by kurz koruny asi úplně jinde. Zastavení apreciačních tendencí je do značné míry výsledek strategie ČNB na devizovém trhu, kde o její nepřímé leč aktivní účasti svědčí údaje o devizových rezervách ČNB. Pokud by ČNB nechtěla v této strategii pokračovat, bylo by žádoucí uvolnit měnové podmínky jiným způsobem, tj. snížením úrokových sazeb. K tomu ovšem již částečně došlo, neboť reálné úrokové sazby se mírně snížily, díky stabilním inflačním očekáváním a předpokládanému snížení úrokových sazeb ČNB. Teď tedy pouze zbývá, aby ČNB tato očekávání naplnila. Podle našeho odhadu by mohla ve čtvrtek bankovní rada ubrat ze svých současných úrokových sazeb 25 bazických bodů.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m