Tisková zpráva KCP: Komise s většinou závěrů EK souhlasí

14.11.2001 20:00

Komise pro cenné papíry (KCP) se se závěrem Evropské komise (EK), v němž hodnotí situaci v oblasti regulace kapitálového trhu, vesměs ztotožňuje. KCP podle hodnocení hraje stále aktivnější roli a využívá všechny své pravomoci k regulaci trhu. Stav kapitálového trhu se podle EK pomalu postupně zlepšuje. EK ocenila velký legislativní pokrok a také vydání dvou vyhlášek vztahujících se k právu Evropské unie.

EK však poukazuje na nutnost posílit pravomoci KCP a rozšířit její působnost. Tato doporučení EK opakovaně sdělovala již v minulosti a KCP na jejich základě a na základě doporučení dalších mezinárodních institucí letos připravila návrh novely zákona o KCP. Novela měla řešit především problémy finanční závislosti KCP na státním rozpočtu, dozorových kapacit a platových poměrů zaměstnanců KCP, možnosti vydávat vyhlášky a taktéž otázky výkonu dozoru, kde dochází k dělení kompetencí mezi více institucí (např. v dozoru nad penzijními fondy). „Vládou schválená verze novely zákona o KCP však většinu problémů neřeší. KCP proto doufá, že parlament bude na tyto opakované výtky EK reagovat a návrh novely zákona o KCP přehodnotí,“ řekl František Jakub, předseda KCP, a dodal: „KCP by měla mít takové kompetence a kapacity, aby dokázala všechny své pravomoci efektivně využívat.“

EK poukázala na přetrvávající problém dvojích cen jednotlivých cenných papírů obchodovaných jak na Burze cenných papírů Praha, tak na RM-Systému. Taková situace panuje ve většině zemí Evropské unie, KCP proto tento problém nevnímá jako zásadní. Mezi burzou a RM-Systémem navíc existuje cenová arbitráž, která významné výkyvy cen velmi rychle vyrovnává.

Přes všechny pozitiva hodnotí EK český kapitálový trh jako nelikvidní. Na základě novely zákona o cenných papírech bude do konce roku 2001 z obchodování na RM-Systému vyřazeno asi 800 nelikvidních emisí cenných papírů. K povzbuzení primárních emisí akcií Komise letos připravila řadu opatření. Jedná se o návrh zákona o registrátorech řešící problém špatného fungování obchodních rejstříků, návrh novely zákona o cenných papírech a návrh novely obchodního zákoníku, které odstraňují legislativní překážky pro realizaci primárních emisí akcií.

V Praze dne 14. listopadu 2001

Radka Procházková

20.5.2018
14:19Víkendář: Po Američanech se čínskému tlaku začíná bránit i Evropa
10:50PŘIVÁDÍME: Nokia. Nová technologie a geopolitické obavy vytvářejí investiční příležitost
19.5.2018
14:37Víkendář: Jak vidí současnou americkou a globální realitu bývalý šéf CIA
10:07PŘIVÁDÍME: Volvo. Výrobce nákladních aut odměňuje štědře
18.5.2018
22:01Poklidný závěr týdne na amerických trzích
19:31Vrací se Marxova doba?
18:28PŘIVÁDÍME: Skanska. Stabilní akcie s lákavou dividendou
17:06František Kronus: Evropská dluhová krize II?
17:05Koruna zakončuje týden oslabením, euro nepotěšil italský vládní program
17:00Prahu táhl dolů tabák. V USA září Bioblast Pharma
16:29Technická analýza: Výnosy dolaru tlačí korunu dolů
15:47Akcionáři schválili v Kofole rekordní výplatu dividend
15:02Perly týdne: Ekonomika bude dál šlapat, Tesla bez 10 miliard dolarů ne
14:22V ospalé Praze lehce ční Philip Morris, červené Evropě by mohly pomoci pozitivně naladěné USA
14:15Applied Materials po rozpačitém výhledu drží divokou kartu (komentář analytika)
13:48Reuters: Oživení půjček otevírá novou kapitolu pro maďarské banky
13:22Příští lídři Itálie. Dokážou ji vést? A co na to trhy?
12:08Čína má prý pro Trumpa návrhy, jak na zlepšení obchodní bilance
10:33Jak autoritářská vláda v Maďarsku vyhnala Sorose z Budapešti