Tisková zpráva KCP: Komise udělila burze licenci na obchodování s deriváty

2.8.2001 9:16

Dne 2. srpna 2001 Komise pro cenné papíry vydala rozhodnutí, ve kterém udělila Burze cenných papírů Praha, a.s., povolení organizovat při splnění stanovených podmínek veřejný trh s vybranými opcemi a futures. Komise k tomuto rozhodnutí, které dosud nenabylo právní moci, dospěla po posouzení doloženého technického, věcného, organizačního a personálního zajištění této činnosti ze strany pražské burzy cenných papírů a v souladu s doporučeními prezídia Komise schválenými na podzim loňského roku.

Současná licence Burzy cenných papírů Praha k organizování veřejného trhu s cennými papíry se rozšiřuje o oprávnění organizovat poptávku a nabídku těchto instrumentů kapitálového trhu - opcí a finančních termínovaných smluv (futures) na akciový index, futures na úrokovou míru běžně používanou na tuzemském finančním trhu a na futures na koš státních dluhopisů registrovaných na tuzemském veřejném trhu. V uvedeném rozhodnutí se pražské burze cenných papírů ukládají podmínky, které mj. zajistí, že nedojde k podstatnému zvýšení celkové úrovně rizik spojených s uzavíráním burzovních obchodů s opcemi a futures a že rizika spojená s vypořádáním těchto obchodů prostřednictvím k tomu oprávněné právnické osoby budou řízena vedle ostatních způsobů zejména pomocí příspěvků do clearingového fondu. Stanovené podmínky odrážejí především skutečnost, že opce a futures je nutné považovat za výrazně rizikovější v porovnání s instrumenty kapitálového trhu, s nimiž burza cenných papírů organizuje veřejný trh v současné době. Hlavní důraz v oblasti řízení rizik Komise klade na vypořádání obchodů s opcemi a futures. Pražská burza cenných papírů proto nemůže zahájit obchodování, dokud Komise neudělí příslušné povolení k vypořádávání burzovních obchodů s opcemi a futures, o které si požádala společnost UNIVYC, a.s.

Při posuzování žádosti Burzy cenných papírů Praha o rozšíření její licence vycházela Komise také z posouzení dosažené úrovně její současné činnosti. Komise vzala v této souvislosti na vědomí, že se pražská burza cenných papírů stala dne 14. června 2001 přidruženým členem Federation of European Securities Exchanges (FESE). Komise vidí před pražskou burzou cenných papírů prostor pro další efektivní zvyšování průhlednosti a likvidity jejího trhu a předpokládá, že pražská burza cenných papírů zesílí spolupráci svých inspekčních útvarů s odpovídajícími inspekčními útvary Komise zejména ve vztahu ke svým členům. Zároveň Komise vnímá přijetí Burzy cenných papírů Praha do FESE jako mezinárodní uznání její dosažené úrovně v oblasti registrace cenných papírů, systému obchodování i dohledu nad burzovním trhem.

23.5.2018
22:05I přes úvodní pokles se dnes Wall Street podařilo zavřít v zelené barvě
18:13Kdy skončí ropní giganti?
17:38Evropské banky pod tlakem - v hlavní roli Itálie! ČEZ -1,6%, USA v červeném
17:33Po negativním ránu se řada trhů stabilizuje, koruně zůstávají ztráty. Trump stále na scéně
17:01Rusnok: Pomalejší růst koruny může otevřít dveře k rychlejšímu zvyšování sazeb
16:56Hrozí útok investičních „čelistí“. Jak na něj reagovat?
16:17Jak to bude s výplatou dividendy banky Moneta?
16:15Akcionáři Lowe's čekali horší scénář. Akcie rostou
16:09Pražská burza, finanční trhy: Diskutujte s analytikem a makléřem Patrie 4. června v Liberci!
15:45EUC a.s.: Dluhopis VAR/22 - úroková sazba na druhé výnosové období
15:33Roboti v polích mohou znamenat potíže pro agrochemické giganty
13:48Soros projevil Tesle důvěru? Možná mu šlo o něco úplně jiného
13:29EK varovala ČR, že penzijní systém může ohrozit veřejné finance
12:57Evropská komise: ČR plní dvě ze čtyř kritérií pro přijetí eura
12:22Jak Sephora vybudovala impérium a přežila apokalypsu
11:08Nálada v eurozóně na 15-ti měsíčních minimech, je čeho se bát?
10:38VIG táhne PX nahoru. Výsledky posílají akcie o 0,96 % výš
10:21Trump není spokojený a odnáší to i koruna. Optimismus z úvodu týdne je pryč
9:43Americký Kongres uvolnil pravidla pro dozor nad bankami
9:17Rozbřesk: Koruna opět ztrácí půdu pod nohama