Tisková zpráva KCP: Komise udělila burze licenci na obchodování s deriváty

2.8.2001 9:16

Dne 2. srpna 2001 Komise pro cenné papíry vydala rozhodnutí, ve kterém udělila Burze cenných papírů Praha, a.s., povolení organizovat při splnění stanovených podmínek veřejný trh s vybranými opcemi a futures. Komise k tomuto rozhodnutí, které dosud nenabylo právní moci, dospěla po posouzení doloženého technického, věcného, organizačního a personálního zajištění této činnosti ze strany pražské burzy cenných papírů a v souladu s doporučeními prezídia Komise schválenými na podzim loňského roku.

Současná licence Burzy cenných papírů Praha k organizování veřejného trhu s cennými papíry se rozšiřuje o oprávnění organizovat poptávku a nabídku těchto instrumentů kapitálového trhu - opcí a finančních termínovaných smluv (futures) na akciový index, futures na úrokovou míru běžně používanou na tuzemském finančním trhu a na futures na koš státních dluhopisů registrovaných na tuzemském veřejném trhu. V uvedeném rozhodnutí se pražské burze cenných papírů ukládají podmínky, které mj. zajistí, že nedojde k podstatnému zvýšení celkové úrovně rizik spojených s uzavíráním burzovních obchodů s opcemi a futures a že rizika spojená s vypořádáním těchto obchodů prostřednictvím k tomu oprávněné právnické osoby budou řízena vedle ostatních způsobů zejména pomocí příspěvků do clearingového fondu. Stanovené podmínky odrážejí především skutečnost, že opce a futures je nutné považovat za výrazně rizikovější v porovnání s instrumenty kapitálového trhu, s nimiž burza cenných papírů organizuje veřejný trh v současné době. Hlavní důraz v oblasti řízení rizik Komise klade na vypořádání obchodů s opcemi a futures. Pražská burza cenných papírů proto nemůže zahájit obchodování, dokud Komise neudělí příslušné povolení k vypořádávání burzovních obchodů s opcemi a futures, o které si požádala společnost UNIVYC, a.s.

Při posuzování žádosti Burzy cenných papírů Praha o rozšíření její licence vycházela Komise také z posouzení dosažené úrovně její současné činnosti. Komise vzala v této souvislosti na vědomí, že se pražská burza cenných papírů stala dne 14. června 2001 přidruženým členem Federation of European Securities Exchanges (FESE). Komise vidí před pražskou burzou cenných papírů prostor pro další efektivní zvyšování průhlednosti a likvidity jejího trhu a předpokládá, že pražská burza cenných papírů zesílí spolupráci svých inspekčních útvarů s odpovídajícími inspekčními útvary Komise zejména ve vztahu ke svým členům. Zároveň Komise vnímá přijetí Burzy cenných papírů Praha do FESE jako mezinárodní uznání její dosažené úrovně v oblasti registrace cenných papírů, systému obchodování i dohledu nad burzovním trhem.

12.12.2017
11:32Přichází přelomový rok pro fúze a akvizice
11:11Evropské indexy mírně rostou, Gemalto +33 %
10:19Koruna kvůli pomalejší inflaci už tolik neláká, dražší ropa má omezený vliv na komoditní měny
9:28Unipetrol vyhodnotí dopad ranního požáru na výrobu. Byl zvládnut rychle a bez zranění
9:13Rozbřesk: Inflace nahrává jen pomalému růstu sazeb, koruna postrádá jestřábí hlas
8:53Evropské futures v zeleném, asijské trhy v červeném. Kam se přidá Praha?
6:46Ropný fond bez ropy? Horká otázka pro Norsko
11.12.2017
22:00Amerika vkročila do nového týdne pravou nohou
18:29V USA dvojkový scénář a matoucí zvířecí pudy