Tisková zpráva MF: Penzijní fond VIVA, a.s.

28.2.2001 15:51

Následuje úplný text tiskové zprávy Ministerstva financí ČR ze dne 28.2.2001"

Některé deníky přinesly svým čtenářům dnes, tj. ve středu 28. února 2001, informaci o tom, že se přibližně dvaceti tisícům klientů PF VIVA, a.s. ”rýsuje záchrana” nabídkou Penzijního fondu Winterthur, a.s. Tento významný penzijní fond připravuje nabídku klientům PF VIVA, která by jim umožnila zůstat v systému penzijního připojištění bez finančních ztrát.

Ministerstvo financí vítá výsledek náročných jednání představitelů obou penzijních fondů, protože je možným řešením složité situace občanů připojištěných u PF VIVA, a.s. Vysoce hodnotí výrok generálního ředitele PF Winterthur: ”konkrétní pomocí těm, kteří se spálili, chceme podpořit růst důvěry v trh penzijního připojištění” a s tímto výrokem se ztotožňuje.

Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění Ministerstva financí v uvedené souvislosti připomíná, že k likvidacím penzijních fondů docházelo postupně od roku 1997, celkový počet penzijních fondů se jejich likvidacemi, ale zejména jejich fúzemi v období 1997 – 2000 snížil ze 44 na současných 18 penzijních fondů. O žádném z těchto 18 penzijních fondů nemá Úřad v současné době takové informace, které by vedly k jeho likvidaci spojené s finančními ztrátami připojištěných občanů. Takové likvidace se již neočekávají, systém penzijního připojištění se za uplynulé tři roky postupně výrazně stabilizoval.

Je pravděpodobné a pro trh penzijního připojištění prospěšné, aby proces fúzí dál pokračoval i v období 2001 – 2002. Je to proces logický, pro účastníky penzijního připojištění znamená další posílení jejich jistot, neboť velké stabilní penzijní fondy mají předpoklad dlouhodobě udržet a zhodnotit jejich příspěvky i příspěvky státu. Takový stav znamená jistotu, že existující penzijní fondy mají v souladu se zákonem v každém okamžiku zajištěnu schopnost dostát svým závazkům vůči svým účastníkům.

Libor Vacek
tiskový mluvčí MF ČR