Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ING Group – silné zázemí pro ING Penzijní fond

11.12.2000 8:50
Autor: 

V ING Penzijním fondu se dokážeme postarat o Vaše úspory
ING Penzijní fond, a. s., člen holandské finanční skupiny ING Group, působí na českém trhu od roku 1995. Během pěti let své existence se stal díky zvolené obchodní strategii jedním z největších penzijních fondů v České republice. V loňském roce dosáhl čistého zisku ve výši 151,2 milionu korun. Svým klientům připsal za loňský rok zhodnocení ve výši 6 %. K 30. září 2000 činil objem aktiv ve správě ING Penzijního fondu 3,3 miliardy korun (ke konci loňského roku to bylo 2,8 mld. korun). Za devět měsíců roku 2000 získal ING Penzijní fond 36 799 nových klientů. Celkový počet klientů tedy přesahuje 180 tisíc. Produkty ING Penzijního fondu, a. s., jsou Vám – klientům - nabízeny pod obchodními značkami Nationale-Nederlanden a ING Finance.

ING Penzijní fond se již od počátku svého působení na českém trhu zaměřoval na podnikovou klientelu. Za tímto účelem vybudoval tým podnikových specialistů zaměřujících se na všechny typy společností včetně příspěvkových a rozpočtových organizací. Výsledkem propracovaného systému spolupráce se zaměstnavateli je více než 500 firmami, se kterými ING Penzijní fond aktivně spolupracuje. Právě v podnicích bylo od počátku letošního roku uzavřeno 60 % nových smluv o penzijním připojištění se státním příspěvkem. Jistě víte, že produkt penzijního připojištění je v současné době podpořen jednak státním příspěvkem, který činí až 150 Kč měsíčně, navíc mají zaměstnanci i zaměstnavatelé možnost si díky novele zákona o penzijním připojištění odečíst část příspěvků na penzijní připojištění od základu daně. Konkrétně mají zaměstnavatelé od 1. 1. 2000 možnost si zahrnout do nákladů částku ve výši až 3 % z vyměřovacího základu zaměstnance na sociální zabezpečení (což v praxi přibližně odpovídá hrubé mzdě), pokud částku poukazují na penzijní připojištění zaměstnance. Z tohoto příspěvku nemusí zaměstnavatel odvádět sociální ani zdravotní pojištění. Zaměstnanci jsou z příspěvku zaměstnavatele osvobozeni od daně z příjmu až do výše 5 % vyměřovacího základu na sociální zabezpečení a ani oni neplatí z příspěvku sociální či zdravotní pojištění. Právě uzákoněné daňové úlevy se staly výrazným impulsem pro uzavírání smluv o penzijním připojištění v podnicích. Vklady nových klientů ING Penzijního fondu činily v letošním roce v průměru 506 Kč, zaměstnavatelé přispívali svým zaměstnancům v průměru 306 Kč. Dalším impulsem pro uzavírání smluv penzijního připojištění by mohla být novela zákona o daních z příjmu, která je v současné době schvalována v Parlamentu. Novela by měla zejména zjednodušit administrativu spojenou s využitím daňových úlev jak pro zaměstnavatele, tak i pro klienty penzijních fondů. Kromě toho představí ING Group na počátku roku 2001 nový koncept spolupráce této finanční skupiny s firemní klientelou v oblasti pojišťovnictví a penzijního připojištění zaměřený na individuální přístup ke každé společnosti, nepřetržitou telefonickou podporu a originální elektronickou administrativu.

Reforma důchodového systému – diskutované téma
Penzijní připojištění se státním příspěvkem je důležitým prvkem stávajícího důchodového systému. Ten však ve své současné podobě nemůže dlouhodobě fungovat. Důvodů je několik: Populace České republiky stárne, s rozvojem tržní ekonomiky se také objevuje fenomén nezaměstnanosti. Nezaměstnaní ve vyšším věku hledají záchranu v jistotě, kterou nabízí systém sociálního zabezpečení prostřednictvím předčasného nebo invalidního důchodu. Následkem toho stále klesá počet plátců odvodů na sociální zabezpečení. Zároveň stoupá počet osob, které jsou na těchto dávkách závislé. Systém průběžného financování důchodů (tedy stávající systém) již nemůže být odpovědí na otázku zabezpečení obyvatelstva v důchodovém věku. V mnoha zemích musí být penzijní systémy v jejich současné podobě reformovány, aby se zabránilo kolapsu. Nejinak je tomu v České republice.

Díky zmíněným skutečnostem je problematika reformy důchodového systému v České republice již dlouho diskutovaným tématem. O důležitosti její realizace je přesvědčena také holandská finanční skupina ING Group, do níž patří i ING Penzijní fond. K prioritám ING Group v České republice totiž mimo jiné patří podpora a pomoc při reformě důchodového systému ČR. Právě v souvislosti s tímto tématem uspořádala ING Group 14. listopadu 2000 na půdě Senátu Parlamentu České republiky Seminář o reformě důchodového systému.

Obecně platí, že významnou roli v penzijní reformě by měly hrát všechny tři pilíře důchodového zabezpečení (tedy průběžné financování jako 1. pilíř, spolu s povinným soukromě spravovaným fondovým pilířem, tj. 2. pilíř, a dobrovolné spoření na penzi prostřednictvím životního pojištění a penzijního připojištění jako 3. pilíř). Své místo v reformě penzijního systému by tudíž mohly mít i často diskutované zaměstnanecké penzijní fondy jako součást druhého pilíře. Jejich činnost však musí mít jasně daná pravidla hry. Nezbytnou podmínkou, aby mohly zaměstnanecké penzijní fondy představovat výrazný prvek v organizaci penzijních schémat, je podle představitelů ING Group skutečnost, že osloví dostatek zájemců, objem jimi spravovaných prostředků dosáhne požadovaného množství, jejich účetnictví bude plně odděleno od účetnictví zaměstnavatele a budou mít jasná pravidla pro svou činnost daná nezávislým regulátorem a právním rámcem.

ING Group představila v rámci zmíněného semináře určitý způsob řešení. Ačkoli nelze přesně odhadnout, co bude výsledkem současných diskusí o reformě důchodového systému, ale ať už to bude cokoliv, finanční skupina ING Group je připravena se aktivně podílet na této reformě, což také dokázala v Polsku a Maďarsku. Zde povinné penzijní fondy spravované ING Group patří mezi největší na trhu. Také v Nizozemí, kde má ING Group svůj původ, má penzijní připojištění významnou roli a ING Group je opět jedním z největších a nejaktivnějších správců tohoto systému.

Kdo je ING Group
Nizozemská ING Group se zabývá poskytováním integrovaných finančních služeb. Svým klientům nabízí služby a produkty z oblasti bankovnictví, pojišťovnictví a správy aktiv prostřednictvím řady distribučních kanálů. Ke konci září letošního roku činila aktiva ve správě ING Group 417,5 mld. euro. Čistý zisk ING Group dosáhl za prvních devět měsíců letošního roku 10,8 mld. euro. Ve srovnání se stejným obdobím roku 1999 došlo k jeho růstu o 162,9 %. V České republice zahájila ING Group své aktivity již v roce 1991. Tato instituce je na českém trhu zastoupena pojišťovnou Nationale-Nederlanden, ING Penzijním fondem, bankou ING Bank a společnostmi ING Investment Management, ING Management Services, ING Real Estate a ING Lease.

Kontakty:
Nádražní 25, 150 00 Praha 5
bezplatná infolinka 0800 163 164, 0800 159 159
e-mail: klient@ingfinance.cz, klient@nat-ned.cz
www.ingfinance.cz, www.ing.cz, www.nat-ned.cz

(placená inzerce)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.