Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Tisková zpráva: Matsushita investuje v Pardubicích

30.10.2000 14:51
Autor: 

(následuje úplný text tiskové zprávy CzechInvestu)

26. října 2000

CzechInvest, státní agentura pro podporu přímých zahraničních investic, oznamuje, že se společnost Matsushita rozhodla postavit nový závod v Pardubicích. Celková výše investice dosáhne 3,27 mld. Kč a bude vytvořeno celkem 550 nových pracovních míst.

Matsushita Electric Industrial Co., Ltd (MEI) a její divize komunikační elektrotechniky Matsushita Communication Industrial Co., Ltd. (MCI) dnes oznámily záměr postavit v České republice nový závod na výrobu mobilních telefonů a autorádií pod značkou Panasonic. Nově založená společnost Matsushita Communication Industrial Czech, s.r.o. bude mít sídlo v Pardubicích a výroba v novém závodě v pardubické průmyslové zóně by měla být zahájena v říjnu příštího roku.

Otevřením nového závodu Matsushita očekává posílení své pozice na rychle rostoucím globálním trhu mobilních telefonů, jehož objem by měl v letošním roce celosvětově dosáhnout 410 milionů mobilních telefonů. Plánovaný objem výroby nového závodu v prvním roce je 2,4 mil. mobilních telefonů a následující rok by měl dosáhnout až 16 milionů kusů. Matsushita (MCI) dnes produkuje mobilní telefony v Japonsku, ve Velké Británii, na Filipínách a v Číně a pardubický závod tak bude její čtvrtou zahraniční výrobní pobočkou.

Plánovaná výroba autorádií by měla dosáhnout v prvním roce výroby 430 tisíc kusů a ve druhém roce 1,31 mil. kusů. Pardubický závod bude šestou zahraniční pobočkou na výrobu autorádií společnosti Matsushita (MCI).

„Zástupci firmy Matsushita v rámci tohoto projektu prověřovali několik lokalit v Maďarsku a v České republice. Při konečném výběru rozhodla přítomnost připravené průmyslové zóny i profesionální přístup zástupců města Pardubice“ – Tomáš Vohralík, Project Manager CzechInvestu.

„Jsme velice rádi, že jsme uspěli v soutěži s jinými průmyslovými zónami v Evropě. Příchod již druhého silného investora z oblasti elektrotechnického průmyslu do Pardubic, navíc v tomto případě obecně velmi známého, je jasným signálem do světa: "Pardubice a Česká republika jsou dobrým místem pro vaše investice!" Pro dosažení této pozice jsme v minulých letech vynaložili hodně úsilí i peněz a těší nás, že se nyní konkrétně projevují výsledky naší práce,“ říká Ing. Michal Koláček, náměstek primátora města Pardubice.

“V České republice registrujeme v současné době 65 japonských firem, z toho 18 ve výrobním sektoru, 38 v obchodě a prodeji a 9 v ostatních sektorech, včetně služeb. Japonské investice v ČR se v dosahují v celkovém objemu 1 mld. USD, pokud započítáme projekty přicházející z Japonska přes třetí země a ty, které byly již oznámeny a začínají se realizovat. CzechInvest vede nyní aktivní jednání s dalšími 18 japonskými firmami, které mají zájem investovat v ČR,“ říká Martin Jahn, generální ředitel CzechInvestu.

„V současné době evidujeme žádosti tří japonských společností o investiční pobídky a očekáváme, že společnost Matsushita podá žádost v nejbližších dnech. Investiční pobídky již obdržely tři japonské společnosti, průměrná výše investice japonských společností je 43 mil USD,“ dodává Jahn.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m