Tisková zpráva: Matsushita investuje v Pardubicích

30.10.2000 14:51

(následuje úplný text tiskové zprávy CzechInvestu)

26. října 2000

CzechInvest, státní agentura pro podporu přímých zahraničních investic, oznamuje, že se společnost Matsushita rozhodla postavit nový závod v Pardubicích. Celková výše investice dosáhne 3,27 mld. Kč a bude vytvořeno celkem 550 nových pracovních míst.

Matsushita Electric Industrial Co., Ltd (MEI) a její divize komunikační elektrotechniky Matsushita Communication Industrial Co., Ltd. (MCI) dnes oznámily záměr postavit v České republice nový závod na výrobu mobilních telefonů a autorádií pod značkou Panasonic. Nově založená společnost Matsushita Communication Industrial Czech, s.r.o. bude mít sídlo v Pardubicích a výroba v novém závodě v pardubické průmyslové zóně by měla být zahájena v říjnu příštího roku.

Otevřením nového závodu Matsushita očekává posílení své pozice na rychle rostoucím globálním trhu mobilních telefonů, jehož objem by měl v letošním roce celosvětově dosáhnout 410 milionů mobilních telefonů. Plánovaný objem výroby nového závodu v prvním roce je 2,4 mil. mobilních telefonů a následující rok by měl dosáhnout až 16 milionů kusů. Matsushita (MCI) dnes produkuje mobilní telefony v Japonsku, ve Velké Británii, na Filipínách a v Číně a pardubický závod tak bude její čtvrtou zahraniční výrobní pobočkou.

Plánovaná výroba autorádií by měla dosáhnout v prvním roce výroby 430 tisíc kusů a ve druhém roce 1,31 mil. kusů. Pardubický závod bude šestou zahraniční pobočkou na výrobu autorádií společnosti Matsushita (MCI).

„Zástupci firmy Matsushita v rámci tohoto projektu prověřovali několik lokalit v Maďarsku a v České republice. Při konečném výběru rozhodla přítomnost připravené průmyslové zóny i profesionální přístup zástupců města Pardubice“ – Tomáš Vohralík, Project Manager CzechInvestu.

„Jsme velice rádi, že jsme uspěli v soutěži s jinými průmyslovými zónami v Evropě. Příchod již druhého silného investora z oblasti elektrotechnického průmyslu do Pardubic, navíc v tomto případě obecně velmi známého, je jasným signálem do světa: "Pardubice a Česká republika jsou dobrým místem pro vaše investice!" Pro dosažení této pozice jsme v minulých letech vynaložili hodně úsilí i peněz a těší nás, že se nyní konkrétně projevují výsledky naší práce,“ říká Ing. Michal Koláček, náměstek primátora města Pardubice.

“V České republice registrujeme v současné době 65 japonských firem, z toho 18 ve výrobním sektoru, 38 v obchodě a prodeji a 9 v ostatních sektorech, včetně služeb. Japonské investice v ČR se v dosahují v celkovém objemu 1 mld. USD, pokud započítáme projekty přicházející z Japonska přes třetí země a ty, které byly již oznámeny a začínají se realizovat. CzechInvest vede nyní aktivní jednání s dalšími 18 japonskými firmami, které mají zájem investovat v ČR,“ říká Martin Jahn, generální ředitel CzechInvestu.

„V současné době evidujeme žádosti tří japonských společností o investiční pobídky a očekáváme, že společnost Matsushita podá žádost v nejbližších dnech. Investiční pobídky již obdržely tři japonské společnosti, průměrná výše investice japonských společností je 43 mil USD,“ dodává Jahn.

14.12.2017
22:01Americké trhy bez výraznějších zpráv mírně ztrácely, Teva si připsala 10%
19:25Zdánlivě nerozbitná investiční teze od Morgan Stanley
18:45Světový trh s ropou bude v prvním pololetí v přebytku, říká IEA
17:59Summary: Prodej větrníků, nákup filmů a internetová neutralita
17:35Pražská burza rostla třetí den za sebou, PX +0,52 %
17:10Disney koupí aktiva Foxu za 66 miliard dolarů. Měl by se Netflix bát?
17:02Technická analýza: Týden bohatý na události rozhoupal trh s ropou
16:30ECB euru další zisky nepřinesla, zatímco dolar využil dobré zprávy z ekonomiky
15:15ECB výrazně vylepšuje prognózu, ale dál mává holubičími křídly
15:14Česká zbrojovka a.s.: Zápis z řádné valné hromady akciové společnosti