Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Blíží se zasedání MMF. Co je vlastně MMF zač?

13.09.2000 10:44
Autor: 

Ve dnech 26.-28. září se v Praze uskuteční výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF). O přípravách na toto zasedání slýcháme z médií téměř každý dne. Většina informací však ignoruje to, co MMF dělá a soustřeďuje se spíše na okolnosti provázející jeho zasedání. Jsme tedy podrobně informováni o tom, jak se policie připravuje na rozsáhlé demonstrace, které odpůrci globalizace slibují, a o penězích „utracených“ za rekonstrukci Kongresového paláce, méně však o tom, jak MMF funguje a co bude na programu výročního zasedání v Praze. Připravili jsme proto pro Vás stručný přehled o historii existence Mezinárodního měnového fondu a o jeho hlavních aktivitách.

MMF byl založen na konci roku 1945. Hlavním cílem této organizace je podpora mezinárodního obchodu a mezinárodní peněžní spolupráce a také snaha o stabilizaci měnových kurzů. MMF navíc napomáhá členským zemím při odstraňování deficitů platební bilance, které signalizují nerovnovážný vývoj dané ekonomiky.

Snaha o stabilizaci měnových kurzů byla spojena se vznikem Bretton-woodského systému, což byl systém pevných měnových kurzů. Každá členská země byla povinna udržovat měnový kurz ve fluktuačním pásmu +/- 1% od stanovené parity, která byla vyjádřena v amerických dolarech. Americký dolar byl sám v pevném kurzu směnitelný za zlato. Ke kolapsu Bretton-woodského systému došlo na začátku 70. let. Dolar byl dvakrát devalvován a v roce 1973 byl systém pevných měnových kurzů zrušen a nahrazen režimem volně plovoucích kurzů. Od té doby se MMF soustřeďuje na monitorování makroekonomického vývoje ve svých členských zemích. Dvakrát ročně vydává zprávu o stavu ekonomiky každé země a v případě nestability ekonomiky se MMF angažuje výrazněji, jak formou misí tak i stabilizačními půjčkami.

Činnost MMF bývá často kritizována a většina kritiků fondu vyčítá "neprůhlednost", "aroganci" a někdy také profesionální pochybení. Není sporu o tom, že MMF, stejně jako prakticky všechny soukromé i veřejné instituce, někdy neodhadne správně všechna rizika (příklad české ekonomiky v první polovině 90. let je klasickým příkladem přehnaného optimismu MMF). Jindy zase nevaruje dostatečně důrazně před hrozícími problémy (viz Thajsko v roce 1997 či naléhavé, ale neveřejné dopisy české vládě z roku 1996). Na některé vládní činitele, zvyklé na horlivé „pokyvovače“, mohou ekonomové z MMF působit arogantně, ale jejich práce je upozorňovat na problémy, ne chválit osvícené politiky.

Zosobněním všeho špatného byla pro mnoho ekonomů doporučení MMF pro Thajsko, Malajsii, Koreu a Indonésii v roce 1997. Je zajímavé, že ve všech těchto zemích (které se, pravda, řídily jen některými radami MMF) došlo k prudkému oživení a že třeba ekonomika Jižní Koreji rostla loni tempem přes 10%! Bohužel, to si již kritici MMF našli jiná témata…

Svoji činnost financuje MMF z příspěvků členských států. Příspěvky jsou stanoveny podle několika ekonomických ukazatelů (např. národního důchodu). Prostředky členským zemím jsou půjčovány v tzv. tranších po splnění podmínek stanovených fondem.

Česká republika patřila mezi zakládající členy MMF, v roce 1955 se však sama vzdala členství. Členy MMF jsme se stali opět v roce 1990.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m