Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Valtr Komárek: ČR má šanci stát se ekonomickým tygrem Evropy

Valtr Komárek: ČR má šanci stát se ekonomickým tygrem Evropy

09.05.2006 9:23
Autor: 

Nejpozoruhodnějším ekonomickým tygrem Evropy má šanci se stát Česká republika, říká ekonom Valtr Komárek v rozhovoru pro MF Dnes. Jedním z argumentů jsou zahraniční investice. Česká ekonomika je silně internacionalizovaná a investice se sem jen hrnou - na obyvatele jsou největší v Evropě, uvádí Komárek. Dominantní je přitom vliv EU a stoupající přízeň západoevropských zemí.

Prostor pro expanzi českého hospodářství dávají nižší celkové náklady práce, v ČR 4x až 5x nižší než v západoevropských státech. "V těchto evropských relacích zahraniční podnikatel na jednom našem zaměstnanci vydělá 1-1,2 milionu korun ročně," uvádí Komárek. Navíc jsou u nás levnější i pozemky, stavby a služby. Ještě nižší náklady pak mají země na východ od nás, od Bulharska přes Rusko až po Čínu. Postavení ČR je ale "exkluzivní" díky sousedství nejsilnější ekonomiky EU, kulturní a industriální tradici, vzdělanosti a kvalifikaci.

Příliv zdrojů ve výši pětiny národního produktu je pro ekonomiku obrovským impulsem. Celková bilance je 250-300 mld. Kč přímých zahraničních investic, 200-250 mld. přírůstku HDP a 120 miliard z EU, tedy celkem 570-670 mld. Kč, vypočítává Valtr Komárek.

Nadějným trendem je růst počtu vysokoškoláků - ten se zdvojnásobil za posledních osm let, k tomu rostou investice do vědy a výzkumu o 15 % ročně, upevňuje se vnitřní i vnější rovnováha, podporu má zahraniční turismus, dálnice, posilování vymahatelnosti práva atd. Komárek na druhou stranu upozorňuje na nedostatky v kvalitě, narušení racionálních relací mezd a nedostatky ve veřejném pořádku a správě. "Je nutné vyvinout obrovské úsilí na překonání záplavy šlendriánu, který u nás přežívá," píše ekonom.

Přes možnou diskusi o řadě bodů by nemělo být sporu o tom, že ČR "vstoupila do nové nadějné éry". Prognóza ČNB pro letošní ekonomický růst 6,9 % to jen potvrzuje, uzavírá Komárek.

(zdroj: MfD)


Váš názor
  • M. Friedman asi neni Komárkův guru...
    17.05.2006 11:41

    "Výdaje z kategorie IV (cizí peníze utrácené pro jiného) také mají tendenci korumpovat lidi, kteří se na přerozdělování podílejí. Všechny takové programy přivádí některé lidi do pozice, kde rozhodují, co je dobré pro jiné lidi. Důsledkem je, že se v jedné skupině vytvoří pocit skoro božské moci a v druhé pocit až infantilní závislosti. U příjemců pomoci zakrňuje schopnost chovat se nezávisle a činit svá vlastní rozhodnutí. Vedle plýtvání penězi, vedle neschopnosti dosáhnout proklamované cíle je konečným důsledkem zahnívání morálních principů, které drží pohromadě vyspělou společnost." (M.Friedman, Svoboda volby, kap. Od kolébky ke hrobu)
    praguemonk
  • Promiňte prosím
    12.05.2006 15:56

    nějak to nechápu.Komárek opravdu onemocněl schizofrenií ?
    orada poison
    • To neni nemoc, ale
      15.05.2006 17:32

      Vazeny pane, to neni nemoc, ale stari a senilita. Zrejme nevite, ze na MMR jsou poradcem 3 byvaly hloupi komuniste a blafalove a vnitraci, jejichz vekovy prumer dnes cini 70 let! Ano, ctete dobre! A toto senilni zaprodanci, posluhove dnesni CSSD, se opravdu zadne nove cviky uz ucit nebudou. Je potreba je vesechny v cervnu poslat do duchodu, nabvzdy! Tito 3 sasci u hlupaka Martinka, nemeli co rici pred 20 lety, nemaji dnes a zitra uz urcite nic nereknou!
      Jeden Skromny
  • Prave jsem se vratil
    10.05.2006 19:30

    Prave jse se vratil z cest po vlastech ceskych.Musim konstatovat,ze stav ceskych silnic je tak otresny,ze horsi cesty nejsou ani v mnoha africkych zemich.Pripada mi to smesne vydavat se za tygra a pritom jsme na urovni rozvojova zeme.Ale presne to ukazuje jakou politiku zde vedou "Komarkove".Nechaji zde bohatnout cizi firmy aniz by z toho CR cokoliv mela.Statni dluh jen v silnicich je minimalne 400 miliard korun.
    vasek
    • jo, ty cesty
      18.05.2006 15:09

      ...všechno prožerou Cikáni
      standa
  • "Odborný názor"
    09.05.2006 11:55

    Chacha. Od srdce jsem se zasmál Valtrovým výpotkům. Hlavně to jak zahraniční podnikatelé "vydělávají" na levné pracovní síle. Nějak soudruh zapomněl, že je u nás stále o dost nižší produktivita práce, která ten rozdíl částečně smazává. Nemluvě o tom, že v oborech náročných na lidskou práci jsou často většinou zaměstnáni zahraniční gastarbaitři, protože paroubko-škromachův socialismus nenutí nikoho přijmout hůře placenou práci zpravidla odpovídající jeho nízké kvalifikaci. "Zapomněl" na klesající pružnost trhu práce a rostoucí moc odborů, "zapomněl" na klesající počet živnostníků a jejich narůstající šikanu ze strany státních orgánů. Ani slovo o černé díře zvané "zdravotnictví", kde se neustále bezvýsledně nalévají další a další peníze. Ale stejně.. Za všechno může ODS!!!
    dojná kráva socdem
    • Tigr
      09.05.2006 14:00

      Mňau, mňou :o))
      Ape
      • Vy jste to vystihl...
        15.05.2006 17:27

        ČR začala mňoukat a někteří si již začali připisovat zásluhy za budoucího tygra.... Leč není dobré porcovat medvěda ještě předtím, než je uloven....
        QEntity
        • Mnau
          19.05.2006 19:05

          Moje micka ma asi 15 kila, a zbila sousedovic psa. Takze kocicky nepodcenovat!
          Mirek
    • Nejen k levné pracovní síle ....
      09.05.2006 12:37

      Já jsem se také zasmál při Vašem popisu "o dost nižší produktivity práce" ... Dle Vás se tedy Němci a Rakušuné zcela zbytečně obávají "líného našince" a přechodná opatření bránící pohybu pracovní síly z nových zemí EU neustále prodlužují naprosto zbytečně, že :-)) Uvědomte si také, že ani brutální devalvace koruny na začátku devadesátých let nezabránila likvidaci bankovního sektoru a tradičních českých podniků (viz. kupónová privatizace ...). Zkuste si také přepočítat naši minimální mzdu na Eura a porovnat ji s minimální mzdou v zemích původní patnáctky .... (přepočet můžete provést i na u nás nejčastěji vyplácenou mzdu ...). Názory Valtra Komárky byly vždy protiváhou k šokové terapii Klause (tím není samozřejmě řečeno, že byly vždy správné). Souhlasím ale s Vámi, že další zadlužování naší země není na místě. Klausova co nejrychlejší likvidace RVHP a šokové převedení obchodování s těmito zeměmi na dolary nemohlo skončit jinak než vyklizením těchto trhů (viz. Čína, Rusko, živoření Tatry Kopřivnice je toho zářným příkladem - dnes se naše podniky snaží pracně zde vrátit ...). Každá mice má dvě strany a rozhodně není pravdou, jak prohlásil "profesor" Klaus, že jeho transformace byla "epochálním úspěchem" ...
      PaulC
      • to PaulC
        19.05.2006 21:03

        "epochálním úspěchem" lze maximálně nazvat rozkradení rodinného stříbra, který maximálně nastartoval. Ne vše, co bylo státní se muselo prodat. Chci-li mít zdroje pro reformy všeho druhu, musím si je pojistit a ne rozdat hrstce z lidu. Pravidla na tomto hřišti stále postrádají postranní čáry, přičemž na některých místech se "vhodně" nemalovaly. Chci-li demokracii, musím mít právní řád včetně represí a na toto v žádném případě "dědula z hradu" nikdy neslyšel, natož nyní kdy loutku TOPOLÁNKA řídí dodnes. Nikdy nic nepřiznal a ani nikdy nepřizná. HLAVA SMRDÍ OD HLAVY.
        Fantozzi
      • RE:
        09.05.2006 13:21

        Vážený, uznávám, že Vaše názory jsou opravdu fundované a netroufám si s vámi polemizovat. Na to abych pochopil spojitost devalvace (z uměle administrativně stanoveného kursu) a rozkradených bank, nebo rozdíl mezi obchodováním v rublech a USD opravdu nemám. ČSSD uber alles!!!Nebo snad KSČ?? Třeba si na mne vzpomenete až to tady pod vedením ksčssd půjde do (_o_).KSČ taky všechno lakovala narůžovo a nakonec byla ráda, že to prasklo, protože už nevěděla kudy kam.
        dojná kráva socdem
      • produktivita práce
        09.05.2006 13:10

        Není to tak jednoduchý. Produktivita práce v nových firmách je samozřejmě vysoká. Jinak je však spíše nižší. Ba velká část našeho produktivního obyvatelstva je doslova líná, nevzdělaná, invalidní.... Klaus samozřejmě udělal hodně chyb i když asi ne tak v myšlenkách jako v realizaci těch myšlenek. Kuponová privatizace byla hodně dobrá myšlenka, ale byla blbě zrealizována. 1) Chyběly zákony 2) Hodně podniků bylo privatizováno touto metodou nevhodně 3) Velkou chybou byl Kožený a spol.
        TK
        • Hloupá otázka
          09.05.2006 13:28

          Kdo byl ve vedení převážné většiny privatizovaných bývalých socialistických podniků??Pokud i dobře vzpomínám tak většinou dobře prověření a loajální soudruzi. Proč nechali zlou ODS zničit "prosperující" podniky, které vedli? Proč třeba v ZETORu nepřesvědčili české zemědělce aby si kupovali jejich "špičkové výrobky" a ne DEUTZ,Massey Fergusson atd?Proč má většina lidí doma televizi PHILIPS, PANASONIC atd. , když TESLA byla přece "světová extratřída" a rodinné stříbro?
          dojná kráva socdem
          • ???
            09.05.2006 13:45

            Klaus udělal hodně chyb to však neznamená, že neudělal víc dobrých věcí. Samozřejmě s vaším posledním příspěvkem nelze než souhlasit.
            TK
  • rudý prapor zavlál nad patrií
    09.05.2006 11:18

    pro zařazení článku na server patria může být omluvou jenom věk pod 18 let, kdo si pamatuje bláboly dotyčného otce redaktora komárka z mf z období po r.89 tak se může jen hořce pousmát
    pacient z bohnic
    • Trochu mne tento prispevek sokoval.
      09.05.2006 18:05

      Na serveru, ktery vzdy byl pravicovy, lze najit clanek od soudruha, ktery delal ekonomickeho poradce na Kube Castrovi a kamaradil se s Che Guevarem. Toto je dost silne kafe.
      Mirek
  • Něco podobnýho jsem slyšel
    09.05.2006 10:22

    v r.89 na Letenský pláni.Tak to asi bude pravda.
    Lepidlo
    • Ty na Letenske plani, ja zase v Ostrave.
      09.05.2006 18:01

      V Ostrave v breznu 1990 Komarek tvrdil totez. Dodnes slysim ty slova, ze mame vyuzit toho, co zde postavil Karel IV. No, v Ostrave toho z dob Lucemburku moc nezbylo.
      Mirek
  • pomatenec komarek
    09.05.2006 10:05

    nechapu proc to sem davate mf dnes je ¨skorobulvar" ale vy jste financni server a nerikal tam taky ze se od zitrka budeme dozivat 200 let?to ma asi tak stejnou vahu
    pepik
  • "Ekonom" Komárek
    09.05.2006 9:54

    Tak jsem si vzpomněl, jak Valtr Komárek blouznil na počátku 90. let o marce za 3 koruny. A dnes se rozplývá nad stavem a potenciálem naší ekonomiky a zdůrazňuje 4 až 5x nižší náklady práce než má Západní Evropa. Připadá mi, že to je tak nějak v rozporu. Typický sociálně-demokratický "ekonom".
    Jakub V.
    • "Ekonom" Komárek
      09.05.2006 11:27

      Nejsem příznivcem p. Komárka, ale "marka za 3 koruny" dnes u nás již "de facto je". Samozřejmě, vztaženo k cenové úrovni roku 1990. V současné době je bývalá DM za cca 14 Kč (1 EUR = cca 2 DM, dle přepočtu při přechodu na EUR a EUR dnes = cca 28 Kč). Cenová úroveň (inflace) od r. 1990 stoupla více než 4x (a mzdy téměř 6x v průměru). Tj., hodnota DM dnes při zachování cenové úrovně r. 1990 je 14/4=3,5 Kč za 1 DM. Nebo obráceně, jestli bychom chtěli zachovat stejný kupní kurz EUR, jaký měla DM v roce 1990, muselo by dnes 1 EUR stát 28*4=112 Kč. Je to samozřejmě hodně zjednodušené a inflační vývoj byl i v Německu (nesrovnatelně nižší). Ale 1 DM v r. 1990 stála cca 20 Kčs a průměrná mzda byla cca 3300 Kčs, dnes je "DM" 14 Kč a průměrná mzda cca 19000 Kč ... Jednoznačně to ale není zásluhou p. Komárka ...
      Míla.E
      • Inflace
        10.05.2006 9:29

        Pokud se nepletu, inflace působí na obě měny. Pokud navíc, jak píšete, byla inflace v Německu nižší, pak byla více znehodnocena CZK než DM. Necháme-li kurz EUR/DM na 1/2, pak je tedy DM dnes zhruba za 14 CZK. Inflace je do kurzu už započtena měnovým trhem. To se děje průběžně, takže upravovat kurz o inflaci za několik let není třeba. Kdyby do kurzu započtena nebyla, pak je třeba snížit sílu CZK o českou a DM o německou inflaci. Vy snižujete DM o českou inflaci, a s německou inflací vůbec nepočítáte, což je nesmysl. Nějak takto ovšem počítají politici, kteří si hrají na ekonomické experty a plácají cosi o blahobytu. Zkrátka, když chcete nevzdělanému stádu něco dokázat, spočítáte mu cokoli.
        Jirka
        • Inflace
          14.05.2006 16:40

          No, nějaké podobnou reakci jsem očekával. To, že s německou inflací nepočítám, jsem ve svém minulém příspěvku uvedl. Je to z toho důvodu, že inflace v Německu byl za uvedené období ve výši necelých 40% (cca 2% ročně), v ČR to bylo více než 300% (cca 10% ročně). Ale k Vaší připomínce, že inflace je do kurzu započtena měnovým trhem (jak - automaticky?). Pokud by tomu tak bylo (a né nebylo) - Kč by oslabila právě o českou inflaci (1 DM = 18 Kč *4,2 = 76 Kč a posílila o německou inflaci = 72/1,35 = 56 Kč za DM dnes), neboli 112 Kč za 1 EUR, tj. cena kterou jsem uváděl v minulém příspěvku. Takže, jestli chcete nakupovat EUR za tuto cenu, rád Vám nějaké eura prodám. Navíc, kdyby platilo o inflaci a měně to co říkáte, neexistovala by žádná měnová krize (Argentina), ani měnový šok (ČR v r. 1997), atd. Celý můj minulý příspěvek ale pojednával pouze o tom, že kdyby v r. 1990 fungovala ekonomika ČR tak jako dnes, musela by v té době být 1 DM maximálně za 3,5 Kčs. A to není žádná politika, pouze matematika.
          Míla.E
  • "Nadějným trendem je růst počtu vysokoškoláků"
    09.05.2006 9:48

    A co budou chudaci investori delat s takovou spoustou sociologu a filozofu?
    cb
  • a kromě toho
    09.05.2006 9:47

    Jsme se stali smetištěm západní evropy, kdy určitá země z EU na nás vydělává miliony na velmi levném skladu odpadků. Také si rozdělují trh ČR dle svých potřeb, zatímco čeští podnikatelé (živnostníci) a běžní pracovníci s v EU ani nevrznou. ROste nám nezaměstnanost a některým skupinám obyvatel se nejen nevyplatí chodí do práce, ale pracovat už ani nechtějí. Roste pouliční kriminalita. Rostou ceny energií - a to závratným tempem. A ten šílený státní dluh - bohužel s Vámi pane KOmárku nesouhlasím. Je to jakobych si zašel do Francouzské restaurace ale musel jsem si na to půjčit v bance. Dělat haura na dluh se mi vůbec nelíbí, a už vůbec ne, když se tím někdo veřejně chlubí......
    MartinFX
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.