Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vicepremiér Havel:  HDP v 1. kvartále vzrostl o 8,2 %

Vicepremiér Havel: HDP v 1. kvartále vzrostl o 8,2 %

16.05.2006 10:42
Autor: 

Lze očekávat, že HDP za první čtvrtletí tohoto roku vzroste meziročně o 8,2 %, říká to vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel. Tento růst, který by byl nejvyšší v historii, má táhnout především průmysl. Průmyslová výroba za březen vzrostla o skoro 18 % a čeká se, že bude trend vysokého růstu pokračovat. "Lidé růst pocítí ve svých peněženkách v nárůstu platů. Dále vznikne více pracovních míst. Jen loni vzrostl počet zaměstnanců o 97 tisíc," uvedl Havel.

(zdroj: ČTK)


Váš názor
  • Volebním trikům neodolá ani statistika.
    17.05.2006 9:46

    O co v tomto kvartále více, o to v příštím méně. A hned to svedou na ODS, jako na čerstvého vítěze voleb.
    jiri
    • Triky?
      17.05.2006 10:06

      Nebojte se, nesvede, protože jednak růst ekonomiky vydrží a jednak budoucí vláda přece nemůže kritizovat opozici (ODS) za nízký ekonomický růst :-))) Pokud jsou ta čísla o ekonomickém růstu trik, tak ať vládne ten, kdo takové "triky" umí.
      Petr99
      • Triky
        26.05.2006 22:23

        Já bych raději viděl opravené silnice a méně žebrajících homelesů v centru, než tato čísla.
        Dušan D.
  • A to nám socani léta tvrdili
    16.05.2006 16:38

    A to nám socani léta tvrdili, že něco takového není u středně vyspělé ekonomiky možné..... Nyní se tím budou chlubit... A vůbec si nehodlají připustit, že rosteme velmi nerovnoměrně...
    QEntity
    • Pánové ....
      22.05.2006 14:11

      ... přečetl jsem si tuto diskusi a napíši jen toto: Jsem mladý muž, jež chce v budoucnu (do 3 let) založit svou vlastní rodinu. S přítelkyní (skoro manželkou) toto plánujeme již 4 roky, chceme někde bydlet, nemáme na to, musíme si tedy vzít hypotéku na bydlení cca 3 mil. Kč (byt i barák jsou cenově stejné). Dostaneme-li hypotéku na 20 let budeme platit 17000 měsíčně. Náš příjem je 30000 čistého. Do práce oba dojíždíme do Prahy. Jakmile budeme mít děti, náš příjem se ztenčí na 25000 čistého měsíčně. Z toho zaplatíme 17000 bance, zbyde 8000, mínus poplatky za energie cca 5500 měsíčně, zbyde 2500. Nakrmte za 2500 sebe manželku a dítě plus všechny oblékněte. Je mi jedno kdo z momentálních slibotechen vyhraje volby, ale zajímá mě co FAKTICKY budoucí vláda udělá pro mladé rodiny. Mě nezajímají vysněné pohledy do 50 let vzdálené budoucnosti (ODS), ani mě nazajímá slib a grafy jak si republika dobře vede za posledních 10 let (ČSSD). Mě zajímá jak mohu uživit svou rodinu, jak mi stát FAKTICKY pomůže nebo co mi dá. Zároveň jsem realista a vím, že kde nic není, tak tam nic nebude, ale momentální panáci rozhazujou slibohubou miliardy do vzduchu, ale už nám neříkají, kde to chtějí vzít.
      Jan Sladký Kozina
      • Nechápu !?
        22.05.2006 18:15

        Jak vůbec s prijmem 30000, resp. 25000 muzes pomejslet na byt za 3 mega??? ...
        vilem mlejnecky
        • ...
          23.05.2006 10:24

          Navíc v tomto ilustrativním příkladu šlo o nastínění funkčnosti systému a o situaci né mou, ale 65% lidí a rodin v naší zemi. Ale je vidět zaslepenosti těch, kteří nemají nouzy. Až ji mít budete vzpomenete si. Nejsem socka ani debil, jen člověk, který se chce mít dobře ne skvěle, ale dobře po celý svůj život. Zároveň upozorňuji, že nejsem příslušníkem žádné politické strany a jsem NEVOLIČ bařtipánů (ČSSD, KSČM, ODS, KDU-ČSL ... A JINÝCH). Ale svůj volební hlas odevzdám, komu?????
          Jan Sladký Kozina
        • ...
          23.05.2006 10:01

          Jak?? Nejsem cikán, abych s děckem žil v 1+1 nebo 1+kk!!! Tak!
          Jan Sladký Kozina
          • 23.05.2006 10:36

            já mít 30klacků měsíčně, tak si pískám a celá moje rodina taky...
            pavel
      • ..
        22.05.2006 14:21

        Lidé by tady měli začít myslet a počítat!! Né jen tupě věřit tomu, co chtějí slyšet. ******************************************* Kdybych si na Václaváku stoupl s pár kámošema na bedýnku od piva, rozvěsil travnsparen s jakým si názvem a vykřikoval, že jsem politická strana a že pokud se dostaneme do parlamentu snížíme daně a přidáme důchodcům, zvedneme životní minimum na 15 000, zrušíme úřady práci a sociálky, mladým přispějeme né 300 000 na bydlení ale 1mil. kč a ... bla bla ... Že postavíme silnice a dálnice, zavedeme mítné pro náklaďáky, zrušíme spotřební daň na PHM a cigarety a alkohol, pivo že bude opět dostupné všem za 5 korun ....... ****************************************** A takhle bych mohl pokračovat dlouho, tak mě bude volit minimálně 15% lidí této země. A proč??? Protože bych jim pouze slíbil to, co chtějí slyšet!! To že ji po volbách řeknu sorry pokladna je prázdná takže to a to a to se o rok odkládá a zbytek se úplně ruší, tak to jim už může být jedno, protože Já sem u koryta a já si chrochtám!
        Jan Sladký Kozina
        • :-)
          23.05.2006 9:54

          Přestaň brečet, to jseš chlap. Tak změn práci, nebo zační podnikat. Já tě živit nebudu!!!! Máš zdraví ruce? Tak něco dělej a nestežuj si. Pokud to neutáhneš tak si nezakládej rodinu nebo běž bydlet do paneláku za 1,3 mil. Kč a hlavně nestavěj. Jseš ubožák a je mi tě tak trochu líto. Pokud doma takhle brečíš, pak být tvou přítelkyní odešel bych od tebe.
          TK
          • Pro TK - jedna otázka?
            23.05.2006 10:16

            Co je podle Vás lepší? Bydlet a měsíčně platit 15 000 nájem (vyhozený prachy) nebo 17 000 hypotéku s vědomím, že po splacení je to mé. Nezdá se Vám KAPITALISTO úplně stejné (cenově) nájemné a hypotéka? Mě ano. Jen s tím malým rozdílem, který Vy nevidíte. Já pak budu moci hrdě svým dětem a vnoučatům říct do očí .... JE TO NAŠE, RODINO!!!! Servus, seru na Vás, plantážníci, jdu nakupovat!!
            Jan Sladký Kozina
            • :-)
              23.05.2006 10:43

              Ty radši dítě neměj, protože jak budeš jednou vysvětlovat tu svoji ubrečenost? Fakt tě lituju, ale ještě víc tu tvoji přítelkyni. Zvedni tu svou prdel a začni něco dělat, nikdo na světě ti nic nedá zadarmo ani bolševici. Chtí se mít dobře nestačí musíš něco dělat. Já jsem za svůj život měl už asi 18 zaměstnání. Dělal jsem i rukama když práce nebyla, získal jsem zkušenosti. Za svůj život jsem měl plat i 1500 Kč měsíčně. Vysokou školu nemám, ale dokázal jsem brát i 60 tis. měsíčně. Teď podnikám a vůbec to není lehký, ale nebrečím a nestěžuju si. Bydlím paneláku 3+1 a před barákem mám obyčejnýho peugeota. Tak si to přeber blbče ubrečenej
              TK
              • K dětem ...
                25.05.2006 12:00

                A Vaši "radu" o tom, že lepší je děti nemít (pokud máte jiné starosti - viz. zmiňované bydlení) bohužel poslechlo příliš mnoho mladých lidí. V mladých rodinách (pokud vůbec dojde ke sňatku ...) je v naprosté většině buď jedno dítě nebo pes ... "Dotáhli" jsme to tak na druhou nejmenší (1,17 ...) porodnost na světě (z toho třetina dětí je nemanželských ...), což je samozřejmě pro (každou) společnost likvidační. Vaše další "doporučení" týkající se jeho přítelkyně se u nás bohužel také hojně dodržuje a průměrné manželstí vydrží 12 let a více než polovina jich končí rozvodem ... Ve Vašem podnikání Vám samozřejmě fandím (mě také stát neživí), ale podle mého názoru se většina mladých rodin bez pomoci státu neobejde. Pokud se nepodaří porodnost stabilizovat na přijatelné reprodukční úrovni (při porodnosti 1,17 je poločas rozpadu naší populace - snížení počtu obyvatel na polovinu již jen 32 let ...), pak jsou veškeré úvahy o penzijních reformách jen ztrátou času (tak jako tak se nakonec o přestárlou populaci nebude mít kdo postarat ...).
                PaulC
          • Brečení...
            23.05.2006 10:07

            :-) Tak za prvé - NEBREČÍM; Za druhé - na podnikání potřebuju víc než na bydlení; Za třetí najdi mi práci za 50tis. měsíčně čistého a kdlidně se přeškolím na cokoliv a makat budu klidně od nevidim do nevidim; A konečně za čtvrté - jestli tady někdo brečí, já to určitě nejsem. Jen jsem napsal pravdu ohledně politické scény v této republice a ještě řekni, že nemám pravdu. Je vidět, že VY jako ODSák máš příjem odpovídající rovné dani a proto se Vám líbí 15% zdanění. Měse také líbí jedna daň, ale proč mám platit kromě nemakačenků ještě na bohatý???? To mi vysvětlete!!!
            Jan Sladký Kozina
            • je to presny socan
              23.05.2006 12:00

              Podnikat se mu nechce protoze je to narocne a tezke a je presyceny trh a podobne.Ale kdyz podnika nekdo jiny tak je zase vykoristovatel a bere penize za nic a je mu treba naparit poradne dane.No a tak to chodi.Socan nepodnika protoze je to tezke ale ODSakovi se prece podnika lehce a tak ho je treba zkrouhnout.Tak ze pane Kozino,zvolte si socik ale pak nebrecte ve fronte na toaletek.Vite ono totiz podnikatel uz dnes muze podnikat i jinde nez v tehle socdem zemi a pak uz vy z jeho dani nebudete mit vubec nic.
              vasek
            • 23.05.2006 10:24

              Vypadá to, že "Komu není rady, tomu není pomoci". Prosím tě přečti si a zkus pochopit následující: 1) Práci Ti nikdo hledat nebude, maximálně se můžeš zkusit obrátit na úřad práce 2) Na podnikání vůbec nepotřebuješ velký kapitál (tento argument když použije začátečník v podnikání, tak o ten kapitál většinou rychle přijde, znám několik takových případů) 3) Jestli na byt za 3 mil. nemáš, zkus se ze začátku uskrovnit, najít si nějaký dočasný levnější byt, pak nebudeš tak svázaný dluhama a budeš mít volnější ruce cokoliv dělat 4) Zvyš si své finanční vzdělání, protože podle toho co jsi napsal ho zatím moc vysoké nemáš, takhle alibisticky přemýšlet, že jako stát Ti má dát levné bydlení, nebo dobrou práci a pouze nadávat na to jak je všechno nespravedlivý, s tím daleko nedojdeš. Přečti si nějakou knížku třeba od R. Kyosaki, to by ti mohlo pomoci. Možná by jsi raději žil v době před 20 lety, za komunismu, ale ani tehdá neměli moc na růžích ustláno, většina lidí šetřila a čekala v pořadníku na auto třeba i 10 let a dům spláceli 20 let a že moc peněz nezbývalo to možná taky nevíš. Tak se probuď a začni něco dělat
              Puškin
              • Pro Puškina
                23.05.2006 10:42

                :-)))))))))))) Ne opravdu Vám není pomoci. Tak asi takhle: 1) práci nehledám - pracuju a práce mě baví; 2) Podnikat nechci a o podnikání jsem se zde jako první nezmínil, pouze jsem ho zavrhnul. Proč jít do něčeho, kde trh je přeplněný. Proč? To je kravina nejsem idiot, fatk ne :-)))); 3)Tohle jsete nepochopil a rozvádět to tady nemá cenu. Nejde mi o to aby mi stát hledal práci nebo dal levné bydlení, pouze jde o to že v tomto státě bude 40% mladých rodin na chodníku nebo bydlet v maringotce pokud s tím stát něco neudělá, nejde o mou situaci. Tohle jste opravdu nepochopil Vy. 4) Mé finanční vzdělání je na velmi vysoké úrovni. Kolik lidem za komunismu zbývalo vím moc dobře. Rodiče nevydělávali velké peníze, ale na základní věci nám to stačilo, Jídlo, bydlení (+energie), jednou za tři roky dovolená. Dnes je to jiné. Lidi šetří, ale mnohdy se jim nedostává na jídlo nebo bydlení (+ energie). Neříkám, že má stát něco dávat zadarmo, vždyť ve státní pokladně nic není :-)), ale stát by měl začít dělat změny vedoucí k lepšímu životu lidí. Zatím to tahle ani předchozí vlády nedělaly, jen prodávaly a utrácely co se dalo. To nevidíte, že zde není nic neše? To Vám nevadí, že čechy a morava skoro neexistují? Asi ne, koukáte přes své černo -béžové brýle, baštíte lososa, prodáte lot akcií a jdete na oběd na biftek!!! Vadí mi LHOSTEJNOST.
                JSK
                • 23.05.2006 11:01

                  No dobrá dobrá, každý na to máme jiný názor. Co se taky trochu změnilo je životní úroveň. I dnes se dá žít levněji, ale trochu jsme všichni zpohodlněli. Ono za komunismu jsme neměli každej dva mobily (většina lidí neměla ani pevnou linku), neměl každej svoje auto a šunka k snídani taky nebyla samozřejmost. Zkus prodat svýho mobila (ušetříš na hovorným), prodej svýho kompa (ušetříš za el. a internet, ... kompy dříve taky nebyly), prodej i auto (ušetříš za benzín, opravy a pojisném), přestaň topit el., ale top dřívím, to seženeš i zadarmo, za to co ušetříš si v pohodě můžeš vzít hypotéku, dnešní úrokové sazby kolem 6% jsou rekordně nízké. Jo a abych nezapoměl, zkus se uskromnit i v jídle a ošacení. Takto suma sumárum v poho ušetříš kolem 10.000,- měsíčně. Takto se žilo za komunismu. Že dnes každý žije v takovém blahobytu i ti kdo na to nemají, moc nerozumím. Také jsem si všiml, že ty nejluxusnější a nejdražší mobily mají právě lidé, kteří zrovna nemají peněz nazbyt. Proč?
                  • 25.05.2006 8:58

                    Zapomínáš, že uplynulo 16 let obrovského technického pokroku.
                    mono
    • Člověče,
      16.05.2006 19:38

      kde jsi byl v polovině devadesátých let, v Mongolsku, že nevíš co se tady dělo a kam naši ekonomiku přivedla pravice? Navíc v době, kdy byl téměř v celé Evropě velmi silný ekonomický růst. Nemluvě o tom, že se na začátku devadesátých let pan "Samolibý" t.č. prezident a další nechali mnohokrát slyšet, jaký máme před ostatními náskok a jak do EU vstoupíme jako první do roku 2000 a na nikoho nebudeme čekat. A jaká byla realita? Krachy spousty bank, téměř všech kampeliček, vytunelování mnoha podniků po "velmi podařené" privatizaci, prakticky žádná restrukturalizace podniků a bankovního sektoru, stovky miliard daňových úniků (hlavně kauza "lehké topné oleje"). A výsledek? Ekonomická, měnová, politická krize, předčasné volby a velká ztráta na ostatní reformní země v růstu HDP. Netvrdím, že snad soc.dem. vládne ideálně, ale že vládne o mnoho lépe než kdysi pravice, o tom snad není pochyb.
      Petr99
      • jseš demagog
        23.05.2006 10:00

        1) Pravici zlikvidovali lidovci. 2) Ekonomika se v době vlády pravice transformovala ze socialismu 3) Pravice vládla bez větších dluhů 4) Naše dluhy jsou výrazně skryté (infrastruktura, protipovodňové opatření, důchodový systém....), takže již dnes dosahují více jak 60% HDP. 5) Dnešní růst ekonomiky drží nad vodou zadlužování domácností (3-4%) 6) Náš současný růst ekonomiky není dlouhodobě udržitelný a co pak bude dělat soudruh Paroubek? Opět nás zadluží ještě více?
        TK
        • :-))
          23.05.2006 10:32

          Větší demagogii jsem tady snad ještě nečetl ... Lidovci z Klausovy vlády utíkali spěšně, protože nechtěli být spoluzodpovědni za její maléry a tak prostě využili jedné z mnoha příležitostí ("sponzoři" - mrtvé duše Lászlo a Básc) a vzali jednoduše do zaječích. Tvrzení, že Klaus vládl bez větších dluhů je kandidátem na vtip roku :-) A co stamiliardová sekyra v bankovním sektoru, který kompletně položil. Kdyby tehdy ČNB vyhlásila (oprávněně) nucenou správu nad KB, ČS a IPB, tak ho lidé ještě ten den utopili ve Vltavě ... Proč tehdy Tošovský kvapně stahoval oběživo a vyhnal úrokové sazby přes 20% ? Proč asi i v Ptákostraně museli nakonec Klausovi vzít předsednictví ? Klausovo "podvojné" státní učto (příjmy zahrneme všechny, výdaje jenom některé ...), jen aby byl státní rozpočet "vyrovnaný" byl podvod, za který se v civilizovaných západních zemích chodí na dlouhá léta do těžkého žaláře. Máte pravdu, že Klaus realizoval přechod od socialismu k tržnímu hospodářství. Otázkou je, jestli se to nedalo udělat lépe. Já si myslím, že ano - minimálně vytunelování mnoha podniků bylo naprosto zbytečné a bylo umožněno legislativou "šitou na míru" několika "spřáteleným" jedincům. Odhlasování si doživotní imunity (která nemá obdoby v žádné jiné civilované zemi) pro "tvůrce" tohoto systému mluví samo za sebe ...
          PaulC
      • Uspechy CSSD
        21.05.2006 20:41

        Likvidace desitek tisic zivnostniku.Katastrofalni stav silnic.Narust urednickych mist v radech statisicu.Znovuzavedeni cenzury.Vytvoreni policejniho statu.Rust HDP zalozeny jen a vyhradne na zahranicnich firmach,ktere prosperuji ze zcela vyjimecnych podminek ale nicim neprispivaji do statni kasy.Likvidace soukromeho skolstvi a zdravotnictvi a jeho nahrazovani zcela zkostnatelym a ubohym statnim.A co je nejdulezitejsi,podarilo s jim presvedcit sve stoupence ze se maji lepe a lepe presne jak jsme to zazili uz za minuleho socialismu.Jeden priklad nakonec:nedavno jsme se dovedeli,ze ceny potavin sly dolu,ale uz zapomeli rict,ze porovnavaji kvalitni vyrobky z minula z cenama nekvalitnich vyrobku z dneska.Pokud by porovnali cenu stejnych vyrobku dojde se k tomu,ze ceny potravin vzrostly za posledni 3 roky skoro o 30%.Pridaji urednikum na platech ale okamzite jim to vezmou zpet.Treba v cenach za energie.Pokud je nekdo takovy trouba,ze jim to zere dobre mu tak.
        vasek
        • jeste jeden
          24.05.2006 16:46

          Na jeden uspech jste zapomel.Astronomicky statni dluh.
          Grizzly
        • Troška demagogie, ne ?
          22.05.2006 8:11

          Pokud si v Ptákostraně myslí, že ceny energií určuje "navzdory" (tomu budete rozumět, že :-) vývoji ve světě jen (jakákoliv) vláda, tak se převelice mýlíte. Už Tupolínek v jedné diskusní debatě rozumoval, že o co se důchodcům přidá, to se jim "vezme" v cenách energií. Nechť si tedy s. Topolánek otevře na jihu Moravy nové ropné vrty (k tomu trošku zemního plynu, že :-), na horách si postaví pár větrníků a důchodcům garantuje stálé ceny elektřiny, plynu, PHM :-)) To nebudu znovu (pro nepoučitelné - viz. monopolní řádění RWE po koupi Transgasu ...) komentovat navrhovaný prodej ČEZu alá ODS ...
          PaulC
          • demagogie?
            22.05.2006 13:54

            Cemu rikate demagogie?Tomu ze nas stat odira nejvic prave na danovem zatizeni energii?Pokud tvrdite,ze ceny enrgii jsou svetove tak proc je cena napriklad benzinu suverene nejvyssi v Evrope?Oproti nekterym zemim i treba petinasobne.Prave to je socanska finta.Tvrdi lidem jak moc si vydelaji v hrubem,ale po odectu vsech dani ktere musite odevzdat statu nemate skoro nic.A tvrdit,ze ceny potravin sly dolu je dalsi drzost.Pokud porovnate cenu hermelinu z pred tri let s cenou nejlevnejsiho syra ted tak se opravdu cena snizila,ale pokud porovnate cenu hermelinu s cenou hermelinu tak zjistite,ze narostla o 30%.Socani a vy jste mistri ve vytvareni iluzi.
            vasek
            • 25.05.2006 9:04

              Vašku, pokud jsi tentýž jako na ČEZu, tak jsem měl o Tobě to nejvyšší mínění. Tento Vašek však neví co je analýza.
              rep
            • Cena benzínu
              23.05.2006 9:49

              Jestliže někdo tvrdí (Vy), že cena benzínu u nás je nejvyšší v Evropě, tak by to měl doložit čísly.
              Luděk Hrabčík
              • vysvetleni
                23.05.2006 11:47

                Asi jsem se spatne vyjadril.Nejvyssi ceny benzinu jsou v socialisticke Evrope.Ceny v Evrope jsou nekolikanasobne vyssi nez jinde ve svete.Z toho plyne,ze cena surovin muze byt stejna ale cena vyrobku nikoliv.
                vasek
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.