Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflační šok paralyzoval Wall Street… světové burzy se zatřásly v základech

Inflační šok paralyzoval Wall Street… světové burzy se zatřásly v základech

18.05.2006 8:52
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Včerejší zpráva o vývoji CPI na druhé straně Atlantiku paralyzovala světové trhy a inflační tlaky společně se signály o klesajících spotřebitelských výdajích z předešlého dne odstartovaly nebývalé výprodeje. Ještě před zveřejněním makrodat indikovaly futures korekci předešlého poklesu a v Evropě vládl optimismus.

Obrat však přišel po otevření Wall Street, kdy se začaly naplňovat nejčernější scénáře, které vrcholily více jak 2% poklesem na Wall Street a více jak 3 procentními poklesy v Evropě. Wall Street nakonec část ztrát umazala přesto to znamenalo největší pokles od začátku roku. Obavy z dalšího navýšení úrokových sazeb vychýlily finanční sektor, kterému vévodily akcie makléřských firem. Akcie General Motors klesly o 4,2 % v návaznosti na rezignaci hlavního účetního.

Alcoa byla zase největší „ přítěží“ indexu Dow Jones, když její akcie klesly o 4,4 %. Akcie společnosti Exxon Mobil ztratily 2,87 %. Jediným titulem z indexu Dow Jones, který uhájil své zisky byly akcie Hewlett-Packard poté, co společnost překvapila trh svými výsledky. Žaloba ze státu New York proti největšímu provozovateli placených radiových služeb XM Satelite způsobila propad akcií společnosti o 5,7 %. Celkově se nervozita přenesla jak na starý kontinent, tak do Asie a Jižní Ameriky. Asijské trhy představované indexy Nikkei a Hang Seng klesly o 1,35 % resp. 2 %. Brazilský index Bovespa ztratil 2,86 %.


Váš názor
  • panika?
    18.05.2006 8:56

    Ne blbci na burze. To jsou ti kravaťáci s titulama
    TK
    • Pozemky
      18.05.2006 9:45

      jen ať to jde dolů. Není nad investice do pozemků, tam riziko emotivní burzovní veřejnosti a různě nafouklých spekulatiních bublin nehrozí.
      Petr Sysel
      • emoce
        18.05.2006 10:17

        Pokud vím, tak ceny nemovitostí u nás byly vyhnány mnohdy do přehnané výše zvýšenou poptávkou spekulantů, kteří sázeli na to, jak jim cizinci po vstupu do EU utrhají ruce. Nejsme v tom sami. A když něco rychle roste, spousta dalších naivků se bez jakékoli analýzy důvodu toho růstu přidá. O nemovitostní bublině jsem v poslední době četl dost článků. Nepropadejte tedy iluzi, že přehřátý kurz mohou mít jen akcie. To funguje u jakéhokoli tržně obchodovaného instrumentu. Dokonce se v poslední době u nás objevují nemovitostní fondy, coby novinka. Na co budou asi lákat laické investory, když ne na předchozí růst cen nemovitostí? :-)
        Jirka
      • :-)
        18.05.2006 10:01

        Nemovitosti jsou celosvětově nadhodnoceny o 20-30%. Pokud se zvednou úrokové sazby, zpomalí se ekonomika, zvýší se požadavky na výnosnost..... Je to začarovaný kruh. Ani pozemky nejsou jistotou. Jednou spadne ORCO na zadek i když Patria a spol ho dávaj na nákup. Reálná cena např. ORCA je vzhledem k nízké ziskovosti max. 2000 Kč :-)))
        TK
    • 18.05.2006 9:33

      To nejsou blbci na burze, to je evidentní odraz politiky Bílého domu..
      krch
      • :-))))
        18.05.2006 10:44

        Já teda nevím, ale cca měsíc dopředu se vědělo že amící zvýší úroky na 5% a přesto akcie rostly. Když to udělali, tak to najednou kolabuje??? Někde je chyba, ale ta není v akciích nebo podnicích, ta je v kravaťácích s titulama MBA. Viz Patria a její fér hodnoty firem :-)))))))))))))))) ORCO :-)))))))))))))))
        TK
        • Nejen sazby
          23.05.2006 8:55

          Nejde jen o to očekávané zvýšení. Ale jednak Bernanke trhy moc neuklidnil, protože jeho prohlášení vyznělo tak, že tomu zvyšování sazeb ještě není konec. A olej do ohně přilily indexy CPI a CCI. Hodně investorů se začíná obávat souhry inflace, posilování ropy, možného tažení na Írán, atd. Do toho ještě FED začal tajit zásoby USD v cizích zemích. Takže davem cloumají obavy z velkého průšvihu a kdekdo raději utíká do drahých kovů, ropy nebo peněžních instrumentů. Kovy i ropa se tak rychle přehřály a teď pro změnu padají firmy, které kovy a ropu těží. A jelikož světová ekonomika je hodně provázaná, když padají US trhy, přidá se Evropa i emerging markets. Má to i svoji světlou stránku. V tom výprodeji se mezi záplavou padajících akcií snáze hledají ty, které odolávají. To je známka výrazné důvěry investorů ve stabilitu těch firem. Jsem trader, takže mi vůbec nevadí, že se mi akcie hýbou i přes 10% denně. Mám rád pořádné vlnobití.:-)
          Jirka
          • SOS pro maják Jirka?
            28.05.2006 11:55

            Pane Jirko, všiml jsem si, že Vaše reakce jsou velmi zasvěcenné a že jste aktivním traderem. Ten stav na burzách jste trefně označil, ano je to přímo vlnobití.Když přišla ta bouře byl jsem na loďce za ziskem na moři, bohužel jsem byl teoreticky i prakticky nepřipravený a loďka se mi při té vichřici převrhla. Hledám maják pro svou záchranu.Potřebuji poradit. Mohl byste mi být chvilku tím majákem, prosím. Moje kódy SOS: hledejanajdi@seznam.cz
            J N
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data