Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

23.05.2006 14:16
Autor: 

Slovensko
Obchodovanie na dlhopisovom trhu bolo pokojné, keďže mu chýbali impulzy. Výnosová krivka sa posunula smerom hore po celej dĺžke. Krátky koniec a stred krivky vzrástol približne o 5 bps, a dlhý koniec krivky približne o 10 bps. V pondelok sa konala aukcia 6-ročného štátneho dlhopisu SLOVGB 0.0%/2012. Dopyt dosiahol 3,77 mld. Sk a priemerný výnos sa vyšplhal na 4,645%.. Podľa očakávania ARDAL neakceptoval ani jednu ponuku, tak ako tomu bolo v predchádzajúcich štyroch aukciách štátnych dlhopisov (okrem novej 20-ročnej). Agentúra v súčasnosti nepotrebuje prostriedky za každú cenu, keďže štátny rozpočet sa vyvíja veľmi priaznivo a na účtoch ministerstva financií je dostatok finančných prostriedkov.

Z domáceho prostredia nepríde na bondový trh žiaden impulz. Pozornosť obchodníkov sa postupne presunie na záver mesiaca, keď bude zasadať centrálna banka. Trhové očakávania sú jednoznačne nastavené na zvýšenie úrokových sadzieb. Dovtedy by mal krátky koniec krivky zostať relatívne stabilný. Na druhej strane dlhý koniec krivky bude už tradične sledovať vývoj svojich európskych náprotivkov.

Polsko
Stejně jako zlotý si i polské dluhopisy minulý týden vybraly svou daň díky odchodu investorů z regiónů s vyšším rizikem. Výnosy tak vzrostly v průměru o 10 bps na dlouhém konci po výprodejích, které začaly již o týden dříve. K největšímu poklesu cen došlo v pondělí, když problémy Turecka spolu s vyšší inflací posunuly výnosy u dlouhých splatností o několik bodů. V dalších dnech pak trh nereagoval na nižší než očekávaný růst dubnových mezd a naopak vzal v úvahu dubnovou americkou inflaci a v pátek domácí průmyslovou výrobu a výrobní ceny.

V úterý bude zveřejněna jádrová inflace. Trh očekává růst cen na 0,9 % y/y, a to kvůli vyšším cenám plynu. To znamená, že jádrová inflace vzroste na 1,0-1,1 % y/y. Je však třeba připomenout, že zmíněné odhady jsou ze začátku měsíce, kdy nebyl ještě znám index spotřebitelských cen. Proto, i když se čísla ukáží vyšší než se čekalo, nečekáme významnější reakci trhu. Vzhledem k převládajícímu přesvědčení, že měnový výbor již ukončil cyklus snižování sazeb, by se tak i dluhopisy měly vyrovnat s maloobchodními tržbami. Přitom odhadujeme, že jejich výsledek bude příznivý, protože zasahuje období Velikonoc. Nejdůležitějším momentem pohybu však, podle našeho názoru, zůstane názor investorů na celý středoevropský región a statistické údaje budou hrát jen méně významnou roli.

Maďarsko
Ceny dluhopisů stejně jako forint vykazovaly v minulém týdnu značnou volatilitu. Jediným výraznějším signálem bylo zveřejnění vyšší než očekávané americké inflace, která poslala ceny dluhopisů dolů. Po nervózním volatilním obchodování v průběhu celého týdne sazby maďarských dluhopisů nakonec skončily na stejné úrovni, na které v pondělí otevíraly.

Ačkoliv trh dluhopisů nebyl výstupy ze zasedání bankovní rady MNB a inflační zprávy motivován k okamžité akci komentáře i nové odhady mají spíše holubičí nádech, což by do budoucna mělo podporovat dluhopisy na krátkém konci výnosové křivky. Vývoj ve středním a dlouhém segmentu křivky pak bude spíše závislý na vývoji dluhopisů ve vyspělých zemích, resp. na tom zdali vláda konečně představí detaily z připravované reformy veřejného sektoru. Krátkodobě však zůstáváme i na dlouhý konec křivky mírně pozitivní.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.