Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kolik nás stojí neefektivní veřejná správa?

Kolik nás stojí neefektivní veřejná správa?

29.05.2006 12:40

České veřejné rozpočty byly předmětem již mnoha analýz a zřejmě všechny se shodly na to, že česká vláda utrácí příliš mnoho, nemá dobře srovnané preference a celý systém veřejných rozpočtů spěje k velkému otřesu, bez ohledu na nižší schodky v posledních dvou letech. Menší pozornost je však věnována efektivnosti, s jakou vláda vynakládá již jednou odsouhlasené prostředky. Dostane skutečně za korunu výdajů odpovídající protislužbu?

Takové odhady samozřejmě nejsou snadné, nicméně Evropská centrální banka, resp. Antonio Alfonso a Vitor Gaspar, se o takový odhad pokusili, ovšem jen pro několik mimoevropských a patnáct „starých“ členů EU. Studovali přitom jak vlády zvládají financovat jednotlivé programy, aniž by studovali oprávněnost samotných těchto programů (Evropská centrální banka si nemůže dovolit kritizovat jakoukoliv zemi za to, že vydává 15 % HDP na důchody, může ale zkoumat, kolik z těchto peněz nedojde k oprávněným účastníkům). Jejich výsledky jsou však zajímavé i pro nás.

Prvním poznatkem je, že úspěšnost zemí ve vybírání i utrácení veřejných peněz se liší. Některé země, například USA, Japonsko, ale i Lucembursko, vynakládají peníze efektivně. Nejhorší ve využíván peněz jsou naopak jihoevropské země Řecko, Itálie, Portugalsko, Španělsko. Více než 30 % jejich výdajů bylo „zbytečných“. Průměr za Evropskou unii byl 28% neefektivita na straně příjmů veřejných rozpočtů a 22% neefektivita na straně výdajů.

I na tyto zbytečné výdaje je však třeba vybírat daně. A daně, jak víme, zvyšují neefektivnost ekonomiky, neboť prodražují vstupy, snižují mzdy i zisky. ECB tak odhaduje, že celkové náklady daní způsobené neefektivitou veřejného sektoru se pohybují okolo 20 % celkových daňových nákladů.

Jak výrazný je tento efekt například v porovnání s HDP, není snadné určit, protože náklady zdanění (deadweight cost) jen odhadujeme. Nicméně většina odhadů se pohybuje okolo 10-15 % HDP. Neefektivita veřejného sektoru zvyšuje tuto již tak nepříjemnou zátěž o další 2-3 % HDP.

Odhady neefektivity českých veřejných rozpočtů jsou ještě obtížnější, především kvůli krátkosti časových řad a častým změnám. Nicméně efektivnost všech nových členských zemí se pohybuje na úrovni nejhorších zemí „staré“ EU, tj. i u nás lze počítat s tím, že neefektivnost veřejných rozpočtů snižuje daňovou zátěž o nejméně 3 % HDP. Vládnutí je zkrátka nákladná záležitost…

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • 29.05.2006 13:08

    Je to nějaké divné porovnání efektivnosti využití veřejných prostředků. Co je ,prosím, efektivního na 500mld USD, které USA dají letos na zbrojení, 8x více jak V.B. 7x více jak Čína a 30x více jak Rusko. Jak můžete náš rozpočet srovnávat s jinými, když 85% je tvořen mandatorními, převážně sociálními přijmy a výdaji. Kdysi jsme se učili, že nelze počítat hručky s jablky.
    rejp
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data